Hírek / News

 
 

 

2018.07.30.

Súlyemelés

U 15 és U 17 súlyemelő férfi és női Európa-bajnokság Milánó

 

Két ezüstéremmel zárta azó Milánóban megrendezett EB-t a magyar utánpótlás válogatott. A fiúknál a kazincbarcikai Federer Benjámin (U15), míg a lányoknál a szombathelyi Boros Viktória (U17) szerzett ezüstérmet összetettben.  Több pontszerző helyezés is született, de a versenyzőink nagy része a várakozásnak megfelelően a mezőny második felében végzett.

 

Az U15-ös korosztály mondható kissé hiányosnak nemzetközi mércével nézve, hisz összesen 4 főt tudott a válogatott kiállítani. 1 fő lány 9. helyen, a 3 fő fiú, 2. hely 4. hely és egy 8. helyet tudott megszerezni.

federer_benjamin_400

Féderer Benjámin (forrás: facebook)

 

Az U 17-es korosztályban már jobb a helyzet mivel 7 lány és 7 fiú versenyző képviselte hazánkat. A lányok eredmény tekintetében jól szerepeltek. Egy-egy 2. hely, 4 hely, 8. hely a többiek pedig nem fértek bele a top 10-be. A fiúk sajnos nem szerepeltek ennyire jól, egy 7. és egy 8. helyet szereztek, a többiek pedig csak megközelíteni tudták a top 10-et.  

boros_viki_400

Boros Viktória (forrás: facebook)


2018.07.30.

Darts 

BETVICTOR WORLD MATCHPLAY

 

Elképesztő mérkőzést hozott a világbajnokságot követő legrangosabb dartsverseny, a blackpooli World Matchplay döntője: Gary Anderson 21–19-re legyőzte Mensur Suljovicot, így elhódította a Phil Taylor-trófeát. A végig magas színvonalú és izgalmas meccsen tíz játék után 5–5-re álltak a felek, Gary Anderson ekkor 105.7-es körátlaggal állt, míg Mensur Suljovicé a 106-ot is meghaladta (106.1). A harmadik szünetre az osztrák vonulhatott előnnyel, miután a meccs addigi legmagasabb kiszállójával (118) 8–7-re módosította az állást. 

A sokak számára antipatikus, de a döntőben nagyon szimpatikusan játszó Suljovic kiszállózása 9–7 után visszaesett, amit Anderson kihasznált, és 11–9-re fordított, majd miután az osztrák nem tudott kilábalni a gödörből, 14–10-re ellépett. Suljovic 15–12-nél visszavett egy bréket (15–13), ám a skót a következő játékban hátsó pályáról 105-ös kiszállóval jelentkezett, aztán egy legre került a végső győzelemtől (17–13).

Nem sokan számítottak rá, de Suljovic feltámadt, és sorozatban öt játékot megnyerve 18–17-re fordított. Ezek után ismét a skót percei következtek, 19–18-ra ő vezetett, és a győzelemért kezdhetett, ám a játék végén a meccsnyila kipattant a tábla közepéből! Suljovic élt az ölébe pottyant lehetőséggel és ismét egyenlített (19–19). Anderson nem zavarodott össze, a következő legben ismét brékelte az osztrákot, majd a harmadik mérkőzésnyilával befejezte minden idők leghosszabb World Matchplay-döntőjét (21–19). Gary Anderson pályafutása során először nyerte meg a World Matchplayt, amelyen idén már a Phil Taylor-trófea volt a tét. A két játékos a meccs után sálat, illetve zászlót cserélt egymással, így Anderson egy Suljovic-sálban vette át a kupát.

 

 andersonsuljovicwin_600_400

 

DARTS, WORLD MATCHPLAY (BLACKPOOL)

DÖNTŐ 

Gary Anderson (skót, 4.)–Mensur Suljovic (osztrák, 6.) 21–19

 

Gary Anderson

 

Mensur Suljovic

101.41

Körátlag

104.43

115.26

Első kilenc nyíl átlaga

116.22

47

100+

53

30

140+

42

14

180

14

12

Legjobb leg

11

21/58 (36 %)

Kiszállók

19/51 (37 %)

105

Legmagasabb kiszálló

121

A DÖNTŐ STATISZTIKÁJA 

 


2018.06.26.

Súlyemelés

Masters EB Budapest

19 arany, 8 ezüst, 7 bronzéremmel zártak az örök ijfú súlyemelők

Befejeződött a MAFC és az Ózdi Súlyemelő FC közös rendezésében lebonyolított kontinensviadal a legfiatalabbaktól - a 35-39 esztendősektől - kezdve ötéves "ugrásokkal" egészen a nyolcvan felettiekig (+ 80) viaskodtak a résztvevők, köztük az 55 magyar. A korelnök, egykori világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes, olimpiai hatodik Huszka Mihály (80 felettiek, 105 kg) is, aki június elején ünnepelte 85. születésnapját, sokadik masters-elsőségét begyűjtve biztosan nyert ezúttal is két nyolcvanéves riválisa, egy brit és egy bosnyák emelő előtt.

 

A masters eb-n, több mint 500 induló 28 országból mutatta meg az erejét, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Sportközpontja méltó helyszíne volt a rendezvénynek.  

 

Talán minden idők legeredményesebb versenyét zárta a hazai masters súlyemelő sport, a nők 9 arany, 2 ezüst, 3 bronzérmet, a férfiak pedig 10 arany, 6 ezüst, 4 bronzéremmel zárták az eb-t. A csapatversenyben a nők a második, míg a férfiak az első helyet szerezték meg. Az egyéni versenyben a nőknél Szuromi Tímea, a férfiaknál a jelenlegi szövetségi kapitány Gyurkovics Ferenc gyűjtötte be a legeredményesebb versenyzőnek járó külön díjat. A legeket tovább fokozva a nőknél Triff-Árkosi Anikónak két, Bódis-Szabó Katinkának 1 Európa csúcsot javított, Szuromi Tímea pedig 3 Európa és világcsúcsot ért el. Gyurkovics Ferenc 1 Európa csúcsot javított lökésben.

 

Ami pedig a további rekordokat illeti 37 új Európa csúcs, valamint 33 új világcsúcs született a masters eb-n. A visszajelzések alapján, a résztvevők maximálisan meg voltak elégedve a szervezéssel, a lebonyolítással, valamint a szálláshelyeket is jónak találták. Gratuláció a szervezőknek! Külön köszönet jár Varga Irénnek, aki maga is kiválóan teljesített a versenyen, e mellett folyamatosan frissítette, töltötte fel az eredményeket, információkat a Mastrers Súlyemelők facebook oldalra.

 

Ami pedig a negatív kritikát szolgáltatta, az MSSz honlapján megjelenő cikk a masters eb-ről. Valamit nagy valószínűség szerint ugyancsak az MSSz által, az MTI részére eljutatott pontatlan közlemény, amit több újság is átvett hírként. Ebben pontatlanul lett megemlítve a szerzett arany érmek száma, 19 helyett 17 arany érem, kizárólag Takács Mária, Takács Erika és Triff-Árkosi Anikó lett megemlítve a nőknél, aki mind a hárman megnyerték súlycsoportjukat, a többi 6 női emelő, akik ugyancsak arany érmet szerzett diszkriminatív módon említést sem érdemeltek. Nem mellékes a legeredményesebb női ememlő, Szuromi Tímea 3 Európa és 3 világcsúcs, pont Takács Máriát előzte meg a pontversenyben. Gyurkovics Ferenc pedig indulóként volt csak megemlítve, de ő csak 1 Európa csúcsot ért el és lett a legeredményesebb férfi versenyző. Nem beszélve a további érmes versenyzőkről. No comment....

 

 

2018.06.16.

Súlyemelés

Kezdődik a Masters EB

european_masters_weightlifting_championship_2018_logo_fb_400

Harminckét ország több mint ötszáz versenyzője méri össze erejét.

 

A Műegyetemi Atlétikai és Football Club súlyemelő szakosztálya és Ózdi Súlyemelő és Fitness Club közös rendezvényén 35 éven felüli, súlyemelők indulnak, a legidősebb női induló 74, a legidősebb férfi 89 éves. A végleges adatok szerint 161 hölgy és 386 férfi verseng a kor és súlycsoportok szerinti helyezésekért június 16-a és június 23-a között.

A versenynek a BME Sportközpontja ad otthont. További részletek a verseny hivatalos honlapján és az esemény Facebook-oldalán érhetőek el.

31472661_1672823882825439_7853180806896812032_n_400

                  Az érmek

 


 

2018.06.04.

Darts

Csapat-világbajnokság

A Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld holland páros megvédte a címét a darts csapat-világbajnokságon, mivel a fináléban 3:1-re legyőzte a Peter Wright, Gary Anderson skót duót.

A holland páros címvédőhöz méltó játékkal jutott el a döntőig a torna utolsó napján: a negyeddöntőben a házigazda németek ellen mindössze egy leget vesztett, majd az elődöntőben, a belgák ellen Michael van Gerwen és Raymond van Barneveld is 4–2-re hozta a saját meccsét.

darts_960px_1_400

A Peter Wright, Gary Anderson skót duónak szintén nem kellett megizzadnia a negyeddöntőben (két 4–0 Japán ellen), annál inkább az elődöntőben, ahol egy, a végletekig kiélezett mérkőzésen verték meg az ausztrálokat.

A finálé első meccsén Van Gerwennek nem okozott gondot Wright, Gary Anderson azonban egyenlített Van Barneveld ellen. A páros meccsen a hollandok nem hagytak esélyt ellenfelüknek, majd ismét Van Gerwen érkezett, ő pedig 4–0-ra lemosta Andersont, így Hollandia egymás után másodszor, összességében – akárcsak az eddigi rekordgyőztes angolok – negyedszer nyerte meg a csapat-világbajnokságot.

DARTS, CSAPAT-VB, FRANKFURT
DÖNTŐ

SKÓCIAHOLLANDIA 1:3
Wright–Van Gerwen 2–4
G. Anderson–Van Barneveld 4–1
Wright, G. Anderson–Van Gerwen, Van Barneveld 1–4
G. Anderson–Van Gerwen 0–4 

ELŐDÖNTŐ

SKÓCIA–AUSZTRÁLIA 2:1
Wright–Whitlock 4–3
G. Anderson–K. Anderson 3–4
Wright, G. Anderson–K. Anderson, Whitlock 4–3

BELGIUMHOLLANDIA 0:2
K. Huybrechts–Van Gerwen 2–4
Van den Bergh–Van Barneveld 2–4

Eredmények a Darts menüben olvashatóak.

(forrás:NSO)


 

2018.06.02.

Darts

Csapat-világbajnokság

 

Az Alexits Tamás, Bezzeg Nándor összeállítású magyar válogatott 5–3-ra kikapott Dél-Afrikától, így az első körben kiesett. Nem hibázott a bombaerős holland és angol kettős sem, az északírek és a belgák megszenvedtek a győzelmükért.

 

Nem kezdett ugyan jó játékkal a magyar csapat, ám saját kezdéséből így is nyerni tudta az első leget. Dél-Afrika 160-as kiszállóval egyenlített, érdekesség, hogy a jelentős egyéni PDC-vb-tapasztalattal bíró Devon Petersen helyett Liam O'Brien mutatta be a bravúrt. Az afrikaiak aztán a következő legben esélyt sem adtak a mieinknek, majd gyorsan vissza lehetett volna brékelni, de a magyar kettős sorra hibázta el a lehetőségeit. Idegőrlő hatodik legben Bezzeg szállt ki 10-ről, majd egyenlíteni is lehetett volna, ám meggyűlt a bajunk a duplákkal. Zárásként sem jött meg Alexitsék jó formája, a magyar csapat 69.39-es átlaggal, 5–3-as vereséggel búcsúzott a vb-től.

 

Petersenék a bombaformában nyitó hollandok ellen folytatják. A Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld páros esélyt sem adva ellenfelének, 5–0-ra legyőzte Gibraltárt. A címvédő 102.96-os átlagot dobott.

 

A csehek a vártnál sokkal inkább pariban voltak Angliával. Ugyan Rob Crossék fantasztikusan játszottak, a Karel Sedlácek vezette cseh válogatott 4–3-ra szépített, ám egy újabb kiváló leggel lezárta a meccset a második kiemelt angol páros.

 

Észak-Írország gyakorlatilag végig az eredmény után futott Lengyelország ellen, az idegek harcát végül Daryl Gurney és Brendan Dolan bírta jobban.

 

A belga válogatottban ezúttal csak Kim képviselte a Huybrechts családot, testvére, Ronny helyett a feltörekvő Dimitri Van den Bergh játszott.

 

A mérkőzésen aztán már döcögősebben kezdtek a belgák, Írország előbb 3–0-ra, majd 4–2-re vezetett. Innen álltak fel Van den Berghék, és elképesztő fordítással 5–4-re győztek.

 

Noha a német csapat óriási támogatást kapott a hazai közönségtől, 3–3-ig így is fej fej mellett haladt a svédekkel. Ekkor indult be igazán a 21 éves Martin Schindler, aki előbb 126-ról kiszállt – ezzel brékelt a csapata –, majd lezárta az összecsapást. Érdekesség, hogy az északiak hibátlanul kiszállóztak (3/3), ám ezúttal ez sem volt elég.

 

A második napon továbbjutott a Paul Lim vezette szingapúri csapat, és Finnország is.

 

Még senki sem szólt hozzá. Legyen Ön az első!

 

A darts csapat-világbajnokság második körének délutáni programjában számos nagy név vereséget szenvedett, ám Wales és Ausztrália is továbbszenvedte magát. Kanada nem tudott felállni Japánnal szemben, míg a végső győzelemre is esélyes skótok esélyt sem adtak a brazil párosnak.

 

A darts csapat-világbajnokság esti programjában a címvédő hollandok megverték a magyarokat búcsúztató Dél-Afrikát, Belgium a finneket simázta le. Rob Cross kikapott ugyan a közönségkedvenc Paul Limtől, ám Anglia így is továbbment a Szingapúr elleni párharcból. A nap meglepetését a házigazda németek szolgáltatták, akik kiejtették a Daryl Gurneyvel felálló északír párost.

Eredmények a Darts menüben olvashatóak.


2018.05.27.

Darts

German Masters

Ezúttal kivételesen nem az eredmény a lényeg – bár az, hogy Mensur Suljovic végigverte a mezőnyt, meglepetés –, hanem a körítés: soha nem volt még ugyanis ennyi helyszíni nézője dartsversenynek, 20 000 ember ült a Veltins-Arenában!

veltinsarena629_400

 

Ez a szám nagyobb, mint a sportág bármelyik eddigi versenyének helyszíni közönségéé, beleértve a világbajnokságokat is. A régi rekord állítólag egy 1939-es (!) londoni viadal 14 000 nézője, ez dőlt meg péntek este és szombat hajnalban Gelsenkirchenben, a Schalke labdarúgócsapatának otthonában – egy futballstadionban.

Maga a verseny egyébként az idei első állomása volt a négy földrészt is felölelő World Series of Dartsnak, amely egy meghívásos sorozat, természetesen a sportág jelenlegi legnagyobb sztárjait felvonultatva. Mégsem közülük került ki a győztes: a döntőt a világelső Michael van Gerwent, majd Gary Andersont kiverő fiatal belga Dimitri Van den Bergh, valamint a világbajnok Rob Crosst és Peter Wrightot is elbúcsúztató osztrák Mensur Suljovic vívta. Utóbbi nyert, simán és megérdemelten, 101.63-as átlaggal – hajnali 1 óra öt perckor, ami azért kicsit levon a szervezők érdemeiből.

suljovic_germanmasters_600_400

WORLD SERIES OF DARTS
1. ÁLLOMÁS (GERMAN MASTERS, GELSENKIRCHEN)
Döntő
Dimitri Van den Bergh (belga)–Mensur Suljovic (osztrák) 2–8

Elődöntő
Dimitri Van den Bergh (belga)
–Gary Anderson (skót, 4.) 8–7

Peter Wright (skót, 2.)–Mensur Suljovic (osztrák) 2–8

Negyeddöntő
Michael van Gerwen (holland, 1.)–Dimitri Van den Bergh (belga) 3–8

Gary Anderson (skót, 4.)–Jamie Lewis (walesi) 8–6
Peter Wright (skót, 2.)–Raymond van Barneveld (holland) 8–7
Rob Cross (angol, 3.)–Mensur Suljovic (osztrák) 7–8

(forrás: NSO, pdc.tv)

 

 

2018.05.20.

Darts

Premier League

Michael van Gerwen 10–6-ra nyert Rob Cross ellen az elődöntőben, majd 11–4-re verte meg Michael Smitht a döntőben, ezzel sorozatban harmadszor, összességében pedig negyedszer nyerte meg a darts Premier League-et.

Több mint három hónapon át turnézott a Premier League – kezdetben tíz-, majd nyolcfős – mezőnye az Egyesült Királyságban, Írországban, Németországban és Hollandiában, az utolsó játéknapon a londoni O2 Arénában már csak négyen voltak érdekeltek.

Az elődöntő a címvédő Michael van Gerwen és a világbajnok Rob Cross összecsapásával kezdődött. A legutóbbi vb elődöntőjében minden idők egyik legjobb és legizgalmasabb meccsét vívták, most viszont a holland végig az irányítása alatt tartotta a dolgokat, 5–1-re, majd 7–2-re is elhúzott. Cross feljött ugyan 7–4-re, de ez csak fellángolás volt a részéről. Van Gerwen 103.65-ös átlaggal, kilenc 180-at dobva és 50 százalékkal kiszállózva magabiztos, 10–6-os győzelemmel biztosította helyét a döntőben.

Az elődöntő másik mérkőzésén a kétszeres Premier League-győztes Gary Anderson és a 2013-as ifjúsági világbajnok Michael Smith mérte össze a tudását. Smith kezdett jobban, 4–1-es vezetése után azonban kicsit kiengedett, és máris 4–4 volt az állás. A következő két leg az övé lett, így 6–4-es előnnyel térhetett pihenőre. A szünet után már nem engedte vissza Andersont, és ő is 10–6-os diadallal jutott be a fináléba, pályafutása első nagy döntőjébe.

Ahol csak mellékszereplő volt Van Gerwen parádés előadásában. A holland elképesztő szinten játszott, úgy húzott el 8–1-re, hogy közben Smith átlaga 100 fölött volt…

gerwen900_960px_400

A végén kicsit csökkent a koncentrációja, így „csak” 11–4-re győzött, 112.37-es átlaggal.

Van Gerwen sorozatban harmadszor nyerte meg a Premier League-et, összességében pedig 29 évesen már négy PL-elsőségnél jár, kettővel elmaradva a csúcstartó Phil Taylortól.

 

DARTS
PREMIER LEAGUE
16. ÁLLOMÁS, LONDON
ELŐDÖNTŐ

Michael van Gerwen (holland)–Rob Cross (angol) 10––6
Michael Smith (angol)–Gary Anderson (skót) 10––6
DÖNTŐ
Michael van Gerwen (holland)–Michael Smith (angol) 11–4

gerwensmith_400

(forrás:NSO)

2018.05.15.

Darts

Csapat Világbajnokság


A PDC hétfőn a hivatalos honlapján közzétette a frankfurti darts csapat-világbajnokságon részt vevő nemzetek összeállításait. A címvédő hollandokat ezúttal is a világelső Michael van Gerwen és Raymond van Barneveld, míg a skótokat Gary Anderson és Peter Wright képviseli. A magyarokat pedig Alexits Tamás és Bezzeg Nándor.

 

A négyszeres győztes angolok a csapat-vb-n idén debütáló Rob Cross-szal és Dave Chisnall-lel készülnek, tehát a Premier League-ben elődöntős Michael Smith – aki kilencedik a világranglistán – kihagyja a tornát.

 

belgáknál felbomlott a Huybrechts testvérpár, Ronny helyett ugyanis Dimitri Van den Bergh lesz Kim párja, míg a tavaly döntőt játszó walesieknél Mark Webstert Jonny Clayton pótolja majd. Mint ismert, a magyar színeket Alexits Tamás és Bezzeg Nándor képviseli.

 

A nyolcadik World Cup of Dartsot május 31. és június 3. között rendezik Frankfurtban, a sorsolást május 17-én készítik el.

 

DARTS, CSAPAT-VB, FRANKFURT
A nemzetek összeállításai
HOLLANDIA (címvédő): 
Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld
SKÓCIA: 
Peter Wright, Gary Anderson

ANGLIA: Rob Cross, Dave Chisnall
AUSZTRÁLIA: Simon Whitlock, Kyle Anderson
WALES: Gerwyn Price, Jonny Clayton
ÉSZAK-ÍRORSZÁG: Daryl Gurney, Brendan Dolan
BELGIUM: Kim Huybrechts, Dimitri Van den Bergh
AUSZTRIA: Mensur Suljovic, Zoran Lerchbacher
BRAZÍLIA: Diogo Portela, Bruno Rangel
KANADA: John Part, Dawson Murschell
KÍNA: Momo Csou, Cung Hsziao-csen
CSEHORSZÁG: Karel Sedlácek, Roman Benecky
DÁNIA: Per Laursen, Henrik Primdal
FINNORSZÁG: Marko Kantele, Kim Viljanen
NÉMETORSZÁG: Max Hopp, Martin Schindler
GIBRALTÁR: Dyson Parody, Justin Broton
GÖRÖGORSZÁG: John Michael, Veniamin Szimeonidisz
HONGKONG: Rojden Lam, Ho-jin Sek
MAGYARORSZÁG: Alexits Tamás, Bezzeg Nándor
ÍRORSZÁG: William O'Connor, Steve Lennon
OLASZORSZÁG: Michel Furlani, Alessio Medaina
JAPÁN: Aszada Szeigo, Muramacu Haruki
ÚJ-ZÉLAND: Cody Harris, Warren Parry
LENGYELORSZÁG: Krzysztof Ratajski, Tytus Kanik
OROSZORSZÁG: Borisz Kolcov, Alekszandr Oreskin
SZINGAPÚR: Paul Lim, Harith Lim
DÉL-AFRIKA: Devon Petersen, Liam O'Brien
SPANYOLORSZÁG: Cristo Reyes, Toni Alcinas
SVÉDORSZÁG: Daniel Larsson, Dennis Nilsson
SVÁJC: Alex Fehlmann, Andy Bless
THAIFÖLD: Thanawat Gaweenuntawong, Attapol Eupakaree
EGYESÜLT ÁLLAMOK: Larry Butler, Darin Young

(forrás:NSO)


2018.05.12.

Darts

Premier League

A darts Premier League utolsó előtti állomásán több dolog miatt lehetett izgulnia az aberdeeni közönségnek, leginkább Gary Anderson továbbjutásáért kellett szurkolnia. Mint később kiderült, a kétszeres világbajnok skót már felszabadultan játszhatott az este rangadóján, percekkel korábban ugyanis a honfitársa biztosította a „Repülő skót” elődöntős helyét.

gary900_960px_400

Az idei Premier League-szezon utolsó előtti állomására már ismertté vált a legjobb négy mezőnyében három résztvevő, a nagy izgalmak a negyedik helyért versenyző Gary Andersonra és Daryl Gurneyre vártak, ám a többiek számára sem volt teljesen tét nélküli az este.

Az első találkozót játszó Michael Smithnek azért nem volt érdektelen a Raymond van Barneveld elleni összecsapás, mert egy pontszerzéssel bebiztosíthatta, hogy az elődöntőt a második helyről várja, elkerülve ezzel a címvédőt. „Bully Boy” és „Barney” kiváló meccset játszott egymással, mindkét féltől záporoztak a 100 feletti kiszállók (Smith 127-es, 107-es, Van Bareveld 122-es, 126-os, valamint 121-es checkoutot is bemutatott), igazságos döntetlen született. A holland jó játékkal fejezte be ezt a kiírást, az angol a második helyről várhatja a folytatást.  

Rob Crossnak a harmadik hely bebiztosításáért kellett játszania a már biztos búcsúzó Simon Whitlockkal. A regnáló világbajnok azonnal brékelt és sokáig tartotta is az ebből fakadó előnyét, ám a „Varázsló” megrázta magát, a nyolcadik legben visszaszerezte a kezdését, amelyet megint elveszített, aztán ismét bérkelt. Az ausztrálnak a végén a győzelemre is lett volna esélye akár, de sokat hibázott, ezen a találkozón is 6–6-os végeredmény született, Cross a harmadik helyen maradt, de csak egy darabig.

Az élet-halál meccset játszó Dary Gurneynek nem volt egyszerű feladata a hazai közönség előtt óriási biztatásban részesített Peter Wright ellen, hiszen a győzelem mellett a minél jobb legkülönbségre is rá kellett mennie. Jól haladt célja elérése felé az északír, de a skót játékos 5–2-nél újabb leget nyert, ez pedig már nem fért bele, ekkor biztossá vált, hogy Gary Anderson nem eshet ki (ha Gurney 7–2-re nyert volna, akkor is azért kellett volna szorítania, hogy Anderson leget se nyerjen). Az már csak mellékes, hogy megszületett a nap harmadik döntetlenje is.

A kétszeres világbajnoknak így már nem kellett izgulnia az este legjobban várt meccsén, de még a harmadik helyet megszerezhette Michael van Gerwen legyőzésével. Felszabadultan is kezdett Anderson, míg MvG indiszponáltnak tűnt. A nyolcadik legben úgy tűnt, fordulat következik be, ugyanis a holland brékelt – innentől olyan darts kezdődött, amilyet ez a két ember játszani szokott egymással. A skót közönség végül örülhetett, Anderson egy kiváló meccset nyert meg, ezzel megszerezte a harmadik helyet.

Jövő héten Londonban fejeződik be a sorozat, Van Gerwen Crosszal játszik az elődöntőben, Smith Andersonnal találkozik, majd még az este folyamán lejátsszák a döntőt is.

 

DARTS
PREMIER LEAGUE
15. állomás, Aberdeen 
Michael Smith (angol)–Raymond van Barneveld (holland) 6–6
Simon Whitlock (ausztrál)–Rob Cross (angol) 6–6
Peter Wright (skót)–Daryl Gurney (északír) 6–6
Michael van Gerwen (holland)–Gary Anderson (skót) 5–7

(forrás: NSO)

2018.05.04.

Darts

Premier League


Michael van Gerwen nyerte meg a darts Premier League alapszakaszát, mivel Birminghamben 7–2-re legyőzte Rob Crosst. A jövő heti manchesteri forduló eredményeitől függetlenül eldőlt, hogy Van Gerwen és Cross mellett Michael Smith is ott lesz a londoni négyes döntőben. Gary Anderson szereplése is szinte biztos, de még Daryl Gurneynek is maradt hajszálnyi esélye.

vangerwen_birmingham_600_400

 

A nap első meccsén Peter Wright könnyedén elhúzott 4–1-re Simon Whitlock ellen, az ausztrál azonban 5–4-re felzárkózott. Az egyenlítést Wright 118-as kiszállóval hiúsította meg, majd egy 14 nyilas játékkal lezárta a mérkőzést.

 

A világbajnok Rob Crossnak a 101 pontos átlagával valószínűleg bárki ellen lett volna esélye győzni, de balszerencséjére Michael van Gerwennel hozta össze a sorsolás, és a holland háromnyilas átlaga tíz ponttal magasabb volt. A 111-es értéknek köszönhetően a múlt héten az Oránia-Nassaui-ház lovagi címével kitüntetett Van Gerwen gyorsan elhúzott 4–0-ra, majd 6–2-nél 86-os kiszállót elérve nyert. Ezzel biztossá vált, hogy ő zárja az élen a körmérkőzéses szakaszt, és ezzel 25 ezer fontot tehet zsebre.

 

Daryl Gurney rendkívül magas színvonalú mérkőzésen ikszelt Michael Smithszel, volt egy 167-es kiszállója is, ám több öröme nem lehetett az estében, hiszen csupán matematikai esélye maradt arra, hogy a legjobb négy közé jusson.

 

Ez az esély azonban megmaradt a Gary Anderson–Raymond van Barneveld meccs után, hiszen a skót 7–3-as vereséget szenvedett, és csak kettővel van több pontja Gurneynél.

 

Anderson legkülönbsége 13, Gurneyé 1, azaz ha Manchesterben az északír nagyon megveri Wrightot, a skót pedig nagyon kikap Van Gerwentől, még fordulhat a kocka.

 

DARTS PREMIER LEAGUE
14. ÁLLOMÁS, BIRMINGHAM

Peter Wright (skót)–Simon Whitlock (ausztrál) 7–4
Rob Cross (angol)–Michael van Gerwen (holland) 2–7
Daryl Gurney (északír)–Michael Smith (angol) 6–6
Gary Anderson (skót)–Raymond van Barneveld (holland) 3–7

 

Az utolsó forduló párosítása
Smith–Van Barneveld
Whitlock–Cross
Wright–Gurney
Van Gerwen–Anderson

(forrás:NSO)


2018.04.28.

Darts

Premier League

A darts Premier League 13. állomásán Michael van Gerwen és Michael Smith is bebiztosította a helyét a legjobb négy között, amire már matematikai esélye sincs Peter Wrightnak, valamint Simon Whitlocknak. Nagy meccset játszott egymással Raymond van Barneveld és Rob Cross.

1200mvg_960px_400

A parádés dobóformát mutató Michael Smithszel kezdődött a Premier League manchesteri eseménye. Az angol játékos tükörsima, 7–1-es győzelmet aratott a tabella hátsó felében tanyázó Peter Wright felett. „Bully Boy” 104 fölötti átlagot és 7/10-es kiszállózást jegyzett, 128-ról és 126-ról is fejezett be leget – magabiztosan készülhetett az esti második meccsére.

Két vereséggel a háta mögött, immár holland lovagként érkezett Michael van Gerwen, aki a negyedik helyre minimális eséllyel pályázó Daryl Gurneyvel találkozott. MvG jól nyitott, de a meccs hatodik legét nem tudta megnyerni a saját kezdéséből, később pedig hiába brékelt megint, az északír 156-ról hátsó pályáról szállt ki, 5–5-re egyenlítve ezzel. Újabb fordulat nem jött, így a címvédő hiába dobott majd' 105-ös átlagot, be kellett érnie az egy ponttal.

A sereghajtó Simon Whitlock végig irányított Gary Anderson ellen. Az ausztrál előbb 2–0-ra, majd 4–2-re vezetett, skót riválisa mindkétszer csak egyenlíteni tudott, túl sokat hibázott ahhoz, hogy fordítson. 7–5

Kiváló mérkőzést játszott egymással Rob Cross és az Angliában is nagy biztatást kapó Raymond van Barneveld. A holland a 10. legben egy brékkel tette izgalmassá az összecsapást, ám az aktuális világbajnok nem engedett többet egy pontnál ellenfelének. 6–6

 

A nap rangadója az utolsó meccsre maradt: Van Gerwen és Michael Smith duplázott. A kétszeres világbajnokon érződött, hogy ki akar lábalni a gödörből, esélyt sem adott az őt közvetlenül üldöző vetélytársának. MvG ugyan nem hozott „űrdartsot”, de így is 7–1-gyel tarolt.

PDC DARTS PREMIER LEAGUE

13. ÁLLOMÁS, MANCHESTER
Peter Wright (skót)–Michael Smith (angol) 1–7
Daryl Gurney (északír)–Michael van Gerwen (holland) 6–6
Simon Whitlock (ausztrál)–Gary Anderson (skót) 7–5
Raymond van Barneveld (holland)–Rob Cross (angol) 6–6
Michael Smith (angol)–Michael van Gerwen (holland) 1–7

(forrás: NSO)

2018.04.23.

Darts

PDC European Tour

A walesi Jonny Clayton (a képen) sikerével zárult a PDC European Tour-sorozat negyedik versenye az ausztriai Premstättenben. A 43 esztendős dartsozó a döntőben honfitársát, Gerwyn Price-t győzte le 8–5-re.

clayton1200_960px_400

A péntektől vasárnapig tartó viadalon egy magyar játékos, a kelet-európai kvalifikációs versenyt megnyerő Alexits Tamás is tábla elé állt, de az első fordulóban sajnos simán, 6–1-re kikapott az ír Jason Cullentól, aki aztán a második körben leget sem nyert az angol Mervyn King ellen.

A világelső Michael van Gerwen lemondta a szereplést, így Peter Wright lépett elő a torna első kiemeltjévé, de James Wade 102.81-es körátlagot elérve rögtön az első meccsén megtréfálta. Az angolt aztán a nyolcaddöntőben a Players Championship Finals tavalyi döntőse, Jonny Clayton búcsúztatta, aki meg sem állt a döntőig: a PDC-vb-ken eddig egy mérkőzést nyerő walesi Ian White-ot és Mensur Suljovicot is legyőzte, míg a második körben a múlt hétvégi European Tour-versenyen győztes Max Hoppot ejtette ki.

A másik ágról Gerwyn Price verekedte el magát a fináléig, többek között a világbajnok Rob Crosst is felülmúlva.

A walesi házidöntőben egyik játékos átlaga sem verdeste az eget, egészen Price 5–4-es vezetéséig, amikor Clayton más dimenzióban kezdett el játszani. Az utolsó négy leget a világranglista 28. helyezettje 107-es átlaggal, a 12. játékot pedig 11 nyilas befejezéssel nyerte meg.

Clayton az első tornagyőzelmét aratta a European Tour-sorozatban, ami 25 ezer fontot (átszámítva 8.8 millió forintot) hoz a konyhájára.

DARTS, EUROPEAN TOUR-SOROZAT
4. ÁLLOMÁS (PREMSTÄTTEN)
Döntő
Jonny Clayton (walesi, 16.)
–Gerwyn Price (walesi, 10.) 8–5

 

Elődöntő
Jonny Clayton (walesi, 16.)
–Mensur Suljovic (osztrák, 5.) 7–6
Gerwyn Price (walesi, 10.)
–Joe Cullen (angol, 6.) 7–6

(forrás:NSO)

2018.04.20.

Darts

PDC European Tour


Alexits Tamás 6–1-re kikapott az ír Jason Cullentól a PDC European Tour-sorozat premstätteni állomásának első fordulójában. 

A soproni versenyző a kelet-európai kvalifikációs verseny győzteseként vehetett részt a European Tour-sorozat negyedik állomásán, amelyet ezen a hétvégén az ausztriai Premstättenben rendeznek. Alexits az első fordulóban az ír Jason Cullennal találkozott, aki 156. a világranglistán, és csak névrokona a PDC rangsorában 19. angol Joe Cullennak.

 

Alexits magához képest sajnos nem játszott jól, a nyitó leget első pályáról rögtön elveszítette, s bár egyből egyenlített, a folytatásban már egy játékot sem nyert. A magyar fiú 4–1-es hátrányban szorosabbá tehette volna a meccset, de négy nyilat is elhibázott kiszállóra.

 

Alexits 79.63-as körátlaggal fejezte be a mérkőzést, 180-ast nem dobott, míg Cullen 91.02-es átlaggal zárt és volt egy 11 nyilas játéka is.

 

„Sajnos kicsit elizgultam így elsőre. Élveztem azonban, nagyon jó volt színpadon dobni. Sajnos nem jött ki az, ami igazából bennem van, de majd legközelebb. Kicsit csalódott is vagyok, viszont jó is volt. Tanulópénznek nagyon jó volt a páros világbajnokság előtt megtapasztalni, milyen is színpadon dobni tévés kamerák és több ezer ember előtt” – mondta Alexits a Nemzeti Sportnak.

 

A magyar játékos már úton van hazafelé, s mihelyst hazaér, már folytatja is a gyakorlást, mert – mint mondta – ki kell dobnia magából, ami benne maradt.

 

Alexits Tamás a harmadik magyar dartsozó Bezzeg Nándor és Végső János után, aki tábla elé állhatott European Tour-versenyen főtáblás találkozón, de honfitársaihoz hasonlóan sajnos ő is búcsúzott az első fordulóban.

 

Cullen a második körben a 11. kiemelt angol Mervyn Kinggel játszik. 

Jason Cullen (ír)–Alexits Tamás (magyar) 6–1

(forrás:NSO)

 

2018.04.20.

Darts

Premier League Rotterdam 2. forduló

A 20 ezer néző előtt, Peter Wright után csütörtökön, Raymond van Barneveld is legyőzte a világelső Michael van Gerwent a PDC darts Premier League dupla rotterdami fordulójában. Gary Anderson és Michael Smith is nyert, míg Wright ikszelt a világbajnok Rob Cross-szal.

A hét második rotterdami játéknapjának első meccsén Simon Whitlock nyerte meg a nyitó leget, de aztán Michael Smith (a képen) esélyt sem adott neki. 1–1 után 160-as kiszállóval brékelt, 12 és 13 nyilas játékokkal húzott el 5–1-re, aztán harmadszor is brékelt, és az utolsó legben 86-ról a bullt eltalálva lezárta a mérkőzést. 

600_smith_6_400

A szerdán Rob Cross ellen egy nyíl híján kilencnyilas játékot produkáló Gary Anderson csütörtökön hat tökéletes dobással kezdett, ám a kilencnyilas ezúttal is elmaradt. Az újabb győzelem nem, Daryl Gurney ellen 109.73-as átlaggal, a harmadik leget 170-es kiszállóval lezárva diadalmaskodott. A világranglista-4. skót a végén 11 és 13 nyilas játékkal biztosította be a 7–3-as győzelmét. 

A szerdán Michael van Gerwent legyőző Peter Wright Rob Cross (a képen) ellen nem kezdett jól, 0–3-ra és 2–5-re is állt. Utána azonban feltámadt, feljött 5–5-re, és Cross kezdése után a 6–5-ért is dobhatott. A végén neki kellett az egy pontért küzdenie, és magabiztosan meg is nyerte a 12., záró leget.

600_wrightcross_400

A holland rangadón a hazájában a PL-ben még veretlen Raymond van Barneveld remekül kezdett Michael van Gerwen ellen, rögtön az elején brékelt, és meg is tartotta az előnyét. Bár 6–3 után a világelső két leget is elsöprő magabiztossággal hozott, az utolsóban Van Barneveld nem adta el a kezdéssel járó előnyét, és két nap alatt másodszor is nyert, míg Van Gerwen szerda után csütörtökön is kikapott.

A nap utolsó meccse sem tartogatott sok örömöt Whitlocknak, Gurney ellen is csupán egy leget tudott megnyerni.

Van Gerwen 18 ponttal vezet a 17 pontos Anderson és Cross előtt, Smith 16-tal a negyedik.

PDC DARTS PREMIER LEAGUE
12. JÁTÉKNAP, ROTTERDAM

Simon Whitlock (ausztál)–Michael Smith (angol) 1–7
Daryl Gurney (északír)–Gary Anderson (skót) 3–7
Rob Cross (angol)–Peter Wright (skót) 6–6
Michael van Gerwen (holland)–Raymond van Barneveld (holland) 5–7
Daryl Gurney (északír)–Simon Whitlock (ausztrál) 7–1

(forrás: NSO, pdc.tv)

 

2018.04.19.

Darts

Premier League Dupla forduló Rotterdamban

A kétszeres dartsvilágbajnok skót Gary Anderson parádés játékot bemutatva 7:2-re legyőzte az angol Michael Smitht a Premier League szerdai, rotterdami játéknapján. Anderson 109.91-es körátlaggal zárta a meccset, majd megverte az aktuális világbajnok Rob Crosst is – akinek egy győzelem azért így is összejött, Daryl Gurney ellen.

Nem sokkal maradt el átlagban tőle Michael van Gerwen sem, de hiába volt 148-as kiszállója is, és átlagolt 106.87-et körönként, a skót Peter Wright (99.08) így is felülmúlta őt.

Az összetettben ezzel együtt a holland vezet, megelőzve az egy meccsel többet játszó Cross, Anderson kettőst.

DARTS PREMIER LEAGUE (ROTTERDAM)
Michael Smith (angol)–Gary Anderson (skót) 2:7
Rob Cross (angol)–Daryl Gurney (északír) 7:4
Raymond van Barneveld (holland)–Simon Whitlock (ausztrál) 7:3
Peter Wright (skót)–Michael van Gerwen (holland) 7:5
Rob Cross (angol)–Gary Anderson (skót) 3:7

(forrás: NSO, pdc.tv)

 

2018.04.17.

Darts

CSB 

A SEDE I fogadta hazai pályán a BEAC The Bear Boys-t. A rendkívül szimpatikus ellenféllel igen szoros mérkőzéseket játszott csapatunk, mindkét játék nemben szükség volt az összes mérkőzés lejátszására, ennek ellenére egy „szoros” vereség lett a vége.

Az 501-ben csapatunk megnyerte az első két mérkőzését, majd a vendégcsapat kiegyenlített. A következő négy mérkőzés jól kezdődött egy győzelemmel, de a folytatásban nem tudtunk egy mérkőzést sem nyerni, így két mérkőzéssel elment a vendégcsapat a mérkőzés felénél. A következő fordulóban két-két győzelmet szerzett mindkét csapat. A hajrához érkezve, az első két mérkőzést megnyerte csapatunk ezzel kiegyenlített. 7:7-es állásnál következhetett az utolsó két mindent eldöntő mérkőzés. Sajnos a vendégcsapat a hajrában jobbnak bizonyult mindkét mérkőzését 2:0 győzelemmel abszolválta, így a SEDE I 7:9 arányban alulmaradt a BEAC-al szemben 501-ben.

sede_i__beac_1_400

 

A crickettben mintha lemásolták volna a csapatok az előző játék forgatókönyvét, az első három fordulóban ugyanaz az eredmény született, mint 501-ben, 5:7-es hátránnyal értünk a hajrához. A végjátékban azonban csak 6:7, majd 7:8-ra sikerült felzárkózni. Az utolsó mindent eldöntő mérkőzésen, a mérkőzés nyerő embere, a BEAC-os Mehringer Nándor ismét megnyerte a mérkőzését, így 501 után a crickettben is győzelemre vezette csapatát. A crickettet a SEDE ismét 7:9 arányban veszítette, a mérkőzés végeredménye SEDE I – BEAC The Bear Boys 14:18.

A csapatunk legeredményesebb játékosa Bánhegyi Gergely lett, aki mind a nyolc mérkőzését megnyerte, fantasztikus 16-3 szett aránnyal.  

sede_i__beac_400


2018.04.15.

Darts

Premier League

 

Megemlékezéssel kezdődött, majd többnyire sima mérkőzésekkel folytatódott az „Ítélet éjszakája” után immár nyolcfősre fogyatkozott darts Premier League sheffieldi fordulója. Daryl Gurney, Gary Anderson és Michael van Gerwen is könnyedén nyert, Rob Cross nagy csatában verte meg Michael Smitht, a duplázók csatáján pedig Peter Wright örülhetett.

 

A játékosok és a közönség is felemelő módon búcsúzott a sportág legendájától, a múlt héten 60 éves korában elhunyt ötszörös világbajnok Eric Bristow-tól.

 

Az előző fordulóban 7–0-s vereséget elszenvedő Van Barneveld (Michael Smith verte meg a hollandot) mérkőzésével kezdődött az este, ám ezúttal sem játszott jól, Daryl Gurney azonnal elvette a kezdését, és ugyan Barney egy 158-as kiszállóval gyorsan visszabrékelt, összességében nem sok esélye volt ezen a meccsen. 

 

Következett a skót rangadó, amely csak nevében maradt csúcsmeccs – Gary Andersonremek játékkal 7–2-re felülmúlta Wrightot. A kétszeres világbajnoknak volt 144-es kiszállója, 104.25-ös átlagot dobott és szinte kilátástalan helyzetbe sodorta hetek óta szenvedő honfitársát.

 

Nem történt meglepetés, a világelső sem húzta el a maga találkozóját. Ugyan az első leget megnyerte Simon Whitlock, onnantól kezdve nem engedett neki többet a fokozatosan belelendülő Michael van Gerwen. A mérkőzés legemlékezetesebb pillanataként MvG 121-ről úgy fejezett be egy leget, hogy előbb 25 helyett véletlenül az 50-est találta el, de nem jött zavarba, mert egy tripla 13, dupla 16 kombinációval befejezte a kört. 

 

Michael Smith–Rob Cross csörte aztán meghozta a kívánt izgalmakat. „Bully Boy” 0–2-ről fordított, majd az aktuális világbajnok elképesztő játékkal meglépett 6–3-ra (110-es átlagot dobott addig), ám nem tudta lezárni a meccset, mert elkezdett hibázni a kiszállókra. Az utolsó legben viszont Smith kritikus pillanatban nem dobott triplát, így Cross kényelmes helyzetből lezárhatta a mérkőzést – összességében 106.26-os átlagot ért el 64 százalékos kiszállózás mellett. 

 

Két csalódott versenyző duplázott a mai napon: Wright és Van Barneveld összecsapásával zárult a nap. Emlékezetes, hogy a skót már a múlt heti szereplése végén elsírta magát Bristow halála miatt, míg Barneyn most látszott nagyon, hogy mennyire megviselik a történtek. A holland már a bevonulásán sem igazán volt ott fejben, majd a meccsen is kereste a dobásait – nem is tudta megszorongatni a 132-es kiszállót is bemutató, 7–2-re nyerő „Snakebite”-ot.

 

Jövő héten dupla fordulót rendeznek Rotterdamban, a március elején elmaradt exeteri összejövetel miatt szerdán és csütörtökön is mérkőzéseket játszanak a Premier League-ben.

 

DARTS
Premier League
10. állomás, Sheffield

Raymond van Barneveld (holland)–Daryl Gurney (északír) 3–7
Gary Anderson (skót)–Peter Wright (skót) 7–2
Simon Whitlock (ausztrál)–Michael van Gerwen (holland) 1–7
Michael Smith (angol)–Rob Cross (angol) 5–7
Raymond van Barneveld (holland)–Peter Wright (skót) 2–7 

 

 


2018.04.08.

Súlyemelés

 

Elhunyt Aleksandr Nikolaevics Kurlovich

Aleksandr Nikolaevics Kurlovich hirtelen elhunyt április 6-án, pénteken Grodno-ban, ahol született. 

kurlovichalexander150x150

Kiemelkedő eredményeket ért el a súlyemelésben és sikeresnek bizonyult a Sport Diplomáciában is.

Két alkalommal olimpiai bajnok (1988 és 1992) négyszeres világbajnok (1987,1989,1991,1994), kétszeres európai bajnok (1989, 1990). 

Sportolói karrierjét az 1996-os atlantai Olimpiai Játékokon fejezte be a Fehéroroszország lobogója alatt. Legjobb eredménye 215kg szakításban, 260kg lökésben 472,5kg összetettben.

alexandrkurlovich741x1024_400

(forrás:iwf.net)2018.04.07.

Dart

Premier League


A világelső Michael van Gerwen 7–4-re legyőzte Mensur Suljovicot a darts Premier League kilencedik állomásán, Liverpoolban, az „Ítélet éjszakáján”, így Gerwyn Price mellett az osztrák játékos búcsúzott az alapszakaszt követően. Michael Smith kiütéses verést mért Raymond van Barneveldre, míg a vb-címvédő Rob Cross először győzte le Gary Andersont. 

A PDC késő este a hivatalos honlapján számolt be róla, hogy 60 éves korában szívinfarktust kapott és elhunyt az ötszörös világbajnok és ötszörös Masters-győztes Eric Bristow. A sportág legendás alakja csütörtökön még a helyszínen segédkezett a liverpooli játéknap előkészületeinél.

600_1980bristow_400

bristow_hall_600_400

 

Bristow a PDC egyik alapító tagja volt, a szervezet 2005-ben beválasztotta a Hírességek Csarnokába. Phil Taylor annak idején az ő kocsmájában kezdett el dartsozni.

A liverpooli Echo Arena közönsége a forduló záró meccse után hosszú percekig Bristow-t éltette. Peter Wright a Daryl Gurney elleni meccse után még a színpadon elsírta magát bánatában. 

A PL-újonc Mensur Suljovic a versenyben maradásért lépett tábla elé a listavezető és címvédő Michael van Gerwen ellen. Az osztrák versenyzőnek legalább egy döntetlent ki kellett volna csikarnia a hollanddal szemben ahhoz, hogy megelőzhesse Peter Wrightot. Az első játékot Van Gerwen, a másodikat Suljovic kezdte hat tökéletes nyíllal, mindketten hátsó pályáról hozták az első játékukat (1–1). 

A világelső a folytatásban fenntartotta a színvonalat, és összesen tíz 180-as körig jutott. A holland végül 7–4-es győzelmet aratott, és úgy ért el 106.34-es körátlagot, hogy 17 nyilat (!) rontott kiszállóra (24/7). Van Gerwen győzelme egyúttal Suljovic kiesését is jelentette, így Peter Wright már abban a tudatban kezdte meg a Daryl Gurney elleni meccsét, hogy biztosan folytathatja a középszakaszban. A skót és az északír meccsén döntetlen született.

Megszületett az idei Premier League-sorozat első, összességében a kilencedik söprése: Michael Smith 7–0-ra kiütötte Raymond van Barneveldet. Az angol játékos 103.15-ös körátlagot ért el, míg a kiszállókat 87.5 százalékos hatékonysággal (8/7) értékesítette. Az ötszörös világbajnok holland először szenvedett ilyen súlyos vereséget a PL-ben.

600_smith_5_400

A világbajnoki címvédő Rob Cross öt vereség után elkönyvelte az első sikerét Gary Anderson ellen. Az első hét legből ötöt a hátsó pályáról játszó versenyző nyert meg, 4–3 után azonban az angol hozta mindhárom kezdését. Ketten együtt összesen nyolc 180-ast hajítottak, Cross 92.30-as, míg a skót 95.75-ös átlaggal zárt.

600_cross_13_400

A felek között három pontra nőtt a különbség a tabellán, kettejük közé befurakodott Simon Whitlock, aki 7–3-ra legyőzte a még nála is gyengébben kiszállózó Gerwyn Price-t. Az ausztrál 1–1-nél a 14. nyilával szállt ki, viszont volt egy 164-es check-outja is. Éppen a gyenge befejezések miatt Whitlock a 82-es átlagot sem érte el, de a walesi még őt is alulmúlta (76.94). Price nyeretlenül, sereghajtóként búcsúzott a PL-től.

A középszakaszban az első nyolc helyezett folytathatja, amelyben ismét mindenki játszik mindenkivel. A versenyzők továbbviszik magukkal az eddig megszerzett pontjaikat. A londoni final fourba (május 17.) az első négy jut be. 

DARTS, PREMIER LEAGUE
9. állomás, Liverpool
Simon Whitlock (ausztrál)
–Gerwyn Price (walesi) 7–3
Raymond van Barneveld (holland)–Michael Smith (angol) 0–7
Gary Anderson (skót)–Rob Cross (angol) 5–7
Mensur Suljovic (osztrák)–Michael van Gerwen (holland) 4–7
Daryl Gurney (északír)–Peter Wright (skót) 6–6

(forrás: NSO, pdc.tv)

 

2018.04.05.

Darts

CSB

 

A  SEDE II a DÖ-MIK Bullibrigád vendégeként játszotta a második fordulót. Nagyszerűen kezdték a játékosaink az 501-et, viszont a cricketre nem sikerült a jó formát átmenteni.

 

501-ben magabiztos játékkal, három győzelemmel kezdett a csapat. A szoros mérkőzéseken az ellenfél is időnként megvillant, de két játékosunk Botond és Gábor minden mérkőzésüket megnyerték, így borítékolható volt a győzelem. Az 501 9:7 arányban nyerte a SEDE.

 

Cricketben is szorosan kezdődött a mérkőzés, 3:3-ig kiegyenlített volt a mérkőzés. A következő mérkőzéseken sikerült a hazai csapatnak előnyre szert tenni, míg mi az eredmény után tudtunk csak szaladni, nem jött össze a felzárkózás. A végeredmény 5:9 arányú vereség lett.

A mérkőzés végeredménye: DÖ-MIK Bullibrigád – SEDE II 16-14.

imgd396da82f2d639153eed070cb72ff369v_400  


2018.04.02.

Súlyemelés

Európa-Bajnokság


Magát Krisztina történeti éremesője után Nagy Péter hat hibátlan kísérletet bemutatva remekelt, összetettben életében először állhatott dobogóra világversenyen, és szakításban sem adta alább a bronznál. 21 évvel ezelőtt ünnepelhetett Európa-bajnoki címet a magyar súlyemelés, de ezzel nem ért véget a nap.

A szakításban Európa-bajnoki arany-, összetettben és lökésben ezüstérmet szerző Magát Krisztina délután produkcióját további éremmel fejelhette meg Nagy Péter, aki szakításban szeretett volna dobogóra állni a bukaresti Eb-n. A recept egyértelmű volt: le kell győznie a szlovák Kamil Kucerát és a cseh Jirí Orságot, mert a két grúz, Irakli Turmanidze, valamint a szakításban és összetettben egyaránt világrekorder Lasa Talahadze erősebb.

A szegedi klasszis szépen alkalmazkodott a két közvetlen riválishoz. Csak akkor látta elérkezettnek az időt a bemutatkozásra, amikor ők másodikra 181 kilót teljesítettek, és mert ki is szakította a 182-t, mindjárt lépéselőnybe került velük szemben. Kucera és Orság harmadikra elrontotta a 185-öt, illetve a 186-ot, így Nagy Péter már a második gyakorlata előtt biztos bronzérmesnek vallhatta magát az első fogásnemben. A nyugodtság nem párosult elbizakodottsággal, ami két remek kísérlettel fizetett: meglett a 187 és a 191 is, így Turmanidzének mindenképpen meg kellett csinálnia a 192-t, hogy ne veszítse el az ezüstérmet. Nem vesztette el, Talahadze pedig úgy lett 210-zel első, hogy harmadikra megpróbálkozott a 221 kilós világcsúccsal. Nem sok hiányzott hozzá.

A második fogásnem versenye előtt Nagy Péter tisztában volt vele, hogy jól kell gazdálkodnia tízkilós előnyével, ha el akarja happolni az összetett bronzot a nála jobb lökő Orság elől. Csakhogy kiderült, Turmanidze messze van élete formájától, hiszen másodikra elhibázta a 223-at, és harmadikra kénytelen volt javítani. Sikerrel tette, de mert csak 415-ig jutott összetettben, a korábban a 215 és a 221 kilóval is megbirkózó Nagy megvalósítható célt tűzhetett ki maga elé: ha megcsinálja a 225-öt, biztosan érmes összetettben. És megcsinálta! Vagyis 416 kilóval fejezte be a versenyt, a lökésben pedig 240 kilót is tudó Orság 227-en jelentkezett be. Méghozzá jól, így két fogása maradt, hogy 236 kilóval elorozza az ezüstöt Nagy Péter elől. Nos, elég volt neki egy kísérlet, így Nagy két szépen csillogó bronzzal gyarapodott.

29573006_572882859750559_6253676390103963298_n_400

                       Oláh Imre edző és Nagy Péter

 

Eddigi legjobb eredménye összetettben egy ötödik hely volt az Európa-bajnokságokról, ráadásul Tancsics László 2006-ban 56 kilóban szerzett harmadik helye után van ismét összetettben magyar férfi  Eb-dobogós.

nagypeter1200_960px_400

 

97. FÉRFI ÉS 31. NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUKAREST
Férfiak. +105 kg
Európa-bajnok: Lasa Talahadze (Grúzia) 457 (210, 247),
 2. Jirí Orság (Csehország) 417 (181, 236), 3. Nagy Péter (Magyarország) 416 (191, 225). Szakítás. Eb: Talahadze 210, 2. Irakli Turmanidze (Grúzia) 192, 3. Nagy 191. Lökés. Eb: Talahadze 247, 2. Orság 236, 3. Kamil Kucera (Szlovákia) 226, 4. Nagy 225

29597458_572882623083916_2595103242151638544_n_400

(forrás: NSO, facebook)


2018.04.01.

Súlyemelés

Európa-Bajnokság

Európa-bajnoki cím a zárónapon!

Bazsó Bianka (a képen) összetettben ötödik lett, Szuromi Tímea pedig hetedikként végzett a 11 versenyzőt felvonultató 90 kilogrammos kategóriában a bukaresti súlyemelő Európa-bajnokságon szombaton.

1200bazso_960px_400

 

Az Eb utolsó előtti, egyben első magyar érdekeltségű versenynapján a múlt évi Eb-n hetedik Bazsó a hatfős A-csoport tagjaként szakításban 89, lökésben pedig 111 kilogrammig jutott, így összetettben kereken 200 kg-mal zárta fellépését. A szombathelyi Haladás VSE sokszoros országos bajnoka a fogásnemi sorrendben hetedik, illetve hatodik lett.

 

A kategória délelőtt versengő B-csoportjában lépett porondra a korábban erőemelőként jeleskedő Szuromi, akinek mindkét fogásnemben csak az első gyakorlata volt jó (90, illetve 108 kilón), ezzel együtt szakításban ötödik, lökésben hetedik, s a teljes sorrendben is hetedik lett 198 kilogrammal. A BKV Előre 2017-ben Eb-nyolcadik emelője eredetileg a 75 kg-ban indult volna, de a szakvezetés jobbnak látta, ha egy kategóriával feljebb próbál szerencsét.

 

A 90 kg Európa-bajnoka a grúzok vb-aranyérmese, Anasztaszija Hotfrid lett, aki hatalmas különbséggel utasítva maga mögé vetélytársait mindhárom aranyat begyűjtötte.

 

Szombat délelőtt kapott szerepet az ötfős magyar csapatból a tavalyi korosztályos Eb-n ötödik Gyürüs Barbara is. A Haladás VSE 19 éves, ólomsúlyú sportolója, aki kategóriájában a második legfiatalabbként versenyzett, öt jó fogással rukkolt ki, csak a 108 kilós lökésgyakorlata nem volt sikeres. Szakításban 86, lökésben 104 kg lett a legjobbja, ily módon összetettben 190 kg-ot ért el. 

A vasárnapi napon, azonban rég nem látott siker részese lehetett a magyar súlyemelés. A + 90 kg-os mezőnyben Magát Krisztina a Testvériség SE emelője, nagyszerű, taktikus versenyzéssel megnyerte a szakítást (96, 101, 104). Lökésben Krisztina ugyancsak 3 jó gyakorlatot mutatott be (126, 130, 132), viszont lengyel riválisa kihasználta a több mint 32 kilógrammos testsúly különbséget és ledolgozta a szakításbeli hátrányát, így megnyerte MIERZEJEWSKA Aleksandra a lökést és az összetettet is. Gyűrűs Barbara a hetedik helyen végzett mindhárom fogásnemben.

download31024x689_400

 


2018.03.31.

Darts

Premier League

Belfastban a darts Premier League 8. fordulójában Daryl Gurney 7–5-re legyőzte a világbajnok Rob Crosst. A hollandok rangadóját Michael van Gerwen nagyon simán nyerte meg.

600_smith_4_400

Michael Smith a képen simán túllépett Gerwyn Price-n.

Lüktető meccs volt Gary Anderson és Mensur Suljovic csatája, csaknem végig döntetlen körüli eredménnyel. Azonban 4–3 után a skót klasszist már lehetett megállítani. Igaz, Suljovicnak még az utolsó legben is volt esélye, hogy 6–6-ra mentse a meccset, de a végét nem bírta, Anderson 7–5-re győzött.

Michael van Gerwen és Raymond van Barneveld, vagyis a hollandok rangadójának elején röpködtek a 180-asok. A világelső Van Gerwen ezzel együtt nem sok esély hagyott honfitársának, simán hozta a találkozót 7–2-re, 104.47-es körátlag mellett.

A hazai közönség előtt dobó Daryl Gurney nem kezdett jól a világbajnok Rob Cross ellen, de 2–4 után 5–4-re fordított. Cross egyenlített 5–5-re, ám utána a publikum belehajszolta Gurneyt a győzelembe. Az északír összesen kilencszer dobott 180-at, és így még rosszabb körátlag (98.53 és 100.16) mellett is megnyerte a csatát.

DARTS PREMIER LEAGUE
8. ÁLLOMÁS, BELFAST

Mensur Suljovic (osztrák)–Gary Anderson (skót) 5–7
Michael Smith (angol)–Gerwyn Price (walesi) 7–2
Raymond van Barneveld (holland)–Michael van Gerwen (holland) 2–7
Daryl Gurney (északír)–Rob Cross (angol) 7–5
Simon Whitlock (ausztrál)–Peter Wright (skót) 6–6

(forrás: NSO, pdc.tv)


2018.03.31.

Darts

CSB

Csak a tisztes helytállás sikerült a SEDE I csapatának az első fordulóból elhalasztott mérkőzésen. Az Acéldarazsak II vendégeként, ismét egy jobb játékerőt képviselő ellenféllel kellett megküzdeni.

 

Az 501-ben a Tóth-Gáti István, Jenei Gábor, Bánhegyi Gergely, Bánhegyi Dávid összetételű csapat 3:1 arányban elhúzott a SEDE, de ezután megrázta magát a hazai csapat 4 győzelemre csak egyszer sikerült válaszolnunk. Majd ismét 4 hazai győzelem következett és véget is ért a küzdelem 9:4 arányban győztek a hazaiak.

 

A crikett azonban jobban kezdtek az Acéldarazsak, 3:1 előnnyel kezdődött a második kör. A folytatásban csapatunk produkált egy 3 győzelmes szériát egy vesztes mérkőzéssel, így 4:4 volt az állás a harmadik kör előtt. A változatosság kedvéért ismét egy 3:1 széria következett sajnos nem a javunkra. Sikerült a csapatnak még szépítenie a végjátékban 7:6-ra felzárkózott, de két hazai győzelem eldöntötte a mérkőzés sorsát. A crikettet 9:6 arányban, míg a mérkőzést 18:10 arányban nyerte az Acéldarazsak II csapata.

img_20180327_190304_400

 

2018.03.25.

Darts

Premier League

A darts Premier League glasgow-i állomásán az éllovas Michael van Gerwen remek játékkal legyőzte a második helyen álló Michael Smitht. A hazaiak nagy kedvence, Gary Anderson úgy nyert Simon Whitlockkal szemben, hogy az ausztrál jobb körátlagot dobott. 

A játéknap legjobban várt meccsén Michael Smith remekül kezdett a világelső Michael van Gerwen ellen, az angol megnyerte az első két leget.

 

Van Gerwen megtalálta a ritmust, és dobott és dobott és dobott, és sorozatban megnyerte a következő hét leget… Van Gerwen bámulatos volt, 101.56-os körátlagot hozott, míg Smith 92.41-nél állt meg.

A hazai közönség előtt tábla elé lépő Gary Anderson (a képen) nagyon színvonalas meccset vívott Simon Whitlockkal, magas körátlagok mellett. A skótok kétszeres világbajnoka nem sok esélyt adott ellenfelének, annak ellenére, hogy az egyébként kiválóan játszó ausztrál átlaga még magasabb is volt (104.13 a 102.68 ellenében). 

600_anderson_10_400

Peter Wright válla továbbra is kínozza a skótot, így neki sem volt túl sok sansza Raymond van Barnneveld ellen. Ezzel együtt a 7–1 soknak tűnik. Mint ahogy Gerwyn Price-nak is, a walesi ennyire kapott ki az egyre jobb formába rendülő világbajnoktól, Rob Crosstól (a képen).

600_cross_12_400

DARTS, PREMIER LEAGUE
7. ÁLLOMÁS, GLASGOW

Daryl Gurney (északír)–Mensur Suljovic (osztrák) 7–3
Michael van Gerwen (holland)–Michael Smith (angol) 7–2
Gary Anderson (skót)–Simon Whitlock (ausztrál) 7–4
Peter Wright (skót)–Raymond van Barneveld (holland) 1–7
Rob Cross (angol)–Gerwyn Price (walesi) 7–1

(forrás:NSO, pdc.tv)

 

2018.03.20.

Darts

Csapatbajnoki mérkőzés

Hazai pályán első mérkőzését játszotta a SEDE I darts csapata. Az ellenfél a Dömsödi DÖ-MIK DC II volt, a mérkőzés előtt sejthető volt, hogy ezen a mérkőzésen az ellenfél az esélyesebb. Ennek ellenére a tisztes helytálláson túl szerette volna csapatunk megnehezíteni az ellenfelünk dolgát. Az 501-ben ez csak részben sikerült, a mérkőzés elején öt egymást követő győzelemmel kezdtek a vendégek. A sokkból csapatunk kissé magához tért csapatunk, de két illetve három győzelemnek köszönhetően csak szorosabbá tudta tenni a mérkőzést. Több 1:2 arányú mérkőzés is másként alakulhatott volna, az 501-et 5:9 arányban veszítette el csapatunk.

A crikettet jobban kezdte csapatunk 2:4 arányban, még belátható távolságban volt az ellenfél. Azonban ez kevés reménynek bizonyult, mivel a Dömsödiek magabiztos játékkal lezárták a mérkőzést. A crikett 2:9 arányban a mérkőzést pedig 7:18 arányban nyerte DÖ-MIK DC II.

2018.03.16.

Darts

Premier League


Michael van Gerwen és Rob Cross is imponáló teljesítménnyel nyerte meg a meccsét a darts Premier League 6. állomásán Nottinghamben. A világelső holland megtartotta vezető pozícióját, a világbajnok angol pedig a harmadik helyen áll.

Peter Wrightnak nem megy a világbajnokság óta, a mostani Premier League-ben a bennmaradásért kell küzdenie. A skót közönségkedvencet ezúttal a bombaformában dobó Michael Smith verte meg könnyedén 7–1-re. Ehhez az angolnak 95.02-es körátlag is elég volt, mert Wright csak 82.91-et ért el.
600_smithwright_400
Az ausztrál Simon Whitlock és az északír Daryl Gurney (a képen) nagy meccset vívott. Gurney 3–1-re elhúzott, de Whitlock 4–3-ra fordított.
600_gurney_9_400
Az ausztrál 6–5 után az utolsó legben dobhatott a győzelemért, de kihagyta a dupla 20-at. Ugyanakkor Gurney sem bírta megoldani három nyílból a dupla 16-ot, így Whitlock újabb három meccsnyílhoz jutott. Ám megint nem sikerült neki, a sima 20-as után nem találta el a dupla 10-est. Gurney először a dupla 16 mellé dobott, majd a sima szektorban landolt a nyila. Végül a harmadik darttal eltalálta a dupla 8-at, így 6–6-ra mentette a párbajt. Izgalmas csata volt!

A nap legjobb teljesítményét kétségkívül a világbajnok Rob Cross nyújtotta. Az angol 7–2-es vereséget mért az utóbbi mérkőzésein nagyszerű formában játszó Mensur Suljovicra. Cross bámulatos, 106.49-es körátlagot ért el.

A világelső Michael van Gerwennek nem sok izgulni valója volt a Gerwyn Price elleni csatában, mert a walesi csak az elején volt méltó ellenfele a hollandnak. Van Gerwen 2–2 után ellépett, és végül 7–3-as győzelmet aratott. Körátlaga 104.8 volt.

Az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveld (a képen) és a kétszeres bajnok Gary Anderson remek ütközetének végén a holland 6–4-re vezetett, ám Anderson brékelt, majd hozta a saját kezdését, így döntetlenre mentette a párbajt.

600_barneveld_10_400

DARTS, PREMIER LEAGUE
6. ÁLLOMÁS, NOTTINGHAM

Michael Smith (angol)–Peter Wright (skót) 7–1
Simon Whitlock (ausztrál)–Daryl Gurney (északír) 6–6
Mensur Suljovic (osztrák)–Rob Cross (angol) 2–7
Gerwyn Price (walesi)–Michael van Gerwen (holland) 3–7
Raymond van Barneveld (holland)–Gary Anderson (skót) 6–6

(forrás:NSO, pdc.tv)

 

 

 

2018.03.10.

Darts

Premier League


A múlt heti exeteri forduló elhalasztása után Leedsben visszatért a normál kerékvágásba a darts Premier League. Az este két holland sikerrel indult, Michael van Gerwen Simon Whitlockot, míg Raymond van Barneveld Gerwyn Price-t győzte le, utóbbi 3–5 után zsinórban négy leget nyerve kerekedett felül. Mensur Suljovic hétleges sorozattal ütötte ki Peter Wrightot. Az utolsó mérkőzésen a világbajnok Rob Cross legyőzte az eddig veretlen Michael Smitht.

A múlt heti UK Openen korán elbúcsúzó Michael van Gerwen Simon Whitlock (a képen) ellen is rosszul kezdett, az ausztrál „varázsló” 2–0-s vezetést szerzett. Ezt követően Van Gerwen egyenlített, de 2–2-nél újra elbizonytalanodott. Utána 110-ről kiszállva egalizált ismét, majd 4–4-nél nagyon fontos leget nyert meg, miután mindketten több kiszállólehetőséget is elhibáztak. Ezután újabb két játék megnyerésével a holland lerázta magáról a mérkőzés előtt hozzá hasonlóan három győzelemmel és egy vereséggel álló ausztrált.

gerwen_960px_400

 

A UK Openen rendkívül motiválatlanul játszva veszítő Raymond van Barneveld visszanyerte a játékkedvét, és Gerwyn Price ellen győzelemmel folytatta a szereplését. 2–2-ig egyikük sem tudta pontra váltani a kezdését, aztán Price törte meg a bréksorozatot. 5–3-ra elhúzott a walesi, de Barney 121-es, 80-as, 101-es és 89-es kiszállóval megfordította a meccset, Price joggal volt dühös magára.

 

A Van Gerwent az idei PL-sorozatban eddig egyedüliként felülmúló Peter Wright megnyerte az első leget Mensur Suljovic ellen, ám ezt követően csak az osztrák dobott sikeres duplát, és 7–1-gyel lesöpörte a kiszállóra egész meccsen mindössze négyszer dobó skótot.

 

Sokkal fordulatosabb összecsapással folytatódott az este. Gary Anderson 3–1-re vezetett Daryl Gurney ellen, majd az északír többek között egy 110-es kiszállóval 5–3-ra fordított. Gurney 6–4-re is vezetett, 6–5-nél a dupla 12-essel és a dupla 6-ossal is nyerhetett volna, de mindkettőt elhibázta, így Anderson egyenlített.

 

A nap záró mérkőzésén Michael Smith jó úton haladt az ötödik győzelme felé, hiszen 5–3-ra vezetett Rob Cross ellen, ám nemcsak a százszázalékos mérlegének mondott búcsút, hanem a veretlenségének is, a világbajnok ugyanis sorozatban négy leget megnyerve 7–5-re fordított. Jobb legkülönbséggel így Van Gerwen állt a tabella élére.

 

DARTS
Premier League, 5. állomás, Leeds

Michael van Gerwen (holland)–
Simon Whitlock (ausztrál) 7–4

Gerwyn Price (walesi)–Raymond van Barneveld (holland) 5–7
Peter Wright (skót)–Mensur Suljovic (osztrák) 1–7
Gary Anderson (skót)–Daryl Gurney (északír) 6–6
Rob Cross (angol)–Michael Smith (angol) 7–5

 

(forrás:NSO)

2018.03.05.

Darts

Coral UK Open


A kétszeres világbajnok Gary Anderson 11–7-re legyőzte a 22 éves ausztrál Corey Cadbyt a vb utáni második rangos verseny, az angliai Mineheadben rendezett darts UK Open döntőjében, így pályafutása során először nyerte meg ezt a major tornát.

600_presentation_0_400

A torna sajátos lebonyolítási rendszere miatt – a PDC ezen a versenyen nem készíti el előre az ágrajzot, hanem fordulóról fordulóra, kiemelések nélkül sorsol – a legjobb nyolc között összekerült egymással a még versenyben lévő két favorit, Gary Anderson és a világbajnoki címvédő Rob Cross.

Az angol a második szünetig, 5–5-ig tartotta a lépést Andersonnal, aki a végjátékra nagyon belelendült, és sorozatban öt játékot megnyerve 10–5-tel továbbjutott. A skót az elődöntőben a szintén angol David Pallettet is legyőzte, majd a fináléban Corey Cadbyvel találkozott, aki február 10-én megnyerte a UK Open ötödik selejtezőtornáját.

Ha a 22 éves ausztrál neve nem cseng ismerősen a sportág szerelmeseinek, az nem véletlen, az eddigi egyetlen világbajnoki szereplésén ugyanis rögtön az első fordulóban kiesett. (A 2017-es vb-n Joe Cullentől kapott ki 3:1-re.)

Cadby remekül kezdte a döntőt, hiszen 4–1-re elhúzott, a második szünetnél azonban már 5–5-re állt a meccs. A harmadik pihenő előtt 8–7-re Anderson vezetett, aki a mérkőzés utolsó szakaszában már egyetlen leget sem engedett az ausztrálnak (11–7).

Gary Anderson pályafutása során először nyerte meg a UK Opent – amelyen 2010-ben 11–5-re elveszítette a Phil Taylor elleni finálét –, és a 2016-os világbajnoki címe óta, tehát több mint két év után először diadalmaskodott major tornán.

DARTS, UK OPEN (MINEHEAD)
DÖNTŐ
Gary Anderson (skót)
–Corey Cadby (ausztrál) 11–7

ELŐDÖNTŐ
Gary Anderson (skót)
–David Pallett (angol) 11–7

Robert Owen (walesi)–Corey Cadby (ausztrál) 3–11

NEGYEDDÖNTŐ
Corey Cadby (ausztrál)
–Gerwyn Price (walesi) 10–6

David Pallett (angol)–Steve West (angol) 10–5
John Part (kanadai)–Robert Owen (walesi) 3–10
Gary Anderson (skót)–Rob Cross (angol) 10–5

 

2018.03.02.

Darts

Unibet Premier League


Biztonsági okok miatt elhalasztották a darts Premier League ötödik fordulóját, amelyet csütörtök este az angliai Exeterben rendeztek volna. A keleti szörny miatt, ahogy az angol meterológia szolgálat nevezte el a heves havazással járó hideg szélvihart miatt, a hatóságok vörös kódos riasztást adtak ki Anglia dél-nyugati részére. A szervezők úgy döntöttek, hogy az Egyesült Királyságot sújtó erős havazás miatt nincs garancia a nézők és a személyzet biztonságos közlekedésére a városban, ezért az illetékesek elővigyázatosságból a játéknap elhalasztása mellett döntöttek. 

 

2018.02.23.

Darts

Csapatbajnoki mérkőzés


A SEDE II lejátszotta első mérkőzését az EBDE-Budafok vendégeként. A II csapat egy nagyobb változáson ment keresztül, hisz két meghatározó játékos is elhagyta a második csapatot. Kovács Attila átigazolt egy másik egyesületbe, míg Jenei Gábor átkerült az I. csapatba. Nos a II. csapat nem maradt játékosok nélkül, mivel két új játékos érkezett, Vajda Gábor és Enzsöl Krisztián személyében.

A két új játékos számára értelemszerűen ez a mérkőzés volt az első komolyabb megmérettetés. Az EBDE-Budafok egy jó játékerőből álló együttes, ennek tükrében magabiztos győzelmet aratott mind az 501-ben, mind a crikettben. Sajnos csapatunknak kisebb felvillanásai voltak, mindössze 1 győzelemre futotta az erőnkből. Vajda Gábor révén sikerül 1 győzelmet elkönyvelnünk cikettben.

A mérkőzés eredménye:

501 9:0

Crikett: 9:1

Végeredmény: EBDE-Budafok - SEDE II 18:1

2018.02.23.

Darts

Csapatbajnoki sorsolás


Február első felében, kialakult a csoportbeosztás két csapatunk számára. A BPSZ. II. osztályának A csoportjába került a SEDE II, míg a B csoportba a SEDE I. Mind a két csoportot 5 csapat alkotja, így 10 fordulós lesz a bajnokság, viszont 8 fordulóban lesznek érintettek csapataink.

A SEDE II ellenfelei A csoport:EBDE Budafok, Dő-Mik Bullbrigád, Pod Noiret, VSE-Mix

A SEDE I ellenfelei B csoport: Acéldarazsak, Dő-Mik DC II., The Beac Boys, PSC.

 

Darts

Unibet Premier League

A darts Premier League 4., Berlini állomásán a veretlenek találkozóján Michael Smith legyőzte Simon Whitlockot, Mensur Suljovic az első sikerét aratta, Michael van Gerwen átlépett Daryl Gurneyn. Rob Cross is simán győzött Raymond van Barneveld ellen, a skót rangadón döntetlent játszott egymással Gary Anderson és Peter Wright.

 

Két százszázalékos játékos, Simon Whitlock és Michael Smith (a képen) egymás elleni meccse nyitotta a napot. Az ausztrál azonnal brékelt, de az angol rögtön visszavette a kezdését, sőt a következő három leget nyerve 4–1-re meglépett – a negyedik leget 106-ról kiszállva abszolválta. A Varázsló ezen az estén különösen a kiszállókkal szenvedett és bár ellenfele sem játszott jól, 7–3-ra győzött Smith és megőrizte hibátlan mérlegét.

smith_berlin_600_400

Mensur Suljovic (a képen) Berlinben szinte hazai környezetben játszhatott Gerwyn Price-szal. A biztatás meg is adta a lendületet az eddig nyeretlenül utolsó osztráknak: két brékkel és tökéletes saját kezdésekkel 7–3-ra győzött. Suljovicnak egyébként az eddigi meccseken sem volt gond az átlagával, mégsem nyert, ezúttal már a 106.20-as körátlagra nem volt ellenszere az aktuális ellenfelének.

suljovic_berlin_600_400

Michael van Gerwen (a képen) 2–0-ra meglépett a Darly Gurney elleni meccsen, amikor az északír brékelte őt. Sokáig nem örülhetett azonban a világranglista 5. helyezettje, ugyanis MvG egy 106-os kiszállóval azonnal visszavette a kezdését és bár a találkozó elején akadozott nála a gépezet, egyre jobban elkapta a ritmust és magabiztosan győzött 7–2-re. A holland 103.41-es átlaggal zárta a meccset és feljött a tabella második helyére, míg Gurney továbbra is nyeretlen, egyre lejjebb csúszik.

 vangerwen_berlin_600_400

A nap egyik rangadóját a világbajnok Rob Cross (a képen) és sokak nagy kedvence, Raymond van Barneveld játszotta. Kezdésként egyik játékos sem tudott élni a saját kezdésével, majd Barney az angol 3–2-es vezetésnél nyerte meg az utolsó legjét – igaz, azt stílusosan, 112-ről kiszállva. A holland a kilencedik legben nagy esélyt kapott a brékre, ám egymást alulmúlva Cross nyerte ezt is, mint ahogy a következőt, amelyet 128-ról kiszállva fejezett be (7–3). 

 cross_berlin_600_400

A skót derbi olyan jó meccset hozott, amilyenre számítani lehetett. Gary Anderson brékkel kezdett, majd 150-ről kiszállva 2–0-ra meglépett. Peter Wright 3–2-re fordított, a hatodik leg Andersoné volt: hét tökéletes nyíl után végül összesen 12 nyílra volt szüksége. Wright körei következtek, többek között 120-ról is befejezett egy leget, majd újabb 12 nyilassal állt elő Anderson (6–4). A Repülő Skót kezdhetett a döntetlenért és meg is ragadta az esélyt, 86-ról egy bullos kiszállóval ért véget a meccs. Anderson 105.24-es, Wright 104.64-es körátlaggal zárta az összecsapást.

 andersonwright_600_400

DARTS
Premier League
4. állomás, Berlin 

Michael Smith (angol)–Simon Whitlock (ausztrál) 7–3
Gerwyn Price (walesi)–Mensur Suljovic (osztrák) 3–7
Michael van Gerwen (holland)–Daryl Gurney (északír) 7–2 
Rob Cross (angol)–Raymond van Barneveld (holland) 7–3
Peter Wright (skót)–Gary Anderson (skót) 6–6

(forrás: NSO, PDC.TV)


 

2018.02.16.

Darts

Unibet Premier League 

 

Az este nyitó meccsén az eddig százszázalékos Michael Smith a várakozásoktól elmaradó Mensur Suljovic ellen is hozta ellenállhatatlan formáját, és 11 duplalehetőségéből hetet értékesítve 7–2-re legyőzte a 2/10-zel záró osztrákot. A mérkőzésen egyetlen 180-as kör sem született.

Egy meccsel később tízszer is kiálthatta a 180-at a mérkőzésbíró. A PL-újoncok csatájában az északír Daryl Gurney 5–1-re elhúzott a walesi Gerwyn Price ellen, de a korábbi rögbis többek között egy 148-as és egy 136-os kiszállóval felkapaszkodott, és döntetlenre mentette a találkozót.

Az első két meccsén összesen három leget megnyerő, világbajnok Rob Cross (a képen) a skót Peter Wright ellen újra decemberi formáját hozta, négy 180-at dobott, 22-szer dobhatott duplára, és 7–4-re nyert. A bevonuláskor mindig vidám Wright nemcsak a vereség miatt voltrosszkedvű a végén, hanem azért is, mert Cross feldühítette. A skót nem fogott kezet legyőzőjével, hanem magyarázott és mutogatott neki, mintha azt kifogásolta volna, ahogy Cross a dobások után visszasétált.

cross_960px_400_01

Az este csúcsmeccse csúcs színvonalat hozott Michael van Gerwen és Gary Anderson között: a fénypont az ötödik leg volt, amelyben a holland hét tökéletes nyílig jutott, mielőtt a tripla19 helyett sima hetest dobott. Anderson 170-es kiszállóval büntette, hogy nem lett meg a kilencnyilas. 3–3 után Van Gerwen nem ismert kegyelmet, 7–3-ra nyert a kiszálló lehetőségeit a hajrában rendre elhibázó, de Van Gerwenhez hasonlóan 110 feletti háromnyilas átlagot produkáló skót ellen.

A nap utolsó mérkőzésén Simon Whitlock hozta az első két kezdését, közte pedig brékelte Raymond van Barneveldet, így azonnal elhúzott 3–0-ra. A folytatásra összeszedte magát a rutinos holland, brékelni azonban nem tudta az ausztrált, így Whitlock 7–4-re nyert, s Michael Smith-hez hasonlóan megőrizte a hibátlan mérlegét.

DARTS PREMIER LEAGUE
3. ÁLLOMÁS, NEWCASTLE

Michael Smith (angol)
–Mensur Suljovic (osztrák) 7–2
Darly Gurney (északír)–Gerwyn Price (walesi) 6–6
Rob Cross (angol)–Peter Wright (skót) 7–4
Michael van Gerwen (holland)–Gary Anderson (skót) 7–3
Simon Whitlock (ausztrál)–Raymond van Barneveld (holland) 7–4

(forrás:NSO)

2018.02.12.

Súlyemelés

Súlyemelő EB

image005


Vezető hírként nem található, hogy mikor döntött az Európai Súlyemelő Szövetség (EWF) arról, hogy a rendező testület feloszlása miatt Albánia kiválása miatt Romániában kerül megrendezésre az idei súlyemelő EB március 26. április 1. között. Bukarestben küzdenek a súlyemelők az európa-bajnoki címekért.

Az utolsó hírek egy rendkívüli megbeszélésről szóltak a kialakult helyzet miatt, mivel lemondott a teljes Albán Súlyemelő Szövetség. Gyors intézkedésre volt szükség, hisz több nemzet is megrendelte a repülőjegyeket a versenyzői számára. Némi tanácstalanság volt tapasztalható, hisz hetekig meg nem erősített információk alapján tájékozodhattunk, amiben egyértelműen Románia volt rendezőként megnevezve. 

http://www.ewfed.com/2018/Senior/ROUWF_Invitation.pdf

 

 

2018.02.09.

Darts

Premier League 

A darts Premier League második állomásán Simon Whitlock nagy meglepetésre 7–1-re megverte a világbajnok Rob Crosst, Peter Wright pedig szenzációs meccsen 7–5-re a világelső Michael van Gerwent, Gary Anderson a hazai Gerwyn Price ellen javított, míg Raymond van Barneveld Mensur Suljovic ellen szerezte meg az első győzelmét.

 

Michael Smith fantasztikusan kezdett, 124-es kiszállót is bemutatott, ám 0–3-ról felállt Daryl Gurney. Négy négy után Smith visszatalált a helyes útra, hozta a kezdését, majd brékelt, és a 11. leget is megnyerte – az angol 2–0-val kezdte a sorozatot.

A nap talán legmeglepőbb győzelmét Simon Whitlock aratta Rob Cross ellen. Magán a tényen túl a különbség volt nagyon váratlan: a világbajnok borzasztó játékkal kapott ki 7–1-re (a tömeg és a kiszálló sem ment neki) – az első két meccsén csupán 3 leget tudott nyerni, míg a „Varázsló” továbbra is veretlen.

 

A tavalyi döntő „visszavágóján” Michael van Gerwen és Peter Wright (a képen) találkozott. A világelső már a harmadik legben elveszítette a kezdését, de a hetedikben egy 11 nyilassal visszabrékelt. Rögtön a következő legben 116-ról kiszállva megint elvette ellenfele kezdését a skót, majd egy 13-as körrel meg is erősítette a vezetést. 5–3-as állásnál 170-ről szállt ki MvG, később 6–4-nél könnyű kiszállót rontott Wright. Ezzel izgalmas lett a végjáték, de Snakebite hozta a saját körét és 7–5-re nyert.

1200peterwright_960px_400

Nem volt sok kérdés Gary Anderson és a hazai Gerwyn Price mérkőzésén. A skót az ötödik legben elvette az ellenfele kezdését, innentől pedig már nem is engedte át az előnyt, sőt, 5–3-nál megint brékelt. A kétszeres világbajnok 107.34-es első kilencnyilas átlaggal megszerezte az első győzelmét az idei kiírásban. 

Az előző héten döntetlent játszó Raymond van Barneveld egy könnyűnek induló meccsen megizzadt a győzelemért Mensur Suljovic ellen. A holland a negyedik legben 167-es kiszállóval brékelte ellenfelét, innentől kezdve már csak a saját kezdéseit kellett hoznia, ám Barney 25-ről nem tudta befejezni az összecsapást, így jöhetett a 12. leg, amelyet a hatodik meccsnyilával lezárt.

DARTS
Premier League
2. állomás, Cardiff 

Michael Smith (angol)–Daryl Gurney (északír) 7–4
Rob Cross (angol)–Simon Whitlock (ausztrál) 1–7
Michael van Gerwen (holland)–Peter Wright (skót) 5–7
Gerwyn Price (walesi)–Gary Anderson (skót) 3–7
Raymond van Barneveld (holland)–Mensur Suljovic (osztrák) 7–5

(forrás:NSO)2018.02.05.

Darts

Dutch Open Assenben (Hollandia) 

A hétvégén rendezték meg Hollandiában, azon belül is Assenben az idei Dutch Opent, amelyen a darts második számú világszervezete, a BDO legjobbjai mellett magyarok is elindultak. A legtovább Székely Pál jutott: a honi bajnok túlélte az első napot, aztán világbajnok állította meg.

Nem kevesebb mint 3250 induló kezdte el csak a férfiak egyéni versenyében a Dutch Opent, és ebből a hatalmas tömegből verekedte magát egyre tovább és tovább a magyar bajnok az első napon, szombaton hat mérkőzést lejátszva. És mind a hatot megnyerve egészen a legjobb 64 közé jutott az egyenes kieséses rendszerű gigatornán, ezeken a meccseken csupa hollandot megverve, és mindössze három leget elvesztve (a 18 megnyert ellenében).

Vasárnap aztán már négy nyert legig játszottak a legjobb 32 közé kerülésért, s egy igazi nagyágyú várt a Penge művésznevű magyarra: Scott Mitchell (a képen), a BDO 2015-ös világbajnoka! És bár az első két legben a megilletődöttség még kicsit bénította a kezét, utána nagyon szépen dobott a Budapest Police SE versenyzője: az addig leget sem vesztő ellenfele ezúttal kettőt is elbukott, vagyis csak 4:2-re tudta legyőzni a világbajnok a magyar bajnokot.

mitchellszekely_960px_400

Aki ezért hét világranglistaponttal gazdagodott, Mitchell pedig tovább menetelt, csak a negyeddöntőben állította meg a holland Richard Veenstra. Őt pedig aztán az elődöntőben a BDO regnáló világbajnoka, az angol Glen Durrant, de ő sem tudta megnyerni a viadalt, mert az idei BDO-vb-döntő visszavágójának is beillő újabb Durrant–McGeeney csatát ezúttal a Gladiátor művésznéven is ismert Mark McGeeney nyerte meg. Ilyen rangos versenyen állt helyt Székely!

De nem ő volt az egyetlen magyar induló: a szolnoki Polgár Péter 513., Nagy Tibor 2049. lett egyéniben, párosban pedig a 129. helyen végeztek 1558 indulóból. A kerekesszékesek küzdelmeiben Miklós József 17. lett 30 induló közül.


Angliában ugyancsak selejtezőt rendeztek a Coral UK Open versenysorozat selejtezőjét. A jó eredmények mellett azonban egy nem kivánatos atrocitástól lett hangos a sajtó. A Darts Szabályalkotói Testület (DRA) azonnali hatállyal felfüggesztette Adrian Lewist, aki a mindent eldöntő legben meglökte (nyakon ragadta) José Justiciát a UK Open selejtezőjének negyeddöntőjében. 

 

Hogy pontosan mi bőszítette fel a kétszeres világbajnokot, nem tudni. A PDC a mérkőzés után hivatalos közleményt adott ki, amelyből kiderül, hogy a Darts Szabályalkotói Testület azonnali hatállyal felfüggesztette a brit versenyzőt, amíg teljes vizsgálatot nem végeznek az ügyben. Hozzáteszik, Lewisnak joga van fellebbezni.

 

https://streamable.com/yz1iy

 

A 33 éves dartsos egyelőre nem szólalt meg az üggyel kapcsolatban. Az előbb említett meccset egyébként ő nyerte meg, az elődöntőben azonban kikapott a későbbi győztes Michael van Gerwentől.


(forrás: NSO)


 

2018.02.02.

Darts

Unibet Premier League eredmények


February 1
3Arena Dublin
Mensur Suljovic 5-7 Simon Whitlock
Gary Anderson 5-7 Michael Smith
Daryl Gurney 6-6 Raymond van Barneveld
Michael van Gerwen 7-2 Rob Cross
Peter Wright 6-6 Gerwyn Price

Tabella a Darts menüben található!


2018.02.01.

Darts

2018 Unibet Premier League

 

600_crossmvg_400

 

Gary Anderson

Rob Cross

Daryl Gurney

Gerwyn Price

Michael Smith

Mensur Suljovic

Raymond van Barneveld

Michael van Gerwen

Simon Whitlock

Peter Wright

du8dvbvxkaawwvo_400

2018 Unibet Premier League Időpontok és helyszínek

 

február 1

3Arena Dublin

 

február 8

Motorpoint Arena Cardiff

 

február 15.

Metro Radio Arena, Newcastle

 

február 22

Mercedes-Benz Arena, Berlin

 

március 1

Westpoint Arena, Exeter

 

március 8

First Direct Arena, Leeds

 

március 15

Motorpoint Arena, Nottingham

 

március 22.

Hydro, Glasgow

 

március 29.

Arena, Belfast

 

Április 5

Echo Arena, Liverpool

 

április 12.

A FlyDSA Arena, Sheffield

 

április 19.

Rotterdam Ahoy

 

április 26.

A Manchester Arena

 

május 3

Arena Birmingham

 

május 10.

A BHGE Arena, Aberdeen

 

május 17.

Az O2, London

 


2018.01.30

Darts

Budapesten a Danubius Hotel Flamencóban a PDC European Tour idei első öt versenyére a kelet-európai kvalifikációs küzdelmeit. Az utolsó versenynap, utolsó fordulójában megvan az első magyar győztes a European Tour selejtezőkön! Alexits Tamás az ausztriai Grazban rendezett negyedik fordulón fogja képviselni a magyardartsot! Lenyűgöző teljesítményt nyújtott ma! Sedlaceket verte először, majd jött Tytus Kanik, Bezzeg Nándor, Székely Pali és a döntőben Krzysztof Kciuk. 

27072370_2071275623092692_8863336253185813543_n_400 

(forrás: PDC Hungarian Fanclub)

 

2018.01.29.

Darts

unibet_masters_340x220

Unibet Masters eredmények

Január 28 


Délutáni program

Peter Wright 2 - 10 Raymond van Barneveld

Mensur Suljovic 10 - 8 Rob Cross

Garwyn Price 6 - 10  Gary Anderson

Michael van Gerwen 10 - 2 James Wade


Esti program

Raymond van Barneveld 11-7 Mensur Suljovic

Michael van Gerwen 11-5 Gary Anderson


Döntő

Michael van Gerwen 11-9 Raymond van Barneveld 

600_vangerwen_12_400

600_barneveld_8_400


 

2018.01.28.

Darts

Unibet Masters eredmények

2018 Unibet Masters

 

Január 26 péntek

Best of 19 legs

 

Dave Chisnall 9-10 Raymond van Barneveld

chisnall_600_3_400

 

Mensur Suljovic 10-8 Michael Smith

suljovic_600_8_400

 

Rob Cross 10-3 Ian White

 cross_600_1_400

Peter Wright 10-5 Alan Norris

 wright_600_10_400

 

 

Január 27 szombat

 

Simon Whitlock 8-10 James Wade

 wade_600_1_400

Daryl Gurney 7-10 Gerwyn Price

 price_600_1_400

Gary Anderson 10-4 Benito van de Pas

 600_anderson_7_400

Michael van Gerwen 10-6 Kim Huybrechts

 600_vangerwen_10_400

 

 


2018.01.28.

Darts

19029190_2101653116730239_1927027495854797887_n_400

Ezen a hétvégén rendezik Budapesten a Danubius Hotel Flamencóban a PDC European Tour idei első öt versenyére a kelet-európai kvalifikációs küzdelmeket, és az elsőre, a leverkusenire péntek este lehetett megnyerni az indulási jogot.

Összesen 23 játékos nevezett be, és egyenes kieséses tornarendszerben játszottak este nyolc órától az egyetlen továbbjutó helyért, amelyet a sportág első számú profi szervezete biztosít.

Nívós mezőny gyűlt össze, benne a nemrég véget ért PDC-világbajnokság két szereplőjével, a lengyel Krzysztof Ratajskival és a horvát Alan Ljubiccsalvalamint kilenc magyarral. A legtovább közülük a honi bajnoki cím védője, Székely Pál jutott, aki három győzelem után az elődöntőben kapott ki a későbbi győztes lengyel Tytus Kaniktól, aki a hildesheimi PDC Q-School harmadik versenyének megnyerésével ProTour-kártyát szerzett a múlt héten.

26993214_1268948666539382_7592126076732531908_n_400

Szombaton déltől és délután négy órától is rendeztek egy-egy selejtező viadalt Budapesten, a Danubius Hotel Flamencóban a PDC idei European Tour-versenyeire: a korábbi a münchenire, a későbbi a saarbrückenire kvalifikált, és taroltak a lengyelek.

A szombati első, a hétvégi etapot tekintve összességében a második versenyen a 2018-as PDC-világbajnokság főtáblása, a lengyel Krzysztof Ratajski maradt veretlen a 27 induló közül, öt győzelme közül kettőt magyarok ellen aratva (az első fordulóban Végső János ellen 6:4-re, a másodikban Berta István ellen 6:0-ra nyert), a döntőben 91.68-as átlagot dobva szerezte meg a müncheni indulás jogát.

26994076_1269467233154192_7538252275545972069_n_400

A mieink közül a legjobban ezúttal is Székely Pál szerepelt, a Budapest Police SE versenyzője péntekhez hasonlóan az elődöntőig jutott, ahol a cseh Karel Sedlácek állította meg (6:3).

Pedig Székely a második fordulóban igen értékes skalpot szerzett: sima 6:2-vel ütötte ki pénteki legyőzőjét, egyszersmind az aznapi végső győztest, a múlt heti hildesheimi Q-Schoolon is diadalmaskodó szintén lengyel Tytus Kanikot, aki aztán késő délután javított, és a budapesti eddigi három viadal közül már a másodikat húzta be, Leverkusen után Saarbrückenbe is indulási jogot szerezve.

26993273_1269659463134969_2237665045188262807_n_400

A harmadik verseny magyar indulói közül az eddig inkább a darts soft műfajában jeleskedő Alexits Tamás jutott a legtovább: szintén a négy közé.

(forrás: NSO, PDC Hungarian Fanclub)


2018.01.27.

Darts

PDC Tour Card

Sokan követitek a PDC versenyeit és már sokszor hallottuk ezt a bizonyos Pro Tour Card-rendszert, most ejtsünk pár szót erről is. A PDC Pro Tour egy televízió által nem közvetített versenysorozat a Professional Darts Corporation szervezésében. Magába foglalja a Profi Darts Játékosok Szövetsége (PDPA - Professional Darts Players Association) Players Championship versenyeit, a UK Open kvalifikációit és a European Tour versenyeit.

2011-től a PDC Pro Tour versenyek Tour Card-rendszerrel működnek. 128 játékos kaphat ilyen kártyát, ami lehetővé teszi számukra, hogy részt vegyenek a Players Championship versenyeken és a UK Open kvalifikációin.

 

- A top 64 játékos - az aktuális világbajnokságok után - az Order of Merit ranglistáról (akik legalább 10 versenyen voltak az adott évben),

- Az előző évi Q School Tour Card birtokosai 24 fő,

- A két-kétlegmagasabban kvalifikált játékos a 2016. 2017. évi PDC Development Tourból (versenysorozat az ifjúsági játékosoknak) 4 fő,

- A egy, illetve két legmagasabban kvalifikált játékos a2016.2017. évi  PDC Challenge Tourból (versenysorozat a Tour Card nélküli játékosoknak) 3 fő,

- Legalább 33 játékos, aki a 4 napos Q Schoolban kvalifikálja magát (ha így is marad hely, akkor ugyanezen metódus alapján töltik fel a listát).

 


2018.01.24.

Súlyemelés

Nincs rendezője az idei eb-nek

ewf_logo20131101104032

Az albán Romela Begaj dopping esetét követően lemondott a teljes Albán Súlyemelő Szövetségének vezetése. Ez talán nem meglepő, de annak tudatában, hogy közel 10 hét múlva (2018.03.23-04.01.) Albánia rendezte volna az idei súlyemelő eb-t, már érdekes hírként lehet kezelni.

Erre a bejelentésre azonnal reagált az Európai Súlyemelő Szövetség (EWF) vezetése, hisz nincs elnökség a rendező országban ezért az eb rendezésének körülményei egyszerre bizonytalanná váltak. Több lehetséges megoldás átértékelése során arra az elhatározásra jutott az EWF, hogy más helyszín után kell néznie. Mit sem bonyolít jobban a helyzeten, több nemzet már megvette a repülőjegyet a Tiranába tartó járatra. Ebben a nehéz helyzetben nem egyszerű 10 hét alatt egy színvonalas versenyt összerántani, de ennek ellenére akadt két lehetséges jelentkező, Grúzia és Románia jelentkezett. Megnehezíti a döntést az is, hogy több nemzet eltiltását tölti az elmúlt évek olimpiain levett minták újra elemzések során a pozitív esetek miatt, ezért a „nagyobb” nemzetek nem jöhetnek szóba rendezőként.

A hírek szerint, a keddi napon ülésezett az EWF vezetése és kulcsfontosságú döntésekről tárgyaltak az eb rendezését illetően. 

 

2018.01.24.

Súlyemelés

Dopping

26815487_2022055484744397_8689231219352878644_n_400

(fotó:LiftersWorld)

Egyenlőre 4 pozitív doppingteszt eredmény látott napvilágot a 2017 november 27. és december 5. megrendezett anaheimi (USA) világbajnokságon levett minták elemzése során. Két esetben, már második alkalommal akadtak fenn a versenyzők 2014 Romela Begaj (ALB) és 2012 Aurimas Didzbalis (LTU) számukra a sportkarrierjük végét jelentheti az eltíltás.

 

A pozitív dopingtesztet produkált versenyzők:

Dimitris MINASIDIS (CYP) 10. hely 62kg

Aurimas DIDZBALIS (LTU) 2. hely 94kg 

26992736_2022055408077738_8973011789513375759_n_400

Dumitru CAPTARI (ROU) 3. hely szakítás 77kg

Romela BEGAJ (ALB) 2. hely 69kg

 


2018.01.24.

Darts

Unibet Masters 2018


A világranglista első 16 helyén álló versenyző részvételével a Unibet Masters 2018 lesz az első nagy torna, ahol a VB után újra láthatjuk a sztárokat, és az első nagy torna Phil Taylor nélkül.

 

Az esemény pénteken kezdődik, és vasárnap zárul. Első két napon csak esti program lesz 20 órától, míg vasárnap délután a negyeddöntők kerülnek megrendezésre 13:45-től. Vasárnap este 20 órától az elődöntők és a döntő kerül lebonyolításra.

 

 

 

2018 Unibet Masters résztvevők:

 

1 Michael van Gerwen

 

2 Peter Wright

 

3 Rob Cross

 

4 Gary Anderson

 

5 Daryl Gurney

 

6 Mensur Suljovic

 

7 Dave Chisnall

 

8 Simon Whitlock

 

9 James Wade

 

10 Raymond van Barneveld

 

11 Michael Smith

 

12 Gerwyn Price

 

13 Benito van de Pas

 

14 Ian White

 

15 Alan Norris

 

16 Kim Huybrechts 

 

Játékmód

 

16 között: 10 nyert leg

 

Negyeddöntők: 10 nyert leg

 

Elődöntők: 11 nyert leg

 

Döntő: 11 nyert leg

 

 

 

Pénzdíjazás

 

Győztes £60,000

 

Döntős £25,000

 

Elődöntősök £17,500

 

Negyeddöntősök £10,000

 

Első kör vesztesei £5,000

 

Összdíjazás £200,000

A részletes program a darts menüben olvasható!


(forrás: PDC Hungarian Fanclub)


 

2018.01.23.

Darts

 

Hétfőn este a PDC megtartotta a PDC Awards elnevezésű, a 2017-es évet lezáró, díjátadó gáláját. A szervezet az év játékosának Michael van Gerwen-t választotta. A legjobb fiatal játékos címet Dimitri van den Bergh érdemelte ki. Az újdonsült világbajnok, Rob Cross 4 díjat is bezsebelt. Ő lett a legjobb újonc, öve lett a legjobb televíziós teljesítmény díja, illetve a szurkolók és a játékosok is őt választották 2017 legjobb dartsjátékosának!!

További díjazottak:

PDC Hall of Fame

Dave Clark - Sky Sports

ProTour Év Játékosa

Győztes: Peter Wright

wright_600_8_400

 

PDC Legjobb Újonc

 Győztes: Rob Cross

Az Év televíziós mérkőzése

Győztes: Rob Cross, World Championship elődöntő Michael van Gerwen ellen

PDC Év Játékosa a szurkolók szavazatai alapján:

Rob Cross

Év Játékosa a PDPA játékosok szavazatai alapján:

Rob Cross

cross_four_600_400

PDC 9 nyilas klub:

Arany jelvényes: Adrian Lewis, Kyle Anderson

PDC Év Fiatal Játékosa

Győztes: Dimitri Van den Bergh

PDC Év Játékosa:

Győztes: Michael van Gerwen

vangerwen_600_1_400

(forrás: PDC Hungarian Fanclub)2018.01.06.

Darts

Phil Taylor sztori részletei

Ha annak idején Eric Bristow nem látja meg a dartsozó Phil Taylort, és nem ad lehetőséget neki tehetsége kibontakoztatására, akkor könnyen lehet, ma nem beszélhetnénk arról, hogy a sportág legnagyobb alakja vonult vissza 2018. január 1-jén.De pontosan hogyan is kezdődött az egész?

Nem ment könnyen a Taylor családnak. A kis Philip Douglas Taylor, az apa, Doug és az anya, Liz sokáig egy 100 fontért megvásárolt házban lakott. Csak a földszinten tudtak aludni, mert az emelet életveszélyes volt. Néhol hiányzott az ablaküveg, így be kellett deszkázniuk. Apja viccesen mondta is, hogy nekik nem ablaktisztítóra van szükségük, hanem csiszológépre. Fémhulladékokat gyűjtöttek, hogy az eladásukkal némi bevételhez jussanak. Nem volt saját áramuk, a szomszédtól kellett vezetéket húzniuk. Amikor már lett annyi pénzük, hogy egy televíziót is megvehettek, a beüzemelő szerelő kissé zavarba jött, mert sehol sem talált csatlakozót, hogy áram alá helyezze.

Később el is kellett költözniük a házból, de kaptak egy jobb lakást az önkormányzattól. „Senkinek nem volt semmije azon a környéken” – emlékezett vissza Phil Taylor, de hozzátette, hogy ennek ellenére boldog gyerekkora volt. Ő volt szülei egyetlen gyereke. Bár lehettek volna testvérei is, édesanyja többször elvetélt.

Úgy tűnt, Philre nehéz jövő vár. Nem voltak különösebb céljai az iskolával, így mindössze 15 évesen otthagyta azt, és inkább dolgozni kezdett. Mehetett volna a bányába is, de az érthetően nem vonzotta. Azt remélte, hogy rendőr válik belőle, ám már a jelentkezését is elutasították, mert nem érte el a kellő magasságot: 173 centiméter volt az alsó határ, Taylor azonban fél centivel elmaradt ettől. Egy pénteki napon hagyta abba az iskolát, majd a következő hétfőn már egy fémlemezipari gyárban találta magát. Heti kilenc fontot fizettek neki. A The Guardiannek elmondta, hogy valószínűleg azért kapta meg ezt a munkát, mert az anyja tetszett a főnökének.

Phil Taylor körülbelül 10 évesen kezdett el ismerkedni a dartscal. Volt egy dartstáblájuk, apjával és anyjával azon játszott. Nem dobált ügyetlenül.

1986-ban Phil Taylor új házba költözött, egy kocsmához közel, amelyet a legendás bajnok, Eric Bristow nyitott meg három évvel korábban. Persze a darts is megkerülhetetlen volt ezen a helyen, amelyet rengetegen látogattak.

Amikor Stoke-on-Trentben az egyik helyi dartscsapatból hiányzott egy ember, az akkor 26 éves Phil Taylor jelezte, hogy szívesen játszana. Beállt, és a teljesítménye annyira meggyőző volt, hogy ottragadt.

Akkoriban heti 50-70 font körül keresett. Vécélehúzókhoz készített kerámiafogantyúkat, vagy sörcsapokhoz alkatrészeket. Ez a munka önmagában egyáltalán nem számított ritkának, ugyanis a város híres volt a kerámiagyáráról. Apja is ott dolgozott.

A munka mellett Taylor és felesége, Yvonne gyakran látogatta Bristow kocsmáját, félreértés ne essék, elsősorban a darts miatt. A bajnok itt látta meg Phil Taylort 1988-ban, és észrevett benne valamit.

Egy alkalommal Bristow odament Taylorhoz: „Tessék, itt van tízezer font, hogy végre elkezdj komolyabban dartsozni. Majd megadod, ha nyersz valamit.” Fontos adomány volt ez Taylor karrierjében, mert ő korántsem engedhette meg magának, hogy ennyit áldozzon a dartsra. Másrészt ha akart valamit ettől a sporttól, akkor erre az összegre mindenképpen szüksége volt. Versenyekre kellett utazni, szállást foglalni, étkezni, és így tovább. Így indult be a karrierje, és innentől kezdte komolyan vette a játékot.

Bristow hasonló körülmények között nőtt fel, mint Taylor, jól megértették egymást. Mindössze három év van köztük, Bristow 1957-ben született, Taylor 1960-ban, de előbbit jóval hamarabb magába szippantotta a darts világa. Nem volt mindig felhőtlen a kapcsolatuk, ám alapvetően mindig együtt maradtak. „Olyanok voltunk, mint két testvér” – mondta Taylor.

BRISTOW NAGY BAJNOK VOLT 
Eric Bristow a hetvenes évek végétől a nyolcvanas évek közepéig volt a csúcson. 1980 és 1986 között öt világbajnoki címet szerzett. Aztán egy svédországi verseny nagy törést okozott a pályafutásában. Észrevette, hogy nem tudja normálisan elengedni a nyilait dobás közben, úgy, ahogy addig tette. Kiderült, hogy utolérte a dartsjátékosok rettegett betegsége, a dartitis, amely egy pszichológiai eredetű rendellenesség. Újra fel kellett építeni a játékát, és bár megtette – 1990-ben még világelső is volt –, a „Crafty Cockney” (Ravasz Londoni) – ez volt a beceneve – már nem tudott úgy játszani, mint fénykorában. Persze így is nehéz ellenfél volt. Az 1997-es világbajnokság elődöntőjében éppen Phil Taylorral meccselt, de 5:4-re kikapott. Ez volt a hattyúdala. Bár még 2000-ben is elindult a vb-n, ott az első fordulóban kiesett. Utána abbahagyta a profi játékot. 
Taylor életmódja sokkal jobban hasonlított a profi sportolókéra, mint a legtöbb dartsosé. Néhányan még ma is „lekocsmasportozzák” a dartsot, pocakos emberek időtöltésének tartják,  akkoriban viszont nagyon is ez jellemezte a játékot. Elég csak Jocky Wilsonra gondolni, aki kétszer nyert világbajnokságot, de soha nem tudott leszokni az édességről (direkt nem mosott fogat, és 28 éves korára nem is maradt neki egy sem), cigarettázott, továbbá vedelte a sört. Akkor még így is sikerre lehetett jutni – nem volt olyan magas a színvonal, és a vetélytársak száma sem túl nagy –, ma azonban már aligha működne ez.

Bristow-nak sokszor kellett rábeszélnie Taylort, hogy menjen már gyakorolni. Majdhogynem terrorizálta, megszégyenítette, és gyakran szó szerint megütötte. De ez az egész a darts miatt volt, hogy Taylor mindent kihozzon magából, hogy igazán profi versenyzővé váljon. „Szükségem volt valakire, akivel nyolc-tíz órát is tudtam gyakorolni. Meghívtam pár embert, ám egyszerűen képtelenek voltak rá. Phil azonban meg tudta csinálni. És egyre jobb lett.”

Taylor későbbi egyeduralmában mindenképpen szerepet játszott, hogy bár ő is ivott sört, mértékkel tette. Még edzőterembe is járt, bár ez a későbbi éveiben már rajta sem látszott annyira. És komolyan vette az edzéseket, ha meg lazítani akart, sörözgetni egy kicsit, dumálni a haverokkal, akkor ott volt Bristow, aki viszont cseppet sem finomkodott, ha munkáról volt szó. „Takarodj a tábla elé, és gyakorolj!” – mondta ilyenkor.

Az 1990-es világbajnokság

1200taylor1990_960px_400

Taylor először indult el a vb-n. Annak ellenére, hogy az azt megelőző időszakban voltak már kisebb sikerei, a fogadóirodák nem tartották igazán esélyesnek, 125-szörös pénz ígértek a végső győzelméért.

„Videokazettákat néztem meg az összes indulóról,  tanulmányoztam a játékukat. Ezen kívül megfigyeltem, hogyan viselkednek, hogyan tesznek ezt-azt a hotelben. Láttam, hogy késő estig fennmaradnak, és eldöntöttem, hogy az ellenkezőjét teszem. Láttam, mit isznak, mikor kelnek fel reggel, és arra gondoltam, hogy én ezt nem csinálom. Jobb leszek, mint ti" – emlékezett vissza Taylor.

Az első fordulóban legyőzte a hatodik kiemelt Russell Stewartot, majd Dennis Hicklinget, Ronnie Sharpot, végül Cliff Lazarenkót az elődöntőben. Majd ki jött szembe a fináléban? Hát persze, hogy a mester, a mentor, Eric Bristow…

Világbajnoki győzelméért 24 ezer fontot kapott, ami igencsak jól jött, mert még akkoriban is szüksége volt a munkanélküli-segélyre. A The Guardiannek nyilatkozta: „Vasárnap megnyertem a címet, majd kedden jelentkeztem a segélyért. Mondták, hogy kopjak le, láttak a tévében. Onnantól kezdve csak dolgozok és dolgozok. Nem tudok leállni. Talán boldogabb voltam a világbajnoki címem előtt, viszont nem voltam annyira tehetős. Soha nem éltem nagy házban vagy nem tudtam autót bérelni, ha nyaralni mentem valahová. De voltak álmaim. Most már nem vagyok álmodozó, hanem teljesen profi.”

Később egy interjúban megkérdezték tőle, hogy mit mondott neki Bristow a mérkőzés után. „Csak annyit, hogy »szép volt« – válaszolta Taylor nevetve. – Aztán hat hónapig nem is beszéltünk egymással. Azt hiszem, kicsit sokkolta, hogy legyőztem őt, és ez érthető.”

A döntő után Bristow-t felhívta az apja, és rádörrent: „Soha ne taníts senkit, hogyan végezze a te munkádat.”

Azonban aligha bánja, hogy így történt. Amikor Eric Bristow később egyre többször győzni látta Phil Taylort, mindig arra gondolt, hogy olyankor egy kicsit ő is részese a sikereknek.

 

PHIL TAYLOR LEGJOBB EREDMÉNYEI 
16-szoros világbajnok (BDO: 1990, 1992, PDC: 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2004, 2005, 2006, 2009, 2010, 2013)
16-szoros World Matchplay-győztes (1995, 1997, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017)
11-szeres World Grand Prix-győztes (1998, 1999, 2000, 2002, 2003, 2005, 2006, 2008, 2009, 2011, 2013)
6-szoros Grand Slam-győztes (2007, 2008, 2009, 2011, 2013, 2014)
6-szoros Premier League-győztes (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2012)
5-szörös UK Open-győztes (2003, 2005, 2009, 2010, 2013) 


(forrás:NSO)
2018.01.02.

Darts

Valószínűtlen, hollywoodi történet Rob Crossé. Úgy nyerte meg a dartsvilágbajnokságot Londonban, hogy bő egy éve még csak az álmaiban szerepelt ez. Ráadásul az életét inkább a szakmájában dolgozva, villanyszerelőként képzelte el. Aztán minden megváltozott, és példátlan gyorsasággal feljutott a csúcsra. Portré az új világbajnokról.

Ha valaki azt mondja körülbelül egy hónapja, hogy egy tar fejű fiatalember nyeri meg a dartsvilágbajnokságot Londonban, rengetegen bólogattak volna, hogy „Így van, Michael van Gerwent aligha győzi le bár ki is, mostanában annyira jó formában dobálgat”. De a sors úgy határozott, hogy csak félig legyen igazuk. A szintén kopasz, 27 éves angol Rob Cross ugyanis a végletekig kiélezett elődöntőben felülmúlta Van Gerwent, majd a fináléban a búcsúzó legendával, Phil Taylorral is végzett.

Mondhatni jutalomjátékkal, ugyanis a Sid Waddell-trófeáról döntő mérkőzéséig többször is hajszálon múlt a sorsa. A második fordulóban a szintén angol Michael Smithnek két meccsnyila is volt ellene, de kihagyta. A negyeddöntőben a belga Dimitri Van den Bergh is alaposan megszorongatta, és Cross csak a végén, döntő szettben tudta kiharcolni a továbbjutást. Az elődöntőben a korábbi címvédő, a világelső holland Van Gerwen hatszor is kidobhatta volna a vb-ről.

 

Miután megszerezte a világbajnoki elsőséget, volt, aki a darts Leicester Cityjéhez hasonlította az eredményét. Annyiban sántít ez a hasonlat, hogy a vb előtt nem fizetett 5000-szeres pénzt. Sőt, a sorsolás után az esemény névadó szponzora, a William Hill Phil Taylorral és Peter Wrighttal holtversenyben a harmadik helyre tette az esélyesek között, kilencszeres összeget ígérve. Tehát a Pemburyben született Crosst már a vb-t megelőzően is az egyik favoritként említették. Végül aztán elképesztő sztori teljesedett be.

Pilkolino nevű fórumozónk írta a döntő után, hogy „asszem ezt a srácot innentől hiába hívjuk, hogy szerelje meg a lámpát”. Senkinek nem kívánunk olyan szörnyűséget, hogy menjen tönkre a villany a lakásában, de bő egy éve még talán megszerelte volna, ha őt hívják. Hiszen villanyszerelőként dolgozott, innen ered a „Voltage” (Feszültség) versenyzői beceneve is.

 

Rob Cross egy páros dartsversenyen körülbelül egy éve pontosan hét fontot (2500 forint) nyert.

Vázlat arról, hogy milyen rövid idő alatt honnan hova jutott el:

2016 decemberében még villanyszerelőként dolgozik, 2017 januárjában profivá válik, februárban megnyeri az első pénzdíját (250 fontot – 88 ezer forintot), márciusban megszerzi az első tornagyőzelmét (a Players Championship 3. állomásán), júliusban bemutatkozik a World Matchplayen (a 2. fordulóban kap ki Adrian Lewistól), majd 2018. január 1-jén megnyeri a világbajnoki címet.

Persze, ezeken kívül is voltak eredményei. A 2016-os UK Openen eljutott a 4. fordulóig, a legjobb 32-ig, ahol Michael van Gerwen állította meg. A PDC Challenge Touron több versenyt is megnyert (ebben a sorozatban azok indulhatnak el, akik nem szereztek jogot a PDC fő tornáin való részvételre).

E teljesítményének köszönhetően 2017 januárjában már profiként jegyzik a PDC-nél. Februárban nyeri meg a korábban említett első, 250 fontos pénzdíját a UK Open selejtezőjében, Norwichban. Márciusban diadalmaskodik a Players Championship 3., majd májusban a 12. állomásán.

Az év második felében sorra éri el a döntőket a legjobbak ellen is Többek között. szeptemberben Michael van Gerwentől kap ki a Német Nagydíj (German Darts GP) döntőjében, viszont megveri a skót Peter Wrightot a Players Championship 19. állomásának fináléjában. Szintén a holland győzi le októberben az Európa-bajnoki fináléban, ám ugyanebben a hónapban felülkerekedik az angol Adrian Lewison a Players Championship 21. állomásának "aranymérkőzésén”.

Előretörését persze nem úgy kell elképzelni, hogy hirtelen nyilakat kezdett el dobálni, és kiderült, tehetsége van hozzá. Crossnak nagyon régen hobbija a darts, és saját bevallása szerint már 15 éve álmodott a 2018. január 1-jei érzésről.

Nehezen indult be a versenyzői karrierje, mivel ott volt a családja. Erről is beszélt pár napja a Van Gerwen elleni győztes elődöntő után, és elmondta, hogy három gyermekéről kellett gondoskodnia anyagilag, márpedig a villanyszerelői állás biztos pénzt ígért a PDC hiénáival szemben. A már említett 2016-os UK Open selejtezőjében való indulásra is szinte a nagybátyjának kellett elvonszolnia.

Elmondása szerint a kutyájával tett séták a hastingsi tengerparton nagyban segítették, hogy kitisztuljon a feje, és elhatározza, hogy belevesse magát a profi darts világába. „Sok időt töltöttem a családomtól távol, mivel ez az élet ezt követeli meg, de nagyon támogatnak. Önbizalmat kapok tőlük, és felvidítanak, ha nem érzem magam olyan jól. A győzelem is segít. Az a célom, hogy el tudjam látni a gyermekeimet, és jobb életet tudjak nekik biztosítani.”

Világbajnoki győzelmével 400 ezer fontot nyert (140 millió forint), így Rob Cross a harmadik helyre lépett előre a világranglistán (a vb-t még 20. kiemeltként kezdte meg), ám feltett szándéka, hogy ne csak a vb-címet, hanem a világelsőséget is átvegye Michael van Gerwentől.

cross1200_960px_1_400

(forrás:NSO)

 

 

2018.01.02.

Darts

Világbajnokság, döntő


Rob Cross szerezte meg a világbajnoki címet dartsban, miután nagyon simán, 7:2-re legyőzte Phil Taylort a londoni Alexandra Palace-ban megrendezett döntőben.

 

Cross sokkal jobban kezdte a mérkőzést. Taylor sem dobott olyan rosszul, de nem tudta felvenni riválisa tempóját. Ezért Cross nyerte meg az első két szettet, kétszer 3–1-gyel. 
Cross körátlaga 107.34, Tayloré 102.78 volt ekkor.

Cross nyerte a harmadik játszmát is, Taylor csak a negyedik szett behúzásával tudott szépíteni.

Az ötödik szett majdnem szenzációt hozott, hiszen Taylor nagyon közel járt a kilencnyilas leghez. Azonban elhibázta a dupla 12-t. Ráadásul még csak nem is tudta megnyerni a leget, Cross viszont hideg vérrel megtette, sőt, a szett is az övé lett. Újra növelte az előnyét (4:1).

Taylor egyáltalán nem játszott rosszul, folyamatosan 100 fölött volt a körátlaga, de egyszerűen nem tudott mit kezdeni Cross brutálisan erős dobásaival.

Cross egyre közelebb került a világbajnoki címhez. Taylor küzdött, és tényleg nem dobott rosszul, de ezen az estén nem lehetett esélye. Még egy szettet nyert, de Cross végül 7:2-re győzött. Könyörtelen játékot produkált...

cross1200_960px_400


Rob Cross (angol, 20.)–
Phil Taylor (angol, 6.) 7:2 (3–1, 3–1, 3–0, 0–3, 3–0, 3–1, 3–1, 0–3, 3–0)

(forrás:NSO)

2017.12.31.

Darts

Világbajnokság, elődöntő


A darts-világbajnokság elődöntőjében Phil Taylor simán megverte a torna meglepetésemberét, Jamie Lewist, majd a vb-újonc Rob Cross egy végletekig kiélezett meccsen búcsúztatta a címvédő Michael van Gerwent.

 

A torna után visszavonuló Phil Taylor a világbajnokság meglepetésembere, Jamie Lewis ellen játszott. Úgy tűnt, a walesi nem szeppent meg a legenda ellen, 0–2-ről fordítva behúzta az első szettet. Ezt követően is fej fej mellett haladtak a játékosok, „The Power” ugyan meglépett 3:1-re, de mind a három győztes szettjében Lewis is megnyert két leget – kis szerencsével fordított is lehetett volna az állás.

 

A fiatal walesi ezt követően elveszítette a fonalat, Taylor egyre nagyobb nyomást gyakorolt ellenfelére, és bár a hatodik és hetedik szettben is nyert 2-2 leget Lewis, magabiztosan nyert az „öreg”.

 

Phil Taylor ezzel három év után jutott ismét fináléba, és nagy esély van rá, hogy a 17. vb-címével fejezi be a profi karrierjét.

 

Minden adott volt ahhoz, hogy létrejöjjön az álomdöntő – ehhez Michael van Gerwennek le kellett győzni Rob Crosst.

 

Az angol ebben az évben robban be a köztudatba, éppen ezért a 20. kiemelése igen csalóka, jelenlegi erejét mutatja, hogy magabiztosan jutott el a legjobb négyig. A hollandnál az előző két meccsen már rezgett a léc, ettől függetlenül toronymagas esélyese volt a meccsnek.

 

Cross a „saját” szettjét egyből behúzva előnybe került, majd Van Gerwen a kezdéseit kihasználva egyenlített. A nyolcadik szettig bezárólag váltakozott az aktuális játszma győztesének kiléte. Rendkívül magas színvonalú meccset játszottak, szinte végig 100 felett volt mindkét játékos körátlaga, és a három számjegyű kiszálló sem volt ritka.

 

Az első nagy fordulópont a kilencedik szettben jött el, amikor a világelső 0–2-ről fordított, ezzel a mérkőzésen először magához ragadva a vezetést.

 

Már „csak” a saját kezdéseit kellett hoznia a hollandnak, ám Cross ellen ez sem sétagalopp – tegyük hozzá, a címvédő meccsnyilakat hibázott el (előbb 70-re, majd 16-ra), így kilátástalan helyzetből hozta vissza a meccsbe az angolt, aki köszönte a lehetőséget, egyenlített.

 

A tizenegyedik szettben továbbra is magas színvonalon (Van Gerwen 102.44-es, Cross 100.97-es körátlaggal zárt), 5–5-ig elmentek a felek, majd bullradobás döntött, hogy ki kezdje a hirtelen halált. Cross dobott a tábla közepéhez közelebb. Később ő hibázott meccsnyilat, majd Van Gerwen összességében már a hatodikat szórta el, Cross pedig nem rontott többször, befejezte a mérkőzést.

1200ujabbcross_960px_400

 

Rob Cross élete első világbajnokságán január 1-jén döntőt játszhat, a sportág legendája, Phil Taylor ellen.

Eredmények a Darts menüben olvashatóak!


(forrás:NSO)


2017.12.30.

Darts

Világbajnokság, elődöntő


A világbajnokok csatájában a 16-szoros első Phil Taylor 5:3-ra legyőzte kétszeres győztes Gary Andersont a darts-vb negyeddöntőjében, ezzel az angol legenda készülhet a walesi Jamie Lewis elleni szombati elődöntőre.

A 16-szoros világbajnok Taylor, akinek ez az utolsó profi tornája pályafutása során, nagyon bekezdett. Rögtön elvette a kétszeres vb-első Anderson kezdését, majd a negyedik legben dobott 120-as kiszállóval 3–1-re megnyerte az első játszmát. (1:0)

A második szettben Anderson brékelt, 2–0-ra vezetett. Taylor visszajött, visszavette Anderson kezdését, de 2–2 után nem tudta hozni saját kezdését. Anderson ismét brékelt, és ezzel egyenlített. A körátlagokat tekintve Taylor 102.67-en állt, míg Anderson 99.49-en. (1:1)

A harmadik szettben Taylor fokozta a tempót, 106 fölé is ment a körátlagával. Anderson nem dobott jól, és ezzel az angol legenda 3–0-val megnyerte ezt a játszmát. (2:1)

A negyedik játszmában Anderson 2–0-ra vezetett, de Taylor egyenlített, és kezdhetett a 3:1-es vezetésért. Sikerült neki… (3:1)

Az ötödik szettben Taylor rögtön elvette a skót kezdését, hozta a sajátját, majd ismét brékelt – 4:1. Taylor nagyon ment, Anderson egyszerűen nem találta formáját. Könnyen lehet, hogy az előző körben kezdődött hátfájása még mindig hatással volt a játékára.

Anderson persze nem adta fel, olyannyira, hogy a hatodik szett első legjében rögtön elvette Taylor kezdését. Majd a szett is az övé lett 3–1-gyel. (4:2).

A hetedik leg három brékkel indult, így Taylor kezdhetett a végső győzelemért. Azonban nem bírta megcsinálni, Anderson ismét brékelt, majd hozta a saját kezdését, és máris 4:3 állt az eredményjelzőn.

A nyolcadikban 2–2 után Taylor megint kezdhetett a győzelemért, és ezúttal nem hibázta el. Taylor 3–2-re megnyerte a szettet, és ezzel a 16-szoros világbajnok 5:3-mal bejutott az elődöntőbe. Ellenfele a szenzációs formában játszó, selejtezőből induló walesi Jamie Lewis lesz.

2017.12.29.

Darts

Világbajnokság, elődöntők


Elsőként Jamie Lewis, majd Rob Cross jutott be az elődöntőbe a londoni dartsvilágbajnokságon.

A vb-t még a selejtezőben kezdő Jamie Lewis meccse nagyon simán alakult, szettet sem veszítve ütötte ki a korábban nagyszerűen játszó Darren Webstert. Lewis körátlaga 101.26 volt a 91.85 ellenében. Jobban dobta a tömeget és a kiszállózása is hatékonyabb volt (41.67% és 33.33%).

Lewis a Phil Taylor–Gary Anderson csata győztesével játszik a döntőért.

Amilyen sima meccs volt ez, annyira szorosan alakult Rob Cross és Dimitri Van den Bergh összecsapása. Pedig úgy tűnt, hogy Cross gond nélkül igazolja a papírformát, hiszen 4:1-re is vezetett már. Azonban a belga váratlanul feltámadt, és 4:4-re alakította az állást. Van den Bergh hiába jött lendületbe, a mindent eldöntő szettben nem volt szerencséje. A kiszállókkal meggyűlt a baja, és bár Cross sem remekelt, az angol volt az, aki végül megdobta a döntő nyilakat.

Cross a Michael van Gerwen–Raymond van Barneveld csata győztesével meccselhet.

Michael van Gerwen nyert meg a „holland” rangadót Raymond van Barneveld ellen a londoni dartsvilágbajnokság negyeddöntőjében, így a címvédő lesz Rob Cross ellenfele az elődöntőben.

Különleges volt az első szett, egyikük sem tudta hozni a kezdését. Van Barneveld 2:2 után három kiszállót is elhibázott, Van Gerwen pedig kihasználta a lehetőséget, és megnyerte a játszmát. (1:0)

Nem játszottak a legjobban – az ő mércéjükkel mérve. Van Gerwennek nem nagyon jött a tömeg, igaz, Barney sem dobott kiemelkedően. A végén mégis az ötszörös világbajnoké lett a második szett 3–1-gyel, 121-es kiszállóval a végén. Van Gerwen körátlaga 92.36-os volt, Van Barneveldé 92.26. (1:1)

A harmadik szett is sokáig Van Barneveldnek állt, de a kiszállókkal most is meggyűjt a baja. 2:2 után a címvédő nem hibázott. (2:1)

A negyedik játszmában Van Gerwen emelt játéka színvonalán, többször tudta eltalálni a megfelelő triplaszektort, s ennek megfelelően ez a szett is a világelsőé lett. (3:1)

Az ötödik szettben Van Gerwen brékkel indított, majd hozta a sajátját, és úgy tűnt, hogy sima lesz. De nem. Van Barneveld nagyon összekapta magát, és most a kulcsfontosságú kiszállók is jöttek, így sorozatban három leget nyerve megfordította a szettet. A körátlagok már jóval magasabbak voltak, Van Gerwené 100.92, Van Barneveldé 97.55. (3:2)

A hatodik szettben Van Barneveld rögtön elvette honfitársa kezdését, de Van Gerwen visszabrékelt. Majd jött egy újabb brék, és ezután Van Barneveld már tudta hozni a kezdését, s ezzel a szettet is. Egyenlített! (3:3)

A hetedikben Van Gerwen kihagyta a kiszállót a 3–0-hoz, Barney szépített, ám a negyedik leget Van Gerwen behúzta, és ismét magához ragadta a vezetést. Körátlagok: Van Gervené 102.85, Van Barneveldé 98.26. (4:3)

A nyolcadik szettben 2:2-ig elmentek, de Van Gerwen kezdhette a leget a végső győzelemért. A címvédő elhibázta a dupla 12-es kiszállót, Van Barneveld viszont bedobta a dupla 11-et. 4:4!

A döntő szettben, amelyet már kétleges különbséggel kellett megnyerni a végső győzelemhez, 1–1 után Van Gerwen brékelt, így ismét kezdhetett a továbbjutásért. És ezúttal sikerült a kiszálló, Van Gerwen 5:4-re megnyerte a mérkőzést.

gerwen1200_960px_400

(forrás:NSO)

 

 

 

 

2017.12.29.

Darts

Világbajnokság nyolcaddöntők, elődöntők

taylor1200_960px_400

Szerdán este, Phil Taylor is bejutott a negyeddöntőbe a londoni dartsvilágbajnokságon, miután 4:0-ra legyőzte Keegan Brownt.

A vb-n a profi pályafutásától búcsúzó 16-szoros világbajnok Taylor és az ifjúsági világbajnok, 25 éves Brown – aki a keresztnevét Kevin Keeganről, a kétszeres aranylabdás angol labdarúgóról kapta – ütközetének első szettje simán az 57 éves Tayloré lett 3:1-gyel. Taylor pazarul játszott, körátlaga bőven 100 fölött volt. A második szett végén, amelyet szintén megnyert, 107-en állt.

A harmadik szett sokkal szorosabb volt, 2:2 után Taylor úgy hozta a döntő leget, hogy a végén két dupla 20-assal szállt ki (3:0).

Brown túl későn melegedett bele a játékba. Jó esélye volt a negyedik szettben is, de Taylor 2:2 után 106-ról kiszállt, s ezzel 4:0-ra megnyerte az összecsapást.

Taylor 101.34-es körátlagot ért el, és 63.16 százalékkal kiszállózott – mindkét adat kiemelkedő. Taylor ellenfele a Gary Anderson–Steve West csata győztese lesz.

 

Gary Anderson (skót, 3.)–Steve West (angol)

 

A kétszeres világbajnok Anderson gyorsan megnyerte az első szettet. West nem dobta rosszul a tömeget, de a kiszállókkal nagyon meggyűlt a baja.

A folytatásban West jobban koncentrált, és egyenlített, ám a harmadik játszma ismét a skóté lett. A negyedikben az angol ismét kihagyta a fontos dobásokat, így 2:2 helyett Anderson vezetett 3:1-re.

Az ötödik szettben Anderson szemmel láthatóan némi fájdalommal küzdött a combja környékén, de ezzel együtt is behúzhatta volna a szettet. Azonban a skót kihagyta a meccsnyilakat, és bár West sem volt a legpontosabb, végül sikerült szépítenie.

A hatodik szettben, Anderson egymás után hagyta ki a meccsnyilakat, West döntő legbe mentette az összecsapást. Azonban Anderson nagy nehezen behúzta a végső győzelmet jelentő leget.

Így létre jött a nagy derbi Taylor és Anderson között.

 

Jamie Lewis (walesi)–James Richardson (angol) 

Lewis szenzációs játékkal, 107-es körátlaggal ütötte ki a 2. helyen kiemelt Peter Wrightot a 32 között. A szigorú tekintetű James Richardson, aki szintén nem kiemeltként jutott el idáig, Kim Huybrechtset és Alan Norrist búcsúztatta korábban.

Az első szettet Richardson nyerte 3–2-re, majd a másodikban Lewis egyenlített, szintén döntő leggel. Lewis lendületbe jött, és 3–0-val hozta a következő játszmát, majd rövidesen már 3:1 állt az eredményjelzőn. Richardson nem bírta a megemelt tempót, s végül Lewis 4:1-re győzött, és készülhet a Darren Webster elleni negyeddöntőre.

Mensur Suljovic (osztrák, 5.)–Dimitri Van den Bergh (belga)

A délelőtti programban a szenzációs formában játszó Dimitri Van den Bergh újabb kiemeltet búcsúztatott. A 23 éves belga ezúttal az ötödikként kiemelt 45 éves osztrák Mensur Suljovicot ejtette ki sima 4:0-val.

Eredmények a Darts menüben olvashatóak!


(forrás:NSO)

 

2017.12.28.

Darts

Világbajnokság 2. forduló nyolcaddöntő

A 2010-es döntős Simon Whitlock és a 15. kiemelt Alan Norris után a világranglistán második Peter Wright is kiesett a londoni darts-vb második fordulójában, az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveld és a világelső Michael van Gerwen viszont már a legjobb nyolc között jár.

 

Bár meglepő eredményeknek eddig sem voltunk híján, szerda este megszületett a világbajnokság eddigi legnagyobb szenzációja: a 2014-es döntős, világranglista-második Peter Wright öt szettben (4:1) kikapott a selejtezőből induló Jamie Lewistól (a képen)! A walesi az első fordulóban honfitársa, Jonny Clayton ellen sem nyújtott rossz teljesítményt (99.02-es körátlag), de amit Wright ellen a színpadra varázsolt, az minden képzeletet felülmúlt.

jamielewis629_400

 

Wright az első játszmát még 3–2-re megnyerte, a második szettől azonban beindult a Lewis-henger. A walesi a második játszmában elképesztő, 119.73-as (!) átlaggal egyenlített, de a harmadik felvonásban még ezt is fokozni tudta (120.15), és fordított (1:2). A negyedik szettben Wright 2–2-nél az egyenlítésért kezdett, ám Lewis hátsó pályáról 121-ről kiszállt bull-lal, így egy játszmára került a továbbjutástól (1:3)! Mindeközben Wrightnak 105.42 volt a meccsátlaga, tehát azt nem lehetett mondani, hogy a walesi azért állt ilyen jól, mert riválisa gyengélkedett.

 

Az ötödik játszmában 2–1-nél Wright többször is dobhatott a szettért, de rontott, ami sokba került neki, hiszen az utolsó játékot Lewis kezdte. A walesi lement 66-ra, a skót 131-ről nem tudott kiszállni, majd Lewis D12-vel befejezte a meccset. A világranglista 46. helyén álló Lewis 107.67-es körátlaggal zárta a mérkőzést, Wright 103.44-gyel, és ketten együtt összesen 21-szer dobtak 180-at.

 

A világbajnokság egyik legmagasabb színvonalú meccsén megdőlt egy tizenkét éves rekord is, ugyanis Lewis továbbjutásával hét nem kiemelt játékos (Vincent van der Voort, Dimitri Van den Bergh, James Richardson, Antonio Alcinas, Keegan Brown, Steve West és Lewis) maradt talpon a legjobb 16 között, amire korábban még nem volt példa.

A nyolcaddöntő nyitányán az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveld 100.97-es körátlagának és magabiztos kiszállózásának (13/28 – 46.43 százalék) köszönhetően különösebb gond legyőzte honfitársát, Vincent van der Voortot. Az esélytelenebbnek vélt holland ezúttal nem tudott olyan magas szinten játszani, mint az első két meccsén, Van Barneveld azonban szinten maradt, és a harmadik meccsét is 100 feletti teljesítménnyel nyerte meg. Van der Voort csak az első három játszmában (1:2) tartotta a lépést Barneyval, aki az utolsó két szettet vesztett leg nélkül húzta be.

A címvédő Michael van Gerwen óriási csatában győzte le a 16. kiemelt Gerwyn Price-t,ezzel 11–0-ra módosította a walesi elleni örökmérlegét. A világelső holland magához képest nem játszott jól – ez 100.06-os körátlagot, tizenkét 180-ast és 33.33 százalékos kiszállózást jelent –, de az első két szettet így is hozta. És a harmadik játszma első játékát is, utána azonban Price sorozatban hét leget nyert meg, így nemcsak egyenlített, de az ötödik szettben is lépéselőnybe került (2:2, 0–1). A walesi a negyedik felvonásban parádésan játszott, 118.66-os átlagot ért el.

A fordulóponthoz az ötödik játszma hajrájában érkeztünk el, amikor Price 2–1-nél egy, majd 2–2-nél újabb négy szettnyilat hibázott, amit Van Gerwen kihasznált (3:2). A hatodik szett elején a walesi nem tudta kiheverni, hogy óriási sanszot szalasztott el, és hamar 2–0-s hátrányba került. Innen hátsó pályáról még szépített, de aztán a holland ismét brékelt, és a hatodik meccsnyilával megnyerte a mérkőzést (4:2).

Dörzsölhetjük a tenyerünket, hiszen következik a Van Gerwen–Van Barneveld negyeddöntő.

Christopher Kempf darts szakíró a találkozót követően úgy értékelt a Twitteren, Van Gerwen örülhet neki, hogy ezen az estén nem Jamie Lewisszal játszott. Igaza van.

Eredmények a Darts menüben olvashatóak!


(forrás:NSO)

 


2017.12.25.

Darts

Világbajnokság 2. forduló

Phil Taylor és Raymond van Barneveld egyaránt könnyed győzelmet aratott a dartsvilágbajnokság 2. fordulójában, így mind a ketten készülhetnek a nyolcaddöntőre. A szombati versenynap legnagyobb meglepetését John Henderson szállította: a skót játékos a negyedik kiemelt Daryl Gurneyt búcsúztatta.

 

Phil Taylor (angol, 6.)–Justin Pipe (angol, 27.) 4:0

taylor900_960px_400

Phil Taylor és Justin Pipe találkozója többek között azért került a középpontba, mert utóbbi meglehetősen sportszerűtlen magatartást tanúsított az első fordulóban: Bernie Smith meccsnyilainál többször is szándékosan köhögéssel zavarta meg ellenfelét. Az esetet nem felejtették el a szurkolók, Pipe-ot bevonulása, majd dobásai alatt folyamatos pfujolással és fütyüléssel „jutalmazták” – igaz, úgy tűnt, az angol még élvezi is, sőt, az Alexandra Palace közönségének hergelésével még rá is tett egy lapáttal a hangulatra.

Maga a mérkőzés már jóval kevesebb izgalmat tartogatott, Taylor könnyed játékkal 4:0-ra nyert a mindössze két leget behúzó Pipe ellen. A tizenhatszoros világbajnok legenda ellenfele Keegan Brown lesz a nyolcaddöntőben.

 

Daryl Gurney (északír, 4.)–John Henderson (skót, 29.) 2:4

Az esti program első mérkőzésén rögtön megszületett a nap legnagyobb meglepetése: a torna előtt a 29. helyen rangsorolt John Henderson kiejtette a negyedik kiemelt Daryl Gurney. A skót jól kezdett, megnyerte az első két szettet, a folytatásban azonban Gurney magára talált, és egyenlített. Innen azonban nem tudott továbblépni az északír játékos, aki az ötödik és a hatodik szettben is elveszítette egy kezdését – ez pedig végzetesnek bizonyult, a „Hegylakó” 4:2-re nyert, és ott lesz a nyolcaddöntőben, ahol a Michael Smith-t kiejtő Rob Cross vár rá. 

 

Raymond van Barneveld (holland, 9.)–Kyle Anderson (ausztrál, 24.) 4:1

A szombati versenynap utolsó mérkőzésén érvényesült a papírforma: a kilencedik helyen kiemelt Raymond van Barneveld 4:1-re legyőzte az ausztrál Kyle Andersont. A rutinos holland 102.78-as átlaggal és 43 százalékos kiszállózással zárt, ehhez a szinthez pedig Anderson nem tudott felnőni.

Van Barneveld honfitársával Vincent van der Voorttal mérkőzik majd meg a legjobb nyolc közé jutásért.

Eredmények a Darts menüben olvashatóak!

(forrás:NSO)


2017.12.23.

Darts 

Világbajnokság 2. forduló

A walesi Gerwyn Price, a holland Vincent van der Voort és a belga Dimitri Van den Bergh után az osztrák Mensur Suljovic, a kétszeres világbajnok Gary Anderson és a címvédő Michael van Gerwen is bejutott a londoni darts-vb harmadik fordulójába.

 

A címvédő Michael van Gerwen szétdobta a 32. kiemelt James Wilsont. Ennél egyszerűbben nem lehet megfogalmazni a játéknap záró meccsén történteket. A világelső 142-es kiszállóval (T20, T20, D11) kezdte a meccset, majd 112.73-as körátlaggal behúzta a nyitó szettet, miközben Wilson sem játszott rosszul (103.77). A holland a második játszmát századra azonos körátlaggal (112.73) nyerte meg 3–0-ra, aztán a harmadik szettet 164-es check-outtal nyitotta. Van Gerwen átlaga ebben a játszmában „visszaesett” (109.98), a negyedik felvonásban pedig éppen csak meghaladta a 100-at (100.2), de így sem vesztett játékot.

1200vangerwen_960px_400

 

A kétszeres világbajnok holland 3–0, 3–0, 3–0, 3–0-val küldte haza Wilsont, aki az egész meccsen négyszer dobhatott kiszállóra. Van Gerwen 108.65-ös átlaggal fejezte be a mérkőzést, ami a PDC-vb-k történetének nyolcadik legjobb teljesítménye. A nyolcaddöntőben a walesi Gerwyn Price vár a címvédőre.

A kétszeres világbajnok Gary Anderson a várakozásoknak megfelelően magabiztosan, 4:1-re megverte a selejtezőből induló Paul Limet, de a 63 éves szingapúri majdnem ellopta a show-t. A világbajnokság legidősebb – és egyik legszimpatikusabb – versenyzője 0:1, 0–2-nél a kilencnyilas kiszállóért dobott, de milliméterekkel elhibázta a dupla 12-et, sőt a leget sem nyerte meg.

Hét elveszített játék (2:0, 1–0) után aztán Lim dobott egy tíznyilasat, és 4/3-as kiszállózási hatékonysággal elvitte a harmadik szettet (2:1). Anderson a negyedik és az ötödik játszmában sem parádézott, de Lim is sokat rontott, így a skót 97.46-os átlaggal 4:1-re megnyerte a meccset. 

Az ötödik kiemelt Mensur Suljovic az első négy játékban 76.7-es átlagot ért el, így nem csoda, hogy Robert Thornton ellopta tőle az első szettet (1–3). A második játszmában az osztrák feljavult (93.94), csak egyszer engedte kiszállóra dobni a skótot, és 3–0-val egyenlített (1:1). A fordulóponthoz 2:2, 2–2-nél érkeztünk el, amikor mindketten dobhattak a szettért: Thornton mindhárom lehetőségét elpuskázta, Suljovic azonban másodszorra már nem hibázott, így egy játszmára került a továbbjutástól (3:2).

suljovic629_400

A hatodik szettben Suljovic 2–1-nél meccsnyilat rontott, 2–2-nél azonban hátsó pályáról bull-lal kiszállt 125-ről, ezzel megnyerte a mérkőzést (4:2)! A 45 esztendős osztrák körátlagban és a 180-asok számában is alulmaradt Thorntonnal szemben, de kettővel több kiszállót értékesített, és ez éppen elegendő volt a győzelemhez.

Suljovic a harmadik fordulóban a belga Dimitri Van den Bergh-gel találkozik, aki csaknem tízzel alacsonyabb átlagot ért el a holland Jan Dekker ellen (94.91), mint a Stephen Bunting elleni győzelme alkalmával (104.17), de életében először így is bejutott a legjobb 16 közé (4:2).

 

A délutáni program első mérkőzését két kiemelt játékos, a walesi Gerwyn Price (16.) és az angol Ian White (17.) vívta. Előzetesen Price számított a találkozó esélyesének, bár eddigi hét összecsapásuk alkalmával csak egyszer győzte le White-ot. Az angolnak ezúttal nem sok esélye volt, pedig körátlagban nem sokkal maradt el Price-tól (93.62, ill. 96.93), míg a kiszállókat 50 százalékos hatékonysággal értékesítette (9/18). A 4:1-es győzelmet arató walesi versenyző a legjobb 16 között Van Gerwennel találkozik.

 

A világranglistán 33. holland Vincent van der Voort a BDO 1996-os világbajnoka, Steve Beaton kiütésével jutott be a harmadik fordulóba (4:0). Van der Voort nagyon bekezdett, az első szettet csaknem 110-es körátlaggal nyerte meg, a meccset pedig 101.17-tel zárta, ami az elmúlt három évben a legjobb teljesítménye televíziós tornán. Ez annak fényében különösen szép eredmény, hogy az idén csak két major versenyen indult el, mivel hátsérülése miatt a pályafutása is veszélybe került.

Eredmények a Darts menüben olvashatóak!

(forrás:NSO)


2017.12.23.

Darts 

Világbajnokság véget ért az első forduló


Az eddig látottak alapján meglepetés született szerda este a dartsvilágbajnokság első fordulójában, hiszen mindhárom kiemelt versenyző, Michael Smith, Simon Whitlock és Justin Pipe is legyőzte az ellenfelét, így továbbjutott. S
okaknak fel sem tűnt Pipe trükkje, a felvételek visszanézése után kiderült, az angol szándékosan mindig akkor köhögött, mikor ellenfele sorsdöntő dobásra készült.

 

Ez persze akár véletlen is lehetett volna, talán ezért nem is foglalkozott vele eddig senki, a most előkerülő felvételek alapján azonban egyértelműen látható az arckifejezéséből: ez nem véletlen volt.

https://streamable.com/d74aq

 

A torna előtt a második helyen rangsorolt Peter Wright könnyedén legyőzte brazil ellenfelét, meglepetésekben azonban így sem volt hiány, hiszen két kiemelt is búcsúzott.

wright900_960px_400

 

 

2017.12.21.

Darts

Világbajnokság 5-6 nap

Mensur Suljovic és Daryl Gurney is továbbjutott a darts-világbajnokság hétfői játéknapján, de Paul Lim teljesítménye volt a legemlékezetesebb. A 63 éves szingapúri legenda legyőzte a 30. kiemelt Mark Webstert, így ő készülhet a kétszeres világbajnok Gary Anderson elleni ütközetre.paullim1200_960px_400

 Kevin Münch kedd este hatalmas meglepetésre legyőzte Adrian Lewist a 2018-as PDC-dartsvilágbajnokság 1. fordulójában. Michael Smith, Simon Whitlock és Justin Pipe is legyőzte az ellenfelét, így továbbjutott.2017.12.18.

Darts

Világbajnokság 4. nap

Tovább folytatódott a meglepetések sorozata a dartsvilágbajnokságon. Bár a vasárnap délelőtti programban nagyjából a papírforma szerint alakultak az eredmények, de este a 11. kiemelt James Wade (a képen) búcsúzott, a 2014-ben ifjúsági világbajnoki címet szerzett Keegan Browntól kapott ki.

wade1200_960px_400
A 8. helyre rangsorolt Dave Chisnall is utazhat haza. Az angol játékos az utóbbi időben nincs jó formában, de ezzel együtt is meglepetés, hogy a rutinos holland, Vincent van der Voort 3:0-ra győzte le.

Eredmények a darts menüben olvashatóak!

(forrás:NSO)


2017.12.17.

Darts

Világbajnokság 3. nap

A 14. kiemelt holland Benito van de Pas és a 22.-ként rangsorolt angol Mervyn King is kiesett, a skót Robert Thornton viszont továbbjutott a londoni dartsvilágbajnokság első fordulójában. Az esti programban újabb két kiemelt, Jelle Klaasen (12.) és Joe Cullen (19.) búcsúzott, a kétszeres győztes Gary Anderson pedig nagyon magabiztos győzelemmel jutott tovább.

 

A kétszeres világbajnok Gary Anderson hét 180-assal és 100 feletti átlaggal (100.93) abszolválta a selejtezőből induló Jeff Smith elleni mérkőzést. A skót kiválóság a második szettben 131.93-as körátlagot ért el, ami a PDC-vb-k történetének második legjobb teljesítménye egy játszmán belül. A rekordot is Anderson tartja, aki a 2016-os elődöntőben 132.61-gyel és egy kilencnyilassal nyerte meg az első szettet Klaasen ellen.

 

A skót kiválóság ezúttal „megelégedett” egy tíz- és egy tizenegy nyilassal, miközben ellenfele a 80-as körátlagot sem érte el (78.38) – ennek fényében bravúr, hogy a kanadai tudott nyerni két leget.

A világbajnokság eddigi legnagyobb meglepetését a 27 éves holland Jan Dekker szolgáltatta, aki 3:1-re megverte honfitársát, a 2016-os elődöntős Jelle Klaasent. A 12. kiemelt brutálisan kezdte a meccset, az első játszmát 107.36-os átlaggal nyerte meg 3–0-ra, de aztán fordult a kocka. A második játszmában Dekker 3–1-gyel egyenlített, majd hasonló különbséggel a harmadik szettet is megnyerte. A negyedik játszmában 2–1-nél a kétszeres Premier League-résztvevő Klaasen öt szettnyilat rontott, majd Dekker 2–2-nél hátsó pályáról kidobta a D16-ot.

Klaasen 2014 óta először esett ki a világbajnokság első fordulójában, míg honfitársa az első győzelmét aratta a PDC-vb-ken. A második körben ezen az ágon a Klaasen–Bunting meccs helyett Dekker–Van den Bergh találkozóra kerül majd sor.

A 19. kiemelt Joe Cullen és a PDC-vb-k történetében eddig nyeretlen Jermaine Wattimena a dobóstílusukból adódóan nagyon magas tempójú mérkőzést játszott egymással, amelyből a holland jött ki győztesen. Az előző hét világbajnokságán összesen egy győzelmet arató Cullen a döntő szettben 2–1-nél négy meccsnyilat rontott, majd a holland fordított, és 3–2-nél hátsó pályáról megnyerte a mérkőzést. Az angol játékos könnyeivel küszködve hagyta el a színpadot.

 

A 24 esztendős Benito van de Pas a tavalyi vb-n emlékezetes mérkőzést játszott Gary Andersonnal a harmadik fordulóban, ám 102.30-as átlaga ellenére 4–2-re kikapott. Ettől a teljesítménytől a holland most jócskán elmaradt (90.58), de a harmadik szettben megcsillogtatta tudását Steve West ellen, amikor 0:2, 2–2-nél 124-ről bull-lal szállt ki, életben tartva ezzel továbbjutási reményeit.

 

A negyedik játszmában azonban Van de Pas nem tudott robbantani, West ellenben ekkor játszott a legjobban, így 3–0-val befejezte a mérkőzést. A 42 éves angol versenyző a BDO-nál öt világbajnokságon vett részt, míg a PDC-nél ez a második vb-je, s most szerezte meg az első győzelmét.

 

A 2009-es elődöntős Mervyn King már 2:0-ra is vezetett a világranglistán 72. osztrák Zoran Lerchbacher ellen, mégis kikapott 3:2-re, ami annak fényében nem meglepő, hogy 82.89-es körátlaggal zárt. Az 51 éves angol 2:0 után fájdalmakkal küzdött, talán ezzel is magyarázható, hogy 74.86-os, 73.59-es és 80.50-es átlagot ért el a harmadik, a negyedik és az ötödik szettben, amelyek során összesen egy leget nyert. Lerchbacher korábban nemhogy meccset, de még játszmát sem nyert a PDC-vb-ken.

A 28. kiemelt Robert Thornton az első játszmát 113.76-os átlaggal nyerte meg a selejtezőből érkező Brendan Dolan ellen, aki a második szettben három 100 feletti kiszállóval (126, 104, 100) egyenlített, miközben a skót teljesítménye érthetetlen mértékben visszaesett (81.67). A harmadik játszmát Dolan 107-es check-outtal kezdte, onnantól viszont Thorntonnak volt több sikerélménye, még úgy is, hogy az első szettben hozott színvonalra nem tudta visszatornászni magát (3:1).


 2017.12.16.

Darts

Világbajnokság 1-2 nap.


A címvédő Michael van Gerwen 3:1-re legyőzte honfitársát, a holland Christian Kistet a londoni Alexandra Palace-ban zajló dartsvilágbajnokság első fordulójában. A kiemeltek közül Gerwyn Price, Steve Beaton és James Wilson szintén bejutott a legjobb 32 közé.

 

A 2018-as világbajnokság első játéknapjának legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzését a két holland, Michael van Gerwen és Christian Kist vívta. A világelső az első három nyilával 180-at dobott, majd 109.98-as átlaggal és egy 141-es kiszállóval 3–0-ra megnyerte a nyitó játszmát. A második szett után Kist körátlaga meghaladta Van Gerwenét, de az első kiemelt 75 százalékos hatékonysággal (8/6) dobta a kiszállóit, így 2:0-s előnyre tett szert.

 

A harmadik szettben aztán elkezdhettünk elgondolkodni azon, Kist valójában mennyire peches, hogy Van Gerwennel sorsolták össze, ezzel a teljesítménnyel ugyanis a fél mezőny ellen több mint reális győzelmi esélyei lettek volna. Ebben a játszmában mindketten 110 felett „átlagoltak”, Kist pedig 3–2-vel megérdemelten szépített.

 

A negyedik szettben Kist játéka szétesett, Van Gerwen ellenben továbbra is magas szinten játszott, aminek egy 3–0-s zárás lett az eredménye. A címvédő 107.4-es körátlaggal zárt, 68.75 százalékkal dobta a kiszállókat (16/11), s volt még egy 138-as befejezése is. Van Gerwen tehát már az első napon világossá tette, idén is a világbajnoki címért jött az Alexandra Palace-ba. A második fordulóban az angol James Wilson lesz az ellenfele, aki a lengyel Krzysztof Ratajskit múlta felül négy játszmában (3:1).

A 17. vb-jén részt vevő Steve Beaton ugyancsak 3:1-re nyert, de az ír William O’Connornagyobb csatára is késztethette volna az 1996-os BDO-világbajnokot, ha az első szettben a 17 duplájából nem csak egyet értékesít…

A 16. kiemelt Gerwyn Price 3:0-ra elintézte az angol Ted Evettset, aki a második szettben 2–1-nél dobhatott az egyenlítésért, ám rontott, amit a walesi kihasznált, és azzal a lendülettel a harmadik játszmát is megnyerte. A márciusi UK Openen döntőt játszó Price negyedik világbajnokságán megszerezte az első győzelmét.

Az utolsó világbajnokságán részt vevő Phil Taylor 3:1-re legyőzte honfitársát, az angol Chris Dobeyt a londoni dartsvilágbajnokság első fordulójában. A junior-világbajnok belga Dimitri Van den Bergh meglepetésre kiejtette a 21. kiemelt Stephen Buntingot.

Ha csütörtökön nem játszott volna a világelső és címvédő Michael van Gerwen, akkor tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy a világbajnokság pénteken Phil Taylor színre lépésével kezdődött. A 16-szoros világbajnok óriási ováció közepette érkezett a színpadra, ahol már várta honfitársa, a 27 esztendős Chris Dobey, aki 2015 óta versenyez a PDC-nél, de kiemelkedő eredményt még nem ért el.

Nehezen lendültek bele a felek, az első leget Dobey 21 nyílból nyerte meg. Az első négy játékban mindketten hozták a saját kezdéseiket, majd Taylor egy 12 nyilassal hátsó pályáról befejezte a szettet (3–2). Az 57 esztendős kiválóság a második játszmában sem tündökölt, de 3–1-gyel hozta a szettet, a harmadik felvonásban viszont Dobey szépített, amire feljavuló körátlagával rászolgált.

A mérkőzés akkor válhatott volna igazán érdekessé, ha Dobey a negyedik szettben 2–1-nél kidobja a dupla 16-ot, de ez két nyílból nem sikerült neki, Taylor pedig büntetett és megfordította a játszmát, ezzel elkerülte a döntő szettet (3:1).

A legenda tehát tovább él, Taylor 96.55-ös körátlaggal és 41.67 százalékos kiszállási hatékonysággal (10/24) bejutott a második fordulóba, amelyben Justin Pipe-pal vagy egy selejtezős ellenféllel találkozik.

Taylorék mérkőzését megelőzően a novemberben junior-világbajnoki címet szerző Dimitri Van den Bergh kiejtette a felnőttek között 2015-ben negyeddöntős Stephen Buntingot, aki az első búcsúzó kiemeltként az idei vb-n. A 23 éves belga a nyitó szettet első pályáról hozta, majd a másodikban 116-os körátlagot ért el, így Buntingon a világbajnokság első 170-es kiszállója sem segített.

A harmadik játszmában az angol szépített, de a negyedik szettben 2–2-nél csúnya hibákat vétett, ami nem fért bele. A táncos lábú Van den Bergh a PDC- és BDO-vb-k történetének valaha volt legmagasabb, belga játékos által elért átlagával (104.17) megnyerte a meccset, és bejutott a legjobb 32 közé.

A késő esti meccsen a világbajnokság titkos favoritjának tartott Rob Cross 104.12-es átlaggal 3:0-ra nyert a selejtezőből érkező japán Aszada Szeigo ellen, aki nem játszott alárendelt szerepet, hiszen öt leget is nyert. A 20. kiemelt angol a harmadik játszmában 1–2-nél „ránk fújta” a kilencnyilas szelét, de a nyolcadik nyilánál, a T19-nél rontott.

Eredmények a Darts menüben olvashatóak.

(forrás: NSO)


 

 

2017.12.14.

Darts

sidwaddelltrophywilliamhillworlddartschampionship_1uq2u5dvrslz51y2fc9svaxzik_400

Ma, Csütörtökön rajtol a 2018-as PDC-dartsvilágbajnokság. A sportág kedvelői már alig várják, hogy felzúgjanak a bevonulózenék és a rekedt hangú száznyolcvanak, hogy milyen kreatív jelmezek lesznek, hogy lesz-e idén kilencnyilas.

A darts legendája, Phil Taylor az utolsó nagy versenyére készül, Michael van Gerwen megvédené címét, Peter Wright pedig végre felülne a trónra.

Az első napon rögtön tábla elé lép a címvédő és világelső Michael van Gerwen, pénteken az utolsó vb-jére készülő Phil Taylor is bemutatkozik, míg szombaton többek között Gary Anderson debütál. Hogyan készül Taylor? Mit gondol Van Gerwen a 16-szoros világbajnokról? Kik lephetik meg a mezőnyt? Beharangozónkban többek között ezekre a kérdésekre is választ adunk.

Az első napon rögtön tábla elé lép a címvédő és világelső Michael van Gerwen, pénteken az utolsó vb-jére készülő Phil Taylor is bemutatkozik, míg szombaton többek között Gary Anderson debütál. Hogyan készül Taylor? Mit gondol Van Gerwen a 16-szoros világbajnokról? Kik lephetik meg a mezőnyt? Beharangozónkban többek között ezekre a kérdésekre is választ adunk.

 

A holland úgy véli, az elmúlt években emelkedett a színvonal és erősebb lett a mezőny.

 

„Soha nem fogok annyi világbajnokságot nyerni, mint Taylor. Manapság már sokkal nehezebb eljutni a végső győzelemig, mert magasabb a színvonal” – mondta a holland, aki persze nem vitatja Taylor eredményeit, de nyilatkozatából érződik, nem fél az angoltól.

 

„Minden tiszteletet megérdemel, ő a tökéletes rivális. Még mindig nagyon szeretek ellene játszani, mert nincs annál élvezetesebb, mint a legnagyobbat legyőzni. Azt hiszem, Phil tisztában van vele, hogy az én legmagasabb szintű játékom jobb, mint az övé, de ő sokkal több címet nyert nálam, úgyhogy inkább nem is mondok ennél többet.”

 

Van Gerwen és Taylor eddig 62-szer találkozott egymással, az örökmérleget tekintve 34–26-ra az angol vezet, míg két Premier League-mérkőzésen döntetlen született. Ebben a naptári évben hatszor csaptak össze, három győzelem itt, három ott. A 2018-as vb-n külön ágra kerültek, tehát csak a döntőben találkozhatnak, amelyre január elsején kerül sor.

 

„Tavaly különleges világbajnokságot játszottam, szeretném, ha ez az érzés megmaradna – folytatta Van Gerwen. – Nagy lesz rajtam a nyomás, de megszoktam már, nem érzem magam emiatt kellemetlenül. Mindenki jó formában van, de hiszek magamban, és a saját játékomra koncentrálok.”

 

A kétszeres világbajnok holland az első fordulóban honfitársával, a 2012-es BDO-világbajnok Christian Kisttel találkozik, aki az idén folyamatosan karsérülésekkel küzdött, míg eddigi három PDC-vb-jén összesen egy meccset nyert meg. Van Gerwen ettől függetlenül nem számít könnyű mérkőzésre, de mint mondta, igyekszik a saját játékára fókuszálni és minél kevesebbet hibázni.

 

„A versenytársaimnak nincs veszítenivalójuk ellenem, teher nélkül játszhatnak. Ha nyerek, az normális, ha viszont kikapok, akkor az emberek máris azt mondják, hogy mennyire vacak vagyok” – zárta mondandóját Van Gerwen, aki ebben az évben a major tornák közül megnyerte a Masterst, a Premier League-et, az Európa-bajnokságot, a Grand Slam of Dartsot és a Players Championship Finalst is, nem mellesleg apa lett.

A világbajnokság névadó szponzoránál, a William Hill fogadóirodánál Van Gerwen a torna legnagyobb esélyese, őt a szintén kétszeres győztes Gary Anderson, valamint Peter Wright követi, akinek a szereplését egyelőre nem lehet biztosra mondani, bár nagy meglepetés lenne, ha kihagyná a tornát. A 2014-es döntős skótot november végén epekő miatt kórházba szállították, ezért napokon át nem tudott gyakorolni, de van még egy hete teljesen felépülni, hiszen az első meccsét csak december 21-én vívja.

Az esélyesek sorában a negyedik helyen Taylor, az ötödiken a vb titkos favoritja, Rob Cross áll, aki profiként az első évében megnyert négy Players Championship-selejtezőt, döntőt játszott az Eb-n és bekerült a top 20-ba a világranglistán. A 27 esztendős angol versenyző az első világbajnokságán vesz részt, korábban villanyszerelőként dolgozott. A beceneve is a szakmájából ered, a „Voltage” angolul feszültséget jelent.

A szakértők szerint Cross mellett még ketten lephetik meg az előző évekből már jól ismert sztárokat. Az egyik jelölt a PDC-rangsorban negyedik Daryl Gurney, a másik az ötödik Mensur Suljovic. Az északír játékos a World Grand Prix-n, az osztrák a Bajnokok Ligájában diadalmaskodott, ezzel mindketten elkönyvelték életük első major és televíziós tornagyőzelmét. Gurney további három, míg Suljovic egy kiemelt viadalon jutott be a legjobb négy közé.

Velük ellentétben például Adrian Lewis, Raymond van Barneveld, Dave Chisnall és James Wade számára egyáltalán nem kedvezőek az előjelek, hiszen ők 2017-ben egyetlen rangos versenyt sem nyertek meg – ahogy Gary Anderson sem. Van Barneveldet a Van Gerwen oldalán megnyert csapat-világbajnoki cím kárpótolhatja.

De mint tudjuk, a világbajnokság teljesen más. A hangulata, a presztízse és a versenyt körülvevő miliő miatt is.

Nekünk nincs más feladatunk, mint leülni a televízió képernyője elé és élvezni a vb-t – ahogy azt Phil Taylor is teszi majd.

A párosítások a Darts menüben olvashatóak.

 

(forrás:NSO)

 

2017.11.29.

 

Súlyemelés

 

Női és Férfi Súlyemelő VB

 

A mai nappal (B csoportokban már tegnap elkezdték a vb-t) kezdetét veszi a történelminek nevezhető súlyemelő vb. Két okból is lehet történelmi a 2017. évi súlyemelő vb, hisz eddig nem tapasztalt eltiltási hullám érte el az idei évben is több nemzetet. Szám szerint kilenc nemzetet Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kína, Moldova, Oroszország, Örményország, Törökország és Ukrajna versenyzői nem indulhatnak egy évig nemzetközi súlyemelő versenyen 2018. szeptember 30-ig. Az indok a 2008-as és a 2012-es olimpiai játékok kombinált újraelemzési folyamatban talált tömeges dopping esetei miatt kapták az érintett nemzetek az eltiltást. Nem beszélve politikai okokból észak koreai csapat távollététről. Akik a távol maradó országokra pillant, láthatja, hogy jórészt a favorit országokról van szó.

A másik történelmi ok gyakorlatilag évtizedek óta képernyőn keresztül követhető volt a vb, az idei évben az állandó partner Eurosport nem tűzte műsorra a vb-t. Erről már szeptemberben voltak megjelenő hírek, de csak november elején látott napvilágot a súlyemelést kedvelők számára a negatív bejelentés.

Nos, a sok negatív jelző mellett az idei évben bizonyára sok új bajnokot avathatnak és megnyílik a lehetőség a „kisebb” nemzetek számára a jó szereplésre. A rajtlista alapján elmondható, hogy a dél amerikai országok fejlődése tovább tart és jelentős eredményeket érhetnek el versenyzőik. A rendező ország versenyzői számára, mindig egy nagy lehetőség egy saját rendezésű vb, az amerikai versenyzők eddig remekül szerepeltek az idei korosztályos versenyeken. A kínai csapat távollétében is több nemzetnek megnyílik a lehetőség az érem szerzésre az ázsiai régió számára. Továbbra is feltűnnek új versenyzők az afrikai kontinensről, ahol ismét jó versenyzők kerültek elő Egyiptomból, Tunéziából, Nigériából. Az európai régió számára is megnyílt a lehetőség, ha jól kihasználják a kínálkozó lehetőségek több nemzet is jó eredményeket érhet el. A spanyolok, grúzok albánok románok ebbe a kategóriába sorolhatóak. Végezetül említsük meg az iráni emelőket, akik egyértelmű favorittá váltak a kialakult helyzet miatt.

Végezetül a magyar csapat 2 fővel képviseli hazánkat. Magát Krisztian női + 90 kg, Nagy Péter férfi + 105 kg. A teljes csapat az A csoportban indul, azt hiszem az első tízbe kerülés lehet a reális célkitűzés. De tudjuk a gravitáció sok esetben legyőzhetetlen.

A felsoroltak tudnak-e élni a lehetőséggel, erről az alábbi linken lehet meggyőződni, ahol élőben lehet követni a vb versenyeit.

 

https://www.teamusa.org/USA-Weightlifting/live

 

Élő eredménykövetés:

 

http://www.iwf.net/scoreboard/scoreboard3.php

 

 

2017.11.29.

 

Darts

 

Darts VB hétfőn kisorsolták a december 14-én Londonban kezdődő darts világbajnokság főtábláját.

A címvédő Michael van Gerwenre nem vár túl nehéz ellenfél a szintén holland és ugyancsak kopasz Christian Kist személyében, de a búcsúzó Phil Taylor nem mehet biztosra Chris Dobeyval. 

Az első kör egyik legnagyobb rangadója James Wade és a 2014-ben ifjúsági világbajnok Keegan Brown meccse lesz.

A világbajnokság december 14-én veszi kezdetét.

A világbajnokság összdíjazása 1.8 millió font (636 millió forint), a győztes 400 ezer fontot (141 millió forint) kap.

 

DARTS-VB, LONDON

PÁROSÍTÁS (ágrajz szerint)

 

SELEJTEZŐ

Jeff Smith (kanadai)–Luke Humphries (angol)

Brendan Dolan (északír)–Alan Ljubic (horvát)

Cung Hsziao-csen (kínai)–Bernie Smith (új-zélandi)

Kenny Neyens (belga)–Jamie Lewis (walesi)

Aszada Szeigo (japán)–Gordon Mathers (ausztrál)

Kai Fan Leung (hongkongi)–Paul Lim (szingapúri)

Willard Bruguier (amerikai)–Cody Harris (új-zélandi)

Alekszandr Oreskin (orosz)–Kevin Münch (német)

 

1. FORDULÓ (a 32 közé jutásért)

Michael van Gerwen (holland, 1.)–Christian Kist (holland)

James Wilson (angol, 32.)–Krzysztof Ratajski (lengyel)

Gerwyn Price (walesi, 16.)–Ted Evetts (angol)

Ian White (angol, 17.)–Willard Bruguier (amerikai)/Cody Harris (új-zélandi)

Dave Chisnall (angol, 8.)–Vincent van der Voort (holland)

Steve Beaton (angol, 25.)–William O'Connor (ír)

Raymond van Barneveld (holland, 9.)–Richard North (angol)

Kyle Anderson (ausztrál, 24.)–Peter Jacques (angol)

Mensur Suljovic (osztrák, 5.)–Kevin Painter (angol)

Robert Thornton (skót, 28.)–Brendan Dolan (északír)/Alan Ljubic (horvát)

Jelle Klaasen (holland, 12.)–Jan Dekker (holland)

Stephen Bunting (angol, 21.)–Dimitri Van den Bergh (belga)

Daryl Gurney (északír, 4.)–Ronny Huybrechts (belga)

John Henderson (skót, 29.)–Marko Kantele (finn)

Michael Smith (angol, 13.)–Steve Lennon (ír)

Rob Cross (angol, 20.)–Aszada Szeigo (japán)/Gordon Mathers (ausztrál)

Peter Wright (skót, 2.)–Diogo Portela (brazil)

Jonny Clayton (walesi, 31.)–Kenny Neyens (belga)/Jamie Lewis (walesi)

Alan Norris (angol, 15.)–Kim Viljanen (finn)

Kim Huybrechts (belga, 18.)–James Richardson (angol)

Adrian Lewis (angol, 7.)–Alekszandr Oreskin (orosz)/Kevin Münch (német)

Cristo Reyes (spanyol, 26.)–Antonio Alcinas (spanyol)

Simon Whitlock (ausztrál, 10.)–Martin Schindler (német)

Darren Webster (angol, 23.)–Devon Petersen (dél-afrikai)

Phil Taylor (angol, 6.)–Chris Dobey (angol)

Justin Pipe (angol, 27.)–Cung Hsziao-csen (kínai)/Bernie Smith (új-zélandi)

James Wade (angol, 11.)–Keegan Brown (angol)

Mervyn King (angol, 22.)–Zoran Lerchbacher (osztrák)

Gary Anderson (skót, 3.)–Jeff Smith (kanadai)/Luke Humphries (angol)

Mark Webster (walesi, 30.)–Kai Fan Leung (hongkongi)/Paul Lim (szingapúri)

Benito van de Pas (holland, 14.)–Steve West (angol)

Joe Cullen (angol, 19.)–Jermaine Wattimena (holland)

 

2017.11.20.

Súlyemelés

Országos Bajnokság

 

Kilenc kategóriában hirdettek győztest a súlyemelők országos bajnokságának szombati nyitónapján a BKV Előre SC sportcsarnokában, ahol ketten tudták megvédeni a címüket.

 

A nőknél mind a négy súlycsoportban új bajnokot avattak, részben azért, mert a tavalyi elsők közül többen is kihagyták az idei megméretést.

 

A férfiaknál elmaradt a nagy érdeklődéssel várt küzdelem a 77 kg-ban, miután sem Baranyai János, a pekingi olimpia egyetlen magyar sportági szereplője, sem Terebesi Adrián, a feltörekvő generáció egyik legtehetségesebb tagja, a kézsérülés miatt visszalépésre kényszerülő serdülő Európa-bajnok nem indult. A múlt évben 62 kg-ban bajnok Dúl Ádám ezúttal eggyel feljebb, a 69 kilósok között próbált szerencsét, ahol másodikként végzett. Megvédte ugyanakkor titulusát az 56 kg-ban a 16 esztendős Orsós Richárd, 85 kg-ban pedig a 20 éves Kmegy Máté.

 

A vasárnapi versenynapon, Nagy Péter a szegediek kiválósága, nemzetközi szintet teljesítve összetettben 404 kilogrammal végzett az élen, s produktumáért – mint azt Dobos Imre, a hazai sportági szövetség elnöke az MTI-nek elmondta – a kiemelt támogató MKB Bank jóvoltából félmillió forint pénzjutalmat is kapott. A plusz 105 kilósok hazai legjobbja szakításban 192 kilogrammig jutott, csupán három kilóval elmaradva az országos csúcsától.

 

Naggyal azonos anyagi elismerésben részesült a hónap végétől Anaheimben zajló világbajnokság másik magyar indulója, Magát Krisztina is, aki az új női kategóriában, a plusz 90 kilósok között nyert bajnokságot 230 kilogrammos, kifejezetten jó összeredménnyel. Az idei Európa-bajnokságon 234 kilóval lett bronzérmes.

 

Az ob befejező napjának érdekességeként a férfiak 105 kilogrammos súlycsoportjában – címét megvédve – a tavaly óta már a felnőtt válogatott szövetségi kapitányaként dolgozó Gyurkovics Ferenc győzött jelentős előnnyel. A 38 éves sportember a tízedik magyar bajnoki elsőségét érdemelte ki.

Eredmények a Súlyemelés menüben olvashatóak.

(forrás:NSO)


2017.11.19.

Súlyemelés

 

Ötvenéves korában egy isztambuli kórházban elhunyt Naim Süleymanoglu, a törökök háromszoros olimpiai bajnok súlyemelője.

 

 naimsuleymanoglu1200_960px_400

 

Recep Tayyip Erdogan, Törökország köztársasági elnöke látogatóban Naim Süleymanoglunál 2017. október 8-án (Fotó: AFP)

 

Naim Süleymanoglu szeptember 28-án májcirrózis miatt került kórházba, ahol október 6-án májátültetésen esett át. Később is intenzív osztályon maradt, miután agyvérzést kapott, és november 11-én újra megműtötték.

Szervezete november 18-án adta fel a harcot, a sportág legendája ötvenévesen távozott az élők sorából.

A mindössze 147 centije miatt később Zsebherkulesnek és Minidarunak becézett Süleymanoglu Bulgáriában született, de 1986-tól török színekben versenyzett és nyert többek között három olimpiai aranyérmet (1988, 1992, 1996).

(forrás:NSO)


2017.10.23.

Darts

PDC German Open Düsseldorf


Nagyszerűen szórakozhatott az aki kilátogatott október 20-21-én Düsseldorfban zajló German Darts Masters-re. A több világbajnokot is felvonultató két versenynap, talán egyetlen negatív szenzációja Michael van Gerwen boka sérülése volt, aki kénytelen volt feladni a versenyt. Tiszteltét tette a legenda Phil Taylor, Raymond vab Barneveld, Gary Anderson, ha csak a világbajnokokat említjük.

600_arena_400

A végső győztes azonban a PDC sorozat színes figurája Peter Wright lett.

600_presentation_400

Eredmények a Darts menüben olvashatóak.

 

2017.10.23.

Súlyemelés

 

Junior és U 23 Európa Bajnokság

 

Az elmúlt héten véget ért az utánpótlás Európa Bajnokság, hazai szemszögből vizsgálva a helyzetet, ezáltal az eredményeket, felemás érzésekkel szemlélhetjük a szűk egy hét történéseit.

22549795_1833251430318284_8585397379429373410_n_400

(forrás: facebook)

 

Volt szép eredmény, Jung Beáta szakításban felért a csúcsra és nagyszerű versenyzéssel, versenyeztetéssel, felállhatott a dobogó legfelsőbb fokára. A lányok eredménye ő általa, szépre sikeredett. Viszont, ha az összképet nézzük nem túl rózsás a helyzet, hisz a két korcsoportban, 8-8 súlycsoportban összesen 6 főt tudott indítani a magyar csapat, ebből a csapatot alkotta 2 cross fittből érkező lány. A két korcsoportban mindössze 5 nemzet tudott teljes csapatot indítani. Ezekben a korcsoportokban, ezáltal több súlycsoportban is kevesebb, mint 10 fő volt az indulók létszáma.

 

A fiúknál a helyzet ennél rosszabb hazai szemszögből nézve, mivel egy-egy versenyzőt tudtunk kiállítani a két korcsoportban. Ha ezt nézzük ők a közvetlen utánpótlás a honi súlyemelésnek, vagyis így az összkép nem túl biztató.

 

A lányok eredményei:

 

Junior csapat 10. hely 160 pont / 3 versenyző

 

75 kg Mitykó Veronika 9. hely / 11 fős mezőny

 

90 kg Boros Viktória 10. hely / 12 fő

 

+ 90 kg Gyűrűs Barbara 5. hely / 5 fő

 

U 23 csapat 7. hely 188 pont / 3 fő

 

58 kg Tóth Adrien 8. hely / fő

 

69 kg Jung Beáta 4. hely / 11 fő. Szakítás 1. hely

 

75 kg Polgár Mirjam 4. hely / 5 fő

 

A fiúk eredményei:

 

Junior csapat 28. hely 37 pont / 1 fő

 

85 kg Kmegy Máté 14. hely / 17 fő

 

U 23 csapat

 

+105 kg Kecskeméty Marcell 11. hely / 11 fő.


2017.10.21.

Darts

Csapatbajnokság

images_01

 

A SEDE I csapata lejátszotta az idei utolsó darts fordulóját a Fővárosi Közterület Fenntartó Titán ellen. Csapatunk hazai pályán fogadta a Főkefe titánjait.

 

A mérkőzés elején jósolható volt, hogy egy éles rangadóra lehet számolni, hisz két azonos játékerőt képviselő csapat került egymással szemben. A csapatba visszatért, egykori kiválóságunk Egervári Attila, akinek kevés lehetősége marad napjainkban a gyakorlásra. Bár ez elmondható a csapat többi tagjairól is.

 

Az első játékban az 501-ben 4:4-ig felváltva nyerték a mérkőzéseket a csapatok. Sikerült 2 mérkőzéssel elhúznunk, de két fájó 1:2 arányú vereséggel ismét egálra hozták a meccset a Titánok. A soron követő két mérkőzést, két kezdő játékosaink megnyerték, így a hajrához érkezve 8:6 arányban vezetett a 9 győztes mérkőzésig tartó küzdelemben a csapatunk. A szabályok értelmében a 16 lehetséges mérkőzésen kell eldönteni a végeredményt, ezért lehet döntetlen is a mérkőzés. Egy időben elkezdődött az utolsó két mérkőzés melyen, sajnálatos módon két 1:2 arányú veresség született. Az 501-ben 8:8 arányú döntetlent játszott a SEDE I.

 

A crikettben beragadt csapatunk a Titánok elhúztak 4:1 arányban. Ekkor még összeszedték játékosaink magukat szépítettek 3:4-re. Újabb két vereség következett, ami gyakorlatilag megpecsételte csapatunk sorsát. Nem sikerül visszajönni a mérkőzésbe, meghatározó játékosaink is 50%-os mérkőzés arányt tudtak hozni, ami ezen a napon kevésnek bizonyult. A crikettet 5:9 arányban veszítette el csapatunk. A mérkőzés végeredménye: SEDE I – FKF Titán 13:17.


2017.10.10.

Súlyemelés

 

Naim Suleymanoglu az életéért küzd

 

Néhány napja keringett a hír, a világhálón, hogy a háromszoros olimpiai bajnok török Naim Suleymanoglu az intenzív osztályon fekszik. A rosszullét tünetei májzsugorodás (májcirrózis). Sürgős transzplantációra volt szüksége, különben az életét veszti.

naimsuleymanoglu_9607_400_01

 

Nos, az elmúlt héten, pénteken sikerült egy donort találni a rokona révén és megtörtént a transzplantáció. Az ilyenkor kritikus napokat követően, vélhetően később beszámolhatunk Sulyemanoglu javuló állapotáról.

 

Naim Suleymanoglu kiemelkedő eredményei:

 

Olimpiai Bajnok: 1988, 1992, 1996

 

Világbajnok: 1985, 1986, 1989, 1991, 1993, 1994, 1995

 

Európa-bajnok: 1985, 1986

 

Szakítás: 152,5 kg

 

Lökés 190 kg

 

504 Sinclair pont

naim_suleymanoglu_400


2017.10.08.

Darts

Csapatbajnokság

letlts_02 

A SEDE II csapata lejátszotta, lassan a véghajrához érkező csoport mérkőzését. A hazai pálya előnye megmutatkozott az 501-ben, hisz egész szoros eredmény született a csoport egyik favorit csapata az Acél II ellen. Csapatunk hozta az első mérkőzést, majd kis rövidzárlatot követően elhúzott az ellenfél 1:4 arányban. Sikerült feljönni egy mérkőzésre 4:5, majd ismét kettő lett közte az utolsó párosok előtt, amikor is 6:8 volt az állás. Ilyenkor szokás szerint mind a két utolsó pár elkezdi a mérkőzést. Sajnos nem úgy alakult az utolsó mérkőzés, hogy esélyünk legyen a döntetlenre, az Acél II 6:9 arányban nyerte az 501-et.

Crikettben az első vesztes mérkőzés után sikerült kiegyenlítenie a csapatunknak, majd két alkalommal is vezettünk (2:1, 3:2). Az ellenfél rutinjának köszönhetően kiegyenlített, majd végig a kontroll alatt tartva a mérkőzés 5:9 arányú crikett győzelmet aratott.

 

A mérkőzés végeredménye: SEDE II – Acél II 11:18

 

2017.10.04.

Súlyemelés

9 ország versenyzési joga felfüggesztve egy évre

Az Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) 2017. szeptember 30-i bukaresti üllésén, az (IWF) Igazgatótanácsa egyhangúlag úgy döntött, hogy azok a tagszervezetek, akik három vagy több doppingellenes szabálysértést vétettek a 2008-as és a 2012-es olimpiai játékok kombinált újraelemzési folyamatban, egy évre fel kell függeszteni. Az így érintett országok: Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kína, Moldova, Oroszország, Örményország, Törökország és Ukrajna. Az intézkedésnek, október közepétől kell hatályba lépni.

Az IWF teljes mértékben elkötelezett a tiszta sportolók védelme mellett, és erőteljes doppingellenes intézkedéseket hajt végre mind a nemzetközi, mind a tagállami szinten a doppingolás előfordulásának kezelésére.

Dr. Aján Tamás IWF elnök elmondta:

"Az IWF-nél egyértelművé tettük, hogy egyes területeken a doppingolás előfordulása teljesen elfogadhatatlan, és tagjai felelősséggel tartoznak az országukban a tiszta sport biztosításához. Ha nem teljesítik, hogy a sportolóik tiszták legyenek, elveszítik részvételi jogukat. De mi nem fordítunk hátat nekik, továbbra is együtt fogunk dolgozni velük, a WADA-val és a Nemzeti Doppingellenes Ügynökségekkel a doppingellenes tevékenységük támogatása és a változások elősegítése érdekében.

(forrás:iwf.net)


 

2017.10.01.

 

Darts

Soron következő fordulót játszotta a SEDE I csapata az Érdi Cápák vendégeként a darts bajnokságban. A szoros 501 után, melyet csak minimális különbséggel nyertek a hazaiak, egy viszonylag sima crikett vereség követett.

Az 501-ben már 1:5 is volt az eredmény, de még innen sikerült a csapatunknak felállni, kiegyenlíteni 6:6-ra. Majd egy-egy győzelem történt mind a két oldalon és jöhetett az utolsó két mérkőzés. A végletekig kiélezett csatákban sajnos mindkét esetben 1:2 arányban nyertek a hazaiak, így elment a mérkőzés 501-ben, 7:9 az Érdi Cápák javára.

Crikettben, az 501-hez hasonló forgatókönyv zajlott, vagyis elhúzott az ellenfél, viszont csapatunk, már nem tudott felzárkózni az előző játék nemhez hasonlóan. A két forduló után 2:6 volt az eredmény a 9 győzelemig tartó crikettben. A hátralévő mérkőzéseken csak szépíteni tudtunk, további két mérkőzéssel, a jobban crikettező érdiek 4:9 arányban nyertek.

A mérkőzés végeredménye: Érdi Cápák – SEDE I 18:11


2017.10.01.

Darts

Ljubic kvalifikálta magát a vb-re a Margitszigetről

 

Alan Ljubic szerezte meg a részvételi jogot a 2018-as dartsvilágbajnokságra a kelet-európai zónából, miután szombaton megnyerte a Margitszigeten megrendezett selejtezőt.

alanljubic_440

A horvát Ljubic a döntőben 6:2-re győzte le a lengyel Krzysztof Kciukot.

A magyar indulók közül Bezzeg Nándor és Végső János jutott a legtovább, mindketten a negyeddöntőben búcsúztak. Előbbit éppen Ljubic ejtette ki 6:3-mal, utóbbit a szlovén Benjamin Pratnemer búcsúztatta 6:4-gyel.

A darts-vb idén december 14-én kezdődik Londonban, és hagyományosan a következő esztendő elején, 2018. január 1-jén ér véget.


2017.10.01.

 

Súlyemelés

U17-es Eb: Boros Viktória, egyéni csúcsokkal, három bronzot nyert

 

Az U15-ösöknél a 77 kg-ban három Eb-elsőséget is begyűjtő Terebesi Adrián után a 16 esztendős Boros Viktória három bronzzal gyarapította a magyar éremgyűjteményt a koszovói korosztályos súlyemelő Európa-bajnokságon.

A szombathelyi Haladás VSE tinédzsere, az olimpiai ezüstérmes Márkus Erzsébet tanítványa, Boros Viktória a pristinai kontinensviadal szombati versenynapján az U17-esek plusz 75 kilogrammos súlycsoportjában maga elé csupán két vetélytársat engedett, hogy a harmadik helyeket kivétel nélkül begyűjtse. És tette ezt nagy egyéni csúcsokkal! Szakításban 81, lökésben 101, ezáltal összetettben pedig 182 kilóval „bérelte ki” magának a dobogó alsó fokát.

 borosviktrianf8motp02jnddp5lqy4c5oyzl4l8kwqaq6ejuqxrlu_400

Mögötte a súlycsoport másik magyarja, Pákozdi Éva szerezte meg a negyedik helyet összetettben éppúgy, mint a két fogásnemben, 178, ezen belül 80 és 98 kilós eredménnyel.

A nap további magyar vonatkozása, hogy a lányoknál, az U17-esek 75 kilós súlycsoportjában Mitykó Veronika összetettben 6. lett 173 kg-mal, ugyanígy végzett lökésben 93 kilóval, míg szakításban a 80 kg az 5. helyre volt jó.

Holló Szilárd összetettben hatodik lett kereken 300 kilós teljesítménnyel a koszovói korosztályos Európa-bajnokságon az U17-esek plusz 94 kg-os súlycsoportjában. Az ólomsúlyú magyar lökésben ugyancsak, hatodikként végzett 165 kg-mal, szakításban pedig hetedikként zárt 135 kilóval.

file6lsh6268l8gftj8hai500x667_400


2017.09.28.

 

Súlyemelés

 

A Koszovóban zajló serdülő és ifjúsági EB-n nagyszerű eredménnyel (120-150) Európa-bajnoki címet szerzett az ózdiak fiatal kiválósága Terebesi Adrián. Adrián mellesleg felnőtt I. osztályú szintet emelt, a jövőre nézve, fiatal kora ellenére szép jövő előtt áll, Fekete József tanítványa.

azozditerebesiadrian121kilogrammos500x334_400

 

Az eddig lezajlott versenyeken további két pontszerző helyet szereztek a hazai versenyzők, de további szép helyezések várhatóak a hátralévő napokban.

 


2017.09.28.

Darts

 

Soron következő bajnoki mérkőzését játszotta a SEDE I csapata hazai pályán a Vecsés SE ellen. Ezen a mérkőzésen meghatározó játékosunk Kosárkó Attila nélkül álltunk ki, aki elköltözött Budapestről, így a jövőben nem számíthatunk rá.

Ezúton szeretnénk megköszönni Attila számára a remek eredményeket, amit az egyesületünk köteléke alatt ért el, további sikeres darts pályafutást kívánunk számára, valamint sikereket kívánunk neki a privát életben is.

Az 501-ben így érthetően egy tisztes helytállás volt a cél a jóval, erősebb kerettel rendelkező vecsési csapat ellen. A mérkőzés képe azonban más mutatott, hisz az első négy mérkőzésből hármat az ellenfél nyert meg. A folytatásban is csak fellángolásra futotta és hat 1:2 arányban elvesztett mérkőzés után 2:9 arányban maradt alul csapatunk.

A crikettben 3:3-ig szoros volt a mérkőzés. Ezt követően három mérkőzést nyertek a vendégek, amire csak egy győztes mérkőzés volt a válaszunk. A mérkőzés 4:6-os állásnál nem tűnt reménytelennek a helyzet, viszont a vecsési csapat további három győztes meccsel lezárta a mérkőzést. A crikettet 4:9 arányban, míg a mérkőzést 6:18 arányban nyerte a Vecsés SE.2017.09.28.

 

Súlyemelés

 

A még néhány éve sikeresen működő súlyemelő szakosztályunk napjainkban már csak szabadidős tevékenységet folytat masters emelők számára, továbbra is sikeresek egykori versenyzői.

 

Említhetjük az augusztus hónapban Európa-bajnoki címet szerző Marton Endrét, aki más egyesület színeiben éri el kiváló eredményeit.

20953849_1986839888259203_6518948498141652581_n_400

 

Vagy a Cross Fittbe átnyergelt Molnár Gábort is, aki sikeresen oktatja a súlyemelés alapjait a cross fighterek számára. Sőt több, nagy érdeklődéssel kísért  gyakorlati és elméleti előadásokat tart,országszerte a Cross fighterek számára.

12107824_505185956310242_1053200375755518581_n_400

 

Az egyesület, évekig nemzetközi szinten is sikeresnek bizonyult. Napjainkban a nemzetközi sikereket edzőként teljesíti Csendes Csaba.  

22007742_315599108850109_7115500658889132781_n_400


2017.09.14.

Darts

Megtört a jég meg van az első győzelem

A SEDE második csapat hazai környezetben fogadta az EBDE SE játékosait. A tavaszi fordulóban elszenvedett 8:18 vereséget után, fűtötte játékosainkat a visszavágó.

A vendégcsapat 3 játékossal állt ki a mérkőzésre, de a kezdéskor csapatunk sem volt teljes létszámban kész a mérkőzésre. Az ilyenkor szokásos várakozási idő után elkezdődött a mérkőzés. Az 501 melyet nagy küzdelemben, de megérdemeltem nyert meg csapatunk 9:5 arányban. A mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy egy nagyon szép mérkőzés zajlott ahol egy 180-as dobásra Jenei Gábor - aki a csapatunk legjobbja volt – ugyancsak egy 180-as dobással válaszolt.

A crikettben azonban az EBDE összeszedte magát és szorossá tette a mérkőzést. Igaz ehhez kellett csapatunk szokásos problémája crikettben általában a gyengébbik arcunkat mutatjuk. Mindenesetre a 8:8 eredmény így is elfogadható, hisz ezzel bebiztosította csapatunk a győzelmet.  

A mérkőzés végeredménye: SEDE II – EBDE SE 17:13

 

2017.08.31.

Darts

Vereség az elhalasztott mérkőzésen


Az elmúlt napon játszotta le a SEDE II csapata egy a tavaszi fordulóból elhalasztott mérkőzését a EKSE ellen. Játékosaink, a kezdeti lendületet követően megtorpantak az 501-ben. A rutinos jobb játékerőt képviselő ecseri csapat kihasználta az ingadozást és befejezte a mérkőzést 5:9 arányban, nyerte a 501-et.

Crikettben az erőnkből mindössze két játékra futotta, magabiztos győzelemmel fejezte be a vendág csapat, a kilenc nyert meccsig tartó mérkőzést. A mérkőzés végeredménye SEDE II - EKSE 7:18

Összességben a csapatunk játékán meglátszott az elmúlt időszak, a nyár hangulata kissé háttérbe szorította az edzéseket. Üde kivétel ez alól Kovács Ati, aki egy bankok között megrendezendő bajnokság aktív részvevője.

 

2071.06.28.

Súlyemelés

 

Junior Vb

 

Az elmúlt napokban ért véget Tokióban a súlyemelők számára megrendezett junior világbajnokság. A nőknél 29, míg a férfiaknál 43 nemzet indította versenyzőit. A magyar súlyemelés csak a nőknél indított egy versenyzőt, aki a 10 fős mezőnyből a 10. helyen végzett. Ez értelmezhető úgy is, hogy a közvetlen a felnőtt mezőny mögött egy versenyzőnk lenne, aki szóba jöhet az eredményei alapján a 2020. évi olimpián?

 

Minden esetre az élet nem áll meg más országokban, lásd példát Pirros Dymas esetét, aki az amerikai súlyemelést segíti tanácsaival és érdekes módon jönnek az eredmények. A nőknél továbbra is Kína az uralkodó, míg a férfiaknál a dél-amerikai országok is feltörekvő ágban vannak. Mi több, egyetlen magyar vonatkozású siker a vajdasági Kajdocsi Tamáshoz fűződik, Szerbia színeiben lökésben (2. hely) és összetettben (3. hely) is dobogóra állhatott. Miért nem merült fel a lehetőség, hogy honosítsa a magyar súlyemelés Tamást? Mert számára nem vonzóak az itteni lehetőségek. Nagyobb elismerésben részesül a vajdaságban, mint az anyaország tudna számára biztosítani, más egyéb dolgokról nem is beszélve.

kajdocsi_tamas_vb_12_400 

Az természetes, ahol vannak eredmények, ott lesznek támogatók is. Akik nem csak baráti alapon helyezik tőkéjüket egy adott sportágba, hanem megtalálják üzleti számításaikat egyes befektetésben is. Erre meddig kell várnia a magyar súlyemelésnek? A jelen helyezet szerint, belátható időn belül nem kell félni attól, hogy tőkeerős támogatók megjelenjenek a sportágban és egyesületeket támogassanak tőkéjükkel.

 

A junior vb 1-6. helyezettjei Sinclair pontszámok alapján:

 

Nők:

 

1 HUANG Ting CHN (63 kg) 239 kg 313.6256 pont

 

2 ZHOU Xiaojing CHN (63 kg) 236 310.3814

 

3 KOHA Rebeka LAT (58 kg) 219 303.8524

 

4 YANG Chunyan CHN (58 kg) 218 301.9062

 

5 PAKKARATHA Rattanaphon THA (58 kg) 213 294.8459

 

6 ZHU Qiaoling 25.02.1999 CHN (53 kg) 197 290.0215

 

Férfiak:

 

1 MARTIROSYAN Simon ARM (+105 Kg) 426 kg 453.3253 pont

 

2 LOPEZ LOPEZ Yeison COL (77 kg) 356 446.3847

 

3 SOBIROV Farkhodbek UZB (94 kg) 390 445.1837

 

4 TSIKHANTSOU Yauheni BLR (94 kg) 378 429.9787

 

5 CUMMINGS JR Clarence USA (69 kg) 321 428.3666

 

6 MIYAMOTO Masanori JPN (69 kg) 320 425.6651

 

Hiába valónak tűnnek a fizetett edzői státuszok a kialakított régiós központok, ha a felnőttek mögött lévő közvetlen utánpótlás, egy nem létező fogalom. A hiba elsősorban évek óta abban rejlik, amit már az év elején is tapasztalhattunk, hogy a versenyzők nem tudnak megélni kizárólag a súlyemelésből. Néhány példa természetesen akad és lehet vegetálni, de jövő képet senki nem tudott eddig felmutatni, hogy vonzóvá legyen a súlyemelés és érdemes lenne hosszú évek kemény munkáját ebbe a szép sportágba fektetni. Nincs egy előre felépített működőképes életpálya modell, melyet a szülők és a gyermekei jól átlátnak, az érintettek tanulmányaik befejezése után „profi” sportolóvá válhassanak. Kis túlzással egy adott egyesület akkor tudja megtartani „magasabb” szintű eredménnyel versenyzőjét, ha minél tovább tanul, amennyiben elhagyja az iskolapadot, a munka megkezdésével, elveszti fő prioritását a sport. Természetesen akad néhány üde kivétel, de nem ez jellemzi a súlyemelés mai helyzetét.

 

Talán ez a hosszú évek óta meglévő helyzet vezetett odáig, hogy ide jutott a magyar súlyemelés, ennek a ténynek megerősítése Soóky Gergely esete is, aki felhagyott a profi súlyemeléssel. A biztos megélhetést választotta és elment dolgozni. A meglévő támogatásokat, amit a súlyemelő szövetség biztosított számára nem volt elegendő egy 24 éves fiatalember számára. Elegendő volt a mindennapok számára, viszont hiányzott az a jövő kép, amivel tervezhetett volna, mondjuk az elkövetkezendő hónapokra, évekre.

 

Mikor és hogyan lesz változás, erre talán senki nem tud választ adni, az biztos 2020-ban az olimpián ennek még nem fogjuk a jeleit látni. 2017.06.05.

Darts

Csapat vb, 2014 után újra világbajnok a Holland duó


Frankfurtban Hollandia nyerte meg a darts csapat-világbajnoki címet, miután a döntőben 3:1-re legyőzte Wales-t.

629darts_400

Az egyik elődöntőt az angolok és a hollandok között klasszikusan előrehozott döntőnek is lehetett nevezni. Az első párban végletekig kiélezett csatát vívott egymással a két kétszeres világbajnok, Adrian Lewis és a jelenlegi világelső, Michael van Gerwen. Az utolsó legben dőlt el ez az összecsapás. Lewis is dobhatott kiszállóra, de hibázott, Van Gerwen viszont nem, így 1:0-ra vezettek a hollandok.

Az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveld legyőzte a vb-n Phil Taylor helyett játszó Dave Chisnallt, így tehát Hollandia 2:0-val bejutott a döntőbe, ahol a belgákat legyőző Wales volt az ellenfél.

A fináléban Van Gerwen erőt demonstrálva 4:0-ra legyőzte Gerwyn Price-t, ám Mark Webster 4:1-re nyert Van Barneveld ellen, és egyenlített.

A párost 4:1-re hozták a hollandok, így már csak az egyik egyéni csatát kellett megnyerniük a végső győzelemhez. Van Barneveled ezt meg is tette, így Hollandia 3:1-gyel megszerezte a világbajnoki címet.

Van Barneveld és Van Gerwen, akik 2014 után győztek ismét, 60 ezer fontot kaptak a vb-cím mellé.

DARTS, CSAPAT-VB, FRANKFURT
NEGYEDDÖNTŐ

Szingapúr–Belgium 1:2
Oroszország–Wales 0:2
Anglia–Ausztria 2:1
Németország–Hollandia 1:2

ELŐDÖNTŐ
Belgium–Wales 0:2
Anglia–Hollandia 0:2

DÖNTŐ
Wales–Hollandia 1:3

 

(forrás:NSO)

 

2017.06.04.

Darts

Csapat vb Szingapur menetel tovább

betwayworldcupofdartslawrencelustigpdc_efpuf81u8ete1b8oxzf7iwza3_400

Raymond van Barneveld kikapott Larry Butlertől, ám a hollandok 2:1-re így is legyőzték az Egyesült Államok duóját a Frankfurtban zajló darts csapat-világbajnokság nyolcaddöntőjében.

DARTS, CSAPAT-VB, FRANKFURT
NYOLCADDÖNTŐ
Szingapúr–Spanyolország 2:1
Belgium–Görögország 3:0
Oroszország–Ausztrália 2:1
Wales–Írország 2:0
Anglia–Dél-Afrika 2:0
Ausztria–Kanada 2:0
Németország–Brazília 2:0
Hollandia–Egyesült Államok 2:1

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Szingapúr–Belgium
Oroszország–Wales
Anglia–Ausztria
Németország–Hollandia

 

2017.06.03.

Darts

 

Csapat-vb verhető ellenféltől kapott ki a magyar csapat

A Mester Zoltán, Végső János magyar kettős a háromszoros világbajnok John Parttal, valamint John Normannel felálló Kanada ellen játszott. Bár Part nagy név a sportágban, már régen nem tartozik a legerősebb játékosok közé – ez adhatott esélyt a mieinknek.
Az egyik fél ötödik nyert legjéig tartó csatában a kanadaiak gyorsan elhúztak 3:0-ra. Pedig Parték egyáltalán nem dobtak jól, 70 alatti körátlagot hoztak, csakhogy a mienk is. A kiszállók pedig a kanadai kettősnek sikerültek jobban. (0:3)
A negyedik legben szépített a magyar csapat: Part hibázott a végén, ellenben Mester hozta a dupla 5-ös kiszállót. (1:3)
Újabb elveszített játék után dupla 20-on maradt Kanada, de Mester 83-ról kiszállt, és szépített. (2:4)
A hetedik legben hátsó pályáról majdnem összejött a 101-es kiszálló, ám Mesternek a dupla 12 kimaradt. Part nem hibázott, és megnyerte a végső győzelemhez szükséges ötödik leget is.

Kanada körátlaga nagyon alacsony, 72.65 volt, de a magyar kettősé még ennél is gyengébb lett, 69.92.
Mester és Végső 3000 fontot (1 millió 64 ezer forint) kapott a kiesést jelentő első körös vereség után.

A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
2. nap
Magyarország (Mester Zoltán, Végső János)–Kanada (John Part, John Norman) 2:5

Egyesült Államok–Olaszország 5:1
Ausztria (7.)–Kína 5:0
Dél-Afrika–Svédország később 5:3
Brazília–Svájc 5:4
Észak-Írország (6.)–Németország 4:5
Anglia (2.)–Gibraltár 5:2
Hollandia (3.)–Csehország 5:1

 

 


2017.06.02.

Darts

Csapat-vb meglepetés, Szingapúr kiütötte Skóciát

Óriási meglepetés, rögtön a nyitó napon kiesett az első helyen kiemelt, a kétszeres világbajnok Gary Andersonnal és Peter Wrighttal felálló Skócia a darts csapat-világbajnokságon.

limwright_s2nrkl43vo9t1bszp9p33gv8v_400

Lim és Wright "munka közben"

A szingapúriaknál nem hiányozhatott a sportág nagy öregje, a 63 éves Paul Lim, aki 1990-ben az egyéni vb-k történetében először szállt ki kilenc nyíllal egy legben. Most névrokonával, Harith Limmel szállt harcba a világklasszis skót kettős ellen.
Andersonéknak nagyon nem ment a játék. Nem jött a „tömeg”, a skótok a tőlük elvárhatóhoz képest rendkívül alacsony 84.21-es körátlagot értek el. A szingapúriak sem voltak sokkal jobbak (85.25), de megragadták a lehetőségeiket, és 5:2-re megnyerték a csatát.

DARTS, CSAPAT-VB, FRANKFURT
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
1. nap

Skócia (1.)–Szingapúr 2:5
Japán–Spanyolország 3:5

Belgium (8.)–Új-Zéland 5:2
Thaiföld–Görögország 3:5

Ausztrália (5.)–Dánia 5:4
Hongkong–Oroszország 3:5

Wales (4.)–Finnország 5:4
Írország–Lengyelország 5:3


A Mester Zoltán, Végső János alkotta magyar kettős a háromszoros világbajnok John Parttal felálló Kanada ellen játszik péntek este 20.30-tól.

A pénteki párosítás:
Anglia (2.)–Gibraltár
Dél-Afrika–Svédország

Ausztria (7.)–Kína
Magyarország–Kanada

Észak-Írország (6.)–Frankfurt
Brazília–Svájc

Hollandia (3.)–Csehország
Egyesült Államok–Olaszország

(forrás:NSO)


2017.05.30.

Súlyemelés

Ismét megválasztották Dr. Aján Tamást az IWF élére


szj_2676_resize1024x730_400

(forrás: iwf.net)


Elnöki ciklusa 2021-ig tart, ha ezt kitölti, több mint 50 évig lesz az IWF egyik funkcionáriusa. A bangkoki kongresszuson újabb négy évre a szervezet eddigi vezetőjét, Aján Tamást választották meg elnöknek. A magyar sportdiplomata, a NOB tiszteletbeli tagja ötödik ciklusát kezdheti meg az IWF élén.

A választás előtt még heten pályáztak a posztra, a szavazás előtt azonban négyen visszakoztak, a katari Mohamed Juszef Al-Mana pedig fenntartva jelöltségét kampánybeszédében jelentette be visszalépését Aján Tamás javára.

A 78 éves elnök 1970-ben lett az IWF végrehajtó bizottságának a tagja, 1976-tól a szövetség főtitkáraként dolgozott, majd 2000-ben elnökké választották. Aján Tamás egyetlen kihívója az európai szövetség elnöke, Antonio Urso volt, aki négy éve is kandidált a tisztségre. Akkor 80:55, most 86:61 arányban maradt alul.

Urso a kampány során többször kritizálta az IWF-et és Ajánt, mondván, hogy nem egészséges és nem etikus több mint 40 évig (a főtitkári időszakát is beleszámította) egy sportágat vezetni, a súlyemelésnek megújulásra, vérfrissítésre, demokratikusabb irányításra van szüksége. A sok doppingesetet rendkívül károsnak tartja, és célja lett volna a WADA-val átnézetni az IWF antidopping programját.

Aján legfőbb feladata most az lesz, hogy a doppingügyektől sújtott sportágát bebetonozza az olimpia műsorába.

Végezetül az új IWF testület:

szj_2843_resize1024x656_400

(forrás: iwf.net)

President: Dr. Tamas AJAN (HUN) with 86 votes

General Secretary: Mohammed JALOUD (IRQ) with 88 votes

1st Vice President: Intarat Maj. Gen. YODBANGTOEY (THA) by acclamation

Woman Vice President: Ursula PAPANDREA (USA) with 87 votes

Vice Presidents: Nicu VLAD (ROU) with 109 votes, Jose Carlos QUINONES (PER) with 99 votes, Zhanat TUSSUPBEKOV (KAZ) with 85 votes, Petr KROL (CZE) with 81 votes

Woman IWF Executive Board Member: Karoliina LUNDAHL (FIN) with 78 votes

Executive Board Members: Pyrros DIMAS (GRE) with 104 votes, Birendra Prasad BAISHYA (IND) with 83 votes, Maxim AGAPITOV (RUS) with 81 votes, Shakhrillo MAKHMUDOV (UZB) with 81 votes, Mahmoud MAHGOUB (EGY) with 71 votes, Luis Oswaldo ZAMBRANO ANDRADE (ECU) with 71 votes, Michael IRANI (GBR) with 66 votes.

IWF Technical Committee: Reiko Kato CHINEN (JPN) with 107 votes, Alexander KURLOVICH (BLR) with 95 votes, Milan MIHAJLOVIC (SRB) with 89 votes, Karl RIMBOCK (GER) with 85 votes, Abdullah AL-JARMAL (YEM) with 83 votes, Italo BARATTINI (CHI) with 58 votes, Jean-Alex RANDRIAMANARIVO H. (MAD) with 51 votes

IWF Coaching and Research Committee: Kyle PIERCE (USA) with 102 votes, Su-Kuan YANG (TPE) with 72 votes, Aveenash PANDOO (MRI) with 70 votes, Mohsen BIRANVAND (IRI) with 65 votes, Junichi OKADA (JPN) with 63 votes, Lyn JONES (AUS) with 59 votes, Mohammed Ahmed ALHARBI (KSA) with 58 votes

IWF Medical Committee: Dogan ATLIHAN (TUR) with 96 votes, Marc LAVALLEE (USA) with 95 votes, Roxanna VARGAS BRUZZO (DOM) with 91 votes, Lisimoni KAMI (TGA) with 82 votes, Georgios TSIKOURIS (GRE) with 81 votes, Maria D. RUBIO y LLEONART (ESP) with 79 votes, Zurab KAKHABRISHVILI (GEO) with 77 votes.


2017.05.24.

Darts

Darts csapat-vb: a háromszoros világbajnok is a magyar kettős ellen

A háromszoros világbajnok John Parttal felálló Kanadával játszik a magyar válogatott a Frankfurtban a június 1. és 4. közötti darts csapat-világbajnokságon – derült ki a keddi sorsoláson.

A magyar válogatottat Végső János és Mester Zoltán képviseli a darts csapat-vb-n, miután megnyertek egyet-egyet az áprilisi két selejtezőtornából. 

vegsomester_400

Végső János (balra) és Mester Zoltán
(Forrás: Facebook/PDC Hungary)

A kanadaiaknál John Norman mellett John Part indul. Utóbbi igazi legenda a sportágban. A BDO szervezetnél egy, a PDC-nél két vb-címet szerzett korábban. Part volt az, aki megszakította Phil Taylor „emberöltő” hosszúságú, 44 meccsből álló veretlenségi sorozatát a vb-ken. Pontosabban a 2003-as döntőben győzte le az ereje teljében lévő angolt. Manapság már inkább szakkommentátorként jeleskedik, de így is óriási bravúr lenne legyőzni.

 

Az első körben az egyik fél ötödik nyert legjéig tartanak a küzdelmek. A vesztes kettős 3000 fontot (1 millió 64 ezer forint) kap.

DARTS CSAPAT-VILÁGBAJNOKSÁG
1. FORDULÓ

Skócia (1.)–Szingapúr
Japán–Spanyolország

Belgium (8.)–Új-Zéland
Thaiföld–Görögország

Ausztrália (5.)–Dánia
Hongkong–Oroszország

Wales (4.)–Finnország
Írország–Lengyelország

Anglia (2.)–Gibraltár
Dél-Afrika–Svédország

Ausztria (7.)–Kína
Magyarország–Kanada

Észak-Írország (6.)–Frankfurt
Brazília–Svájc

Hollandia (3.)–Csehország
Egyesült Államok–Olaszország

18581489_1341228675924536_5134117482259068031_n_400

(Forrás:NSO)

 


2017.05.21.

Súlyemelés

 

Dopping: két Eb-érmes súlyemelő bukott meg

Európa-bajnoki érmes két moldovai súlyemelő versenyzési jogát függesztette fel a sportág nemzetközi szövetsége (IWF).

b86d6299ef713f86519b762021e1c3c5_400

Iurie Dudoglo III. helyezett 2016

 

A budapesti székhelyű IWF honlapjának csütörtöki híre szerint Iurie Dudoglo és Alexandr Spac turinabol, a tiltott listán szereplő izomnövelő használatán bukott le. Dudoglo az áprilisi spliti Eb-n az 56 kg-os kategóriában másodikként végzett, míg Spac – aki 2012-ben harmadik volt a kontinensviadalon – az idei megméretésen a horvát városban 11. lett a 77 kilósok között.

media_147030260203661500_400

Alexandr Spac

 

Pozitív doppingteszt miatt a végleges fegyelmi döntésig nem versenyezhet az Eb-ötödik orosz Viktor Harcsenko, ahogyan az indiai Sushila Panwar sem. Harcsenko a szintén az anabolikus szteroidok közé tartozó turinabollal, Panwar pedig az ez év elejétől doppinglistás szerré nyilvánított meldoniummal bukott meg.2017.05.21.

Darts

Premier League Van Gerwen a bajnok

Bár Peter Wright kimerítő meccset vívott Phil Taylorral az elődöntőben, és alig fél órát pihenhetett utána, mégis óriási lendülettel kezdett. A skót 5:1-re és 6:2-re is vezetett a formáját erősen kereső Van Gerwennel szemben. Hideg zuhany volt ez a javából a holland világbajnoknak és világelsőnek, aki nem mellesleg a címvédője is volt a Premier League-nek.

A szünetre Wright 7:3-as vezetésével mentek el. A félidőben Van Gerwen körátlaga 99.18 volt, míg Wright – akinek így már csak négy leget kellett megnyernie a végső győzelemhez – 105.51-gyel menetelt.

Van Gerwen többször eljátszotta már ebben a szezonban, hogy pocsékul kezdett egy meccset, de aztán hirtelen lendületbe jött, és megfordította a csata sorsát. A kérdés az volt, hogy a PL-döntőben is képes-e erre.

És a holland henger be is indult, 8:7-re szépített., majd 8:8-ra egyenlített. Még így is Wrightnál volt az előny, hiszen ő kezdhette a meccset, tehát egy esetleges mindent eldöntő leget is a skót kezdhetett.

Úgy tűnt, hogy Van Gerwen hiába támadt fel: Wright időben kapcsolt, és 10:9-nél nyerő helyzetbe került. Hat meccsnyila is volt a végső győzelemhez, de izgalmában mindet elrontotta, Van Gerwen pedig kiegyenlített. Még így is Wright kezdhette a mindent eldöntő leget, ám láthatóan sokkolta a korábban kihagyott rengeteg lehetőség. Van Gerwen kegyetlenül kihasználta ezt, és megnyerte ezt a játékot, s egyben a Premier League-et is, valamint £250,000 pénzdíjjal gazdagodott.

michaelvangerwenbetwaypremierleaguelawrencelustigpdc_1txrz84l67e3310ikgp1ehpv24_400

Eredmények:

Betway Premier League Play-Offs 
Thursday May 18, The O2, London 
Semi-Finals 
Michael van Gerwen 10-7 Gary Anderson
Peter Wright 10-9 Phil Taylor
Best of 19 legs 

Final 
Michael van Gerwen 11-10 Peter Wright
Best of 21 legs 

Match Stats 
See match stats at the PDC Live Scores Website .

 

2017.05.12.

Darts

 

Csapatbajnokság

 

SEDE I – Érdi Cápák

Hazai pályán fogadta az első csapatunk az Érdi Cápákat. Mindkét játék nemben szoros találkozók voltak, az 501-ben a hibátlan Bánhegyi Gergő segítségével 9-6 arányban bizonyult jobbnak a SEDE I az ellenfélnél. Crikettben megmutatták az Érdi Cápák, hogy remek játékerőt képviselnek, a végig kiélezett mérkőzésen az utolsó két meccsen billent a javukra a mérce és 9-7 arányban nyerték a crikettet. A végeredmény tekintetében pedig kialakult 16-15 a SEDE I javára. 

A mérkőzés legeredményesebb játékosa Bánhegyi Gergely lett, 7 mérkőzésből 6 győzelemmel.

 

SEDE II - VSE Mix

A második csapatunk is hazai pályán fogadta ugyancsak hazai pályán a Vecsési SE Mix csapatát. Egyébiránt a második csapat új hazai pályája a Dob utcában található Ellátó szórakozóhely, impozáns környezetében kerül(t) kialakításra. A helyszín tekintetében rengeteg potencia rejlik a projectben, hisz egy nívós, sokak által látogatott szórakozóhely részeként kapott helyet az új darts „szentély”. Egyelőre, a hely arculatának megformálása kialakulóban van, a végleges arculatát hamarosan megkapja, melyet a darts iránt érdeklődők is kipróbálhatnak.

Visszatérve a mérkőzésre, a VSE Mix a kezdeti megilletődöttség után átvette a kezdeményezést és rutinját kihasználva magabiztosan 9-2 arányban nyerte az 501-et. Crikettben magára talált csapatunk és több szoros mérkőzést is játszott. Ennek ellenére csak az eredményen tudott szépíteni csapatunk, 5-9 arányban bizonyul jobbnak a vendégcsapat. A kialakult végeredmény tekintetében SEDE II – VSE Mix 7-18.

A csapat legeredményesebb játékosa Jenei Gábor lett 6 győzelemmel.

img_20170427_231148_400


2017.05.12.

Darts

 

Premier League

 

Az utolsó fordulójához érkezett a Premier League mezőnye. A kérdés az volt, hogy Phil Taylor két pontos előnnyel vagy az őt követő Dave Chisnall jut a négyes döntőbe. Ehhez az kellett, hogy Taylor nagyon kikapjon egykori felfedezettjétől Adrian Lewistól, míg Chisnall nagy arányban nyer James Wade ellen.

A forduló első két mérkőzései voltak az előbb említett összecsapások. Az első mérkőzésen Chisnall – Wade összecsapáson azonnal eldőlt a nyitott kérdés 4-2 –re elhúzott így a nagyarányú győzelem reménye elszállt Chisnall részéről. A mérkőzést döntetlennel zárták a felek.

Taylor egy fordulatos, és felettébb oldott hangulatú találkozón 7:5-re verte Lewist.

Amikor Peter Wright legyőzte 7:1-re Raymond van Barneveldet, a skót a tabella élére ugrott. Hogy ott is marad-e, a Michael van Gerwen–Gary Anderson rangadótól függött. A hazai pályán játszó Andersont azonban Van Gerwen nem kímélte, magabiztosan nyerte a mérkőzést.  

michaelvangerwengaryandersonbetwaypremierleaguestevewelshpdc_1fbv1wogs5cf150na5zxvy6uq_400

Ez pedig azzal járt, hogy Van Gerwen megnyerte a csoportkört, és a jövő csütörtöki elődöntőben ismét Andersonnal játszik. Így a másik ágon Wright és Taylor meccsel egymással.

Az elődöntőt és a döntőt is május 18-án rendezik a londoni O2 Arénában.

 

Az elődöntő párosítása

Van Gerwen–Anderson

Wright–Taylor

 

DARTS PREMIER LEAGUE

15. ÁLLOMÁS, ABERDEEN    

Dave Chisnall (angol)–James Wade (angol) 6:6

Phil Taylor (angol)–Adrian Lewis (angol) 7:5

Peter Wright (skót)–Raymond van Barneveld (holland) 7:1

Michael van Gerwen (holland)–Gary Anderson (skót) 7:4 


2017.04.23.

Súlyemelés

Meghalt Földi Imre, a Nemzet Sportolója

Két héttel 79. születésnapja előtt meghalt Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelő, a Nemzet Sportolója - adta hírül a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja.

Földi Imre három olimpián is érmet tudott szerezni, két ezüstérem (1964 és 1968) után, 1972-ben, Münchenben nyerte meg az olimpiai aranyérmet, az 56 kilósok között. Ezzel ő volt az első magyar súlyemelő, aki olimpiai bajnok lett. (Baczakó Péter, a másik bajnok évek óta nincs közöttünk.) 

Ötödik olimpiájáról, 1976-ban még egy ötödik hellyel tért haza, egy év múlva vállsérülése miatt abbahagyta.

Tizenháromszoros magyar bajnok volt egyéni indulóként, első címét 1957-ben szerezte, az utolsót 1976-ban. Húsz világcsúcs és félszáz magyar rekord fűződik nevéhez.

 

 16775450_c4f4f78d7092185a944d58121d0c4502_wm_400

 

Kecskeméten született 1938. május nyolcadikén, de Tatabányára költözött, és a bányában lett lakatos, legnagyobb sikereit is a klub színeiben érte el, haláláig a városban élt. A városi sportcsarnok az ő nevét viseli.

Pályáját számos kitüntetéssel is elismerték. 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, 1995-ben a MOB Olimpiai aranygyűrűjét, 1999-ben a Magyar Örökség-díjat. 2002-ben olimpiai érdemrendet vehetett át. A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) 2005-ben őt választotta meg az évszázad súlyemelőjének, és 2009-ben kiérdemelte az IWF Aranyérdemrendjét is. 2007-ben lett a Nemzet Sportolója, 2009-ben Olimpiai emlékéremmel tüntették ki.

Edzőként is sikeres volt, irányításával lánya, Földi Csilla 16-szor nyert Európa-bajnokságot.

(forrás:index.hu)

 

 


2017.03.17.

Darts

Premier League

Rotterdamban 10 ezer néző töltötte meg az arénát, őrületes hangulatot teremtve a darts Premier League-nek. A sorsolás (még a sorozat elején ejtették meg) úgy hozta, hogy a hazaiak kedvence, a világbajnok, világelső és címvédő Michael van Gerwen a 16-szoros világbajnok legendával, a szezon végén visszavonuló Phil Taylorral meccselt.

Phil Taylor (angol)–Michael van Gerwen (holland) 4:7

Érződött a feszültség a két szuperklasszis között. Taylort nem nagyon zavarta, hogy ellenfele az esélyesebb, briliáns játékkal 3:0-val (!) startolt.

Van Gerwen összekapta magát, s visszavette az elveszített kezdését, sőt, miután hozta a sajátjait is egyenlített 3:3-ra. De a holland nem állt meg itt: a következő két leget is megnyerte, így 5:3-mal már nála volt az előny. Taylor majdnem egyenlített, de két kiszállót is elrontott – a közönség legnagyobb örömére. Utóbbival nem került szoros barátságba Taylor.

Van Gerwent nem lehetett megállítani: 7:4-gyel megnyerte a párbajt. A holland átlaga 100.5, az angolé 93.78 volt. Taylor sorozatban második vereséget szenvedte el. 

629mvgpt_400_01

Wade (angol)–Jelle Klaasen (holland) 7:3


Wade simán nyert 7:3-ra, de nem azért, mert annyira kiemelkedően játszott volna, sokkal inkább Klaasen dobott gyengén a PL-színvonalhoz képest. Az angol 94.32-es körátlagával szemben sem tudta tartani a lépést (86.21).

Peter Wright (skót)–Dave Chisnall (angol) 7:4

Az élete talán legjobb szezonját teljesítő Peter Wright (93.79) is simán győzött Dave Chisnall (90.52) ellen. A skót 11 ponttal vezeti a táblázatot, nagy meglepetés lenne, ha innen nem jutna be a legjobb négy közé, vagyis a rájátszásba.

Raymond van Barneveld (holland)–Gary Anderson (skót) 7:2

Nagyon kevesen képesek arra, hogy Gary Anderson 7:2-re legyőzzék. De egy hollandnak a saját közönsége előtt? Hihetetlen hangulatban, ekkora támogatással bármi előfordulhat. A skótok kétszeres világbajnokságnak semmi esélye nem volt az ötszörös világbajnok ellen annak ellenére, hogy Anderson egyáltalán nem játszott rosszul – a 102.69-es körátlag bizonyítja ezt. Csakhogy Barney 103.71-gyel, és 70 százalékos kiszállózással operált. 

Kim Huybrechts (belga) — Adrian Lewis (angol) 3:7

Újabb sima győzelem ami nagyon kellett lewisnak, mert nachsinnen ment neki ebben a sorozatban. Mostani győzelmevel kis levegőhöz jut a kiesèsi harcban.

 

 

2017.03.14.

Darts

 

Kettős vereség az első fordulóban

 

A SEDE II. is vendégként szerepelt az EBDE csapatánál, ahol az első csapathoz hasonlóan vereséggel kezdte a szezon első fordulóját. Ha úgy nézzük, jobban teljesített a II. csapat mivel több győzelmet könyvelhetett el a végeredmény tekintetében, viszont ezért is 0 pont jár.

 

Az 501-ben csapatunk szépen kezdett, az első mérkőzést abszolválta. A folytatásban éreztette a hazai csapat, hogy jobban felkészült erre a találkozóra és magabiztossá tette a vezetést. Csapatunknak volt néhány felvillanása, de csak az eredményt tudtuk szépíteni, így kialakult a 4:9 eredmény a hazai csapat javára.

 

img_20170307_233655_400

A csoport eredményei a Darts menüben olvashatóak.


2017.03.10.

Darts

Premier League

Phil Taylor kikapott Adrian Lewistól a darts Premier League hatodik, glasgow-i állomásán, így már csak a holland Michael van Gerwen veretlen a mezőnyben.

A nap első mérkőzésén Adrian Lewis és Phil Taylor 3–3-ig fej fej mellett haladt, Lewis azonban ezután már csak egy leget engedett Taylornak, aki ezzel elszenvedte első vereségét a Premier League mostani kiírásában.

Következett a hazai környezetben játszó Peter Wright, aki 5–1-re elhúzott James Wade-től, de végül meg kellett szenvednie a győzelemért.

„Nem akartam csalódást okozni a szurkolóknak, nem vagyok elégedett a játékommal" – nyilatkozta Wright a 7–5-ös sikerét követően.

Kim Huybrechts
 csak magát okolhatja, amiért 5–4-es vezetésről 7–5-re kikapott a sérülés után visszatérő Michael van Gerwentől.

Két holland nem akármilyen összecsapását láthatta ezután a glasgow-i közönség. Raymond van Barneveld 4–1-es hátrányból 6–4-re fordított, végül 7–5-re verte meg Jelle Klaasent.

A záró találkozón a másik hazai kedvenc, Gary Anderson pillanatok alatt 5–0-s előnybe került Dave Chisnall ellen, ám a skót közönségnek „söprés” helyett be kellett érnie egy 7–3-as diadallal.

Eredmények, tabella a Darts menüben olvashatóak.

(forrás:NSO)

 

2017.03.10.

Darts

Hazai siker az első fordulóban


Első hazai mérkőzését játszotta le a SEDE I. csapata a Vecsés vendégeként. A jó játékerőből játszó hazai csapat nem okozott csalódást a szurkolóinak, mivel sima győzelmet aratott csapatunk felett. Csapatunkban némi változás történt az előző évekhez képest. Hári Tamás, aki meghatározó játékosunk volt, nem vállalta az idei évben a mérkőzéseket. Bánhegyi Dávid lett a csapat új tagja, akinek ez az első évadja az egyéni- és a csapatbajnokságban.

20170303_214541_400   

Az 501-ben szoros mérkőzések voltak, váltakozó sikerrel. Sajnos jól érezhető volt játékosainkon a meccs rutin hiánya. Éppen ezért több szorosnak mondható mérkőzést nem tudtunk a javunkra fordítani. Az 501 végeredménye 4:9 a Vecsés javára.

A crikettben kevesebb sikerélmény jutott, mint az előző játék nemben, bár ezeken a mérkőzéseken is több igen szoros mérkőzések játszódtak. Mindezek ellenére nem fért kétség a hazai csapat sikeréhez, crikettben sem. A hazai Vecsés 9:2 arányban nyerte a crikettet, míg a mérkőzés 18:6 arányban.

20170303_214646_400_01

A csoport eredményei a Darts menüben olvashatóak.


2017.03.03.

Súlyemelés

Az elnökség összetétele

 

A honlapunk technikai hibája miatt nem tudtunk beszámolnia a Magyar Súlyemelő Szövetségben történt tisztújító közgyűlésen történtekről. Szándékosan írunk történtekről és nem a változás kifejezést használjuk, mivel kis túlzással semmi változás nem történt.

 

A súlyemelők egy része gyakorlatilag temeti a magyar súlyemelést. Állításuk szerint hiába érkezett kiemelkedően magas állami támogatás, a nem megfelelő menedzselés hatására, ami az elmúlt évek során tapasztalható, talán csak fékezni lehet a magyar súlyemelésnek a lejtőn lefelé száguldó szekerét. Az utánpótlás széles bázisa, ami a „külvilág” felé lett prezentálva, csirájában sincs jelen, de ezzel a súlyemelés berkein belül mindenki tisztában van. „A magyar súlyemelés halott” – határozottan állítja a honi súlyemelés utánpótlás nevelésében szerepet játszó egyik kiemelkedő alakja. Ebben a helyzetben talán csak megerősítést adott Soóky Gergő esete, aki bejelentette, felhagy a súlyemeléssel és a civil életre helyezi a hangsúlyt. Elmondása szerint kevés pénzből és szülői segítségből éli mindennapjait. Kilátástalannak érzi a helyzetét szakmai téren is, mivel úgy látja, nem csak a világ, hanem Európa is elment szeretet sportága mellett. Így nem meglepő, ő is észleli a hazai sportág lefelé halad a lejtőt, az eredményesség szempontjából.

 

Mindezek után térjünk vissza a tisztújító közgyűlésen történtekre. A lényeges dolgokban, kis túlzással nem történt változás. Újabb 4 évre Dobos Imre elnök, ellenjelölt nélkül, megkapta a bizalmat. Ez is talán jelzés értékű lehet, hosszú évek során senki számára nem volt vonzó az elnöki megmérettetés, igaz az elmúlt 4 éves ciklus kezdetén voltak fellángolások az aktuális politikai szereplői részéről. Viszont a súlyemelés eredménytelensége nem számít vonzó erőnek ahhoz, hogy egy ismertebb politikai, közéleti szereplő jelöltesse magát az elnöki székben. Kimondva, kimondatlanul, talán ciki a súlyemelő elnöki székbe ülni?

 

Nos, a szakmai elnökségbe egy kivétellel (Fehér Márton Pécsi SE) a szakmához kevésbé értő, nem a súlyemelésből érkező személyek foglalnak helyet. Így továbbra is ők döntenek a magyar súlyemelés jelenéről és jövőjéről. Elgondolkodtató. Az úgynevezett nem szakmai elnökségnek (amire nincs sok szükség) ugyancsak kívülről jövő személyek foglalnak helyet. A felügyelő bizottságban sincs másként. Szóval az előzőleg már vázolt helyzetet elnézve elkönyvelhető, az „új elnökség” nem fog hozzátenni az előző évek sikertelenségéhez oly mértékben, hogy a magyar súlyemelés a lejtmenetből ellenkező irányt vegyen. Bár csodák nincsenek, kívánjuk azt, cáfoljanak meg az eredmények.

 

Végezetül a Magyar Súlyemelő Szövetségének felelős vezetőinek összetétele:

 

Elnök: Dobos Imre

sulyemeles5_vagott_640x48027_400

(forrás:mob.hu)

 

Főtitkár: Takács Mária

 

Szakmai elnökségi tagok: Hudák Gábor, Schmidt László, Kerekes Gábor, Herczeg Antal, Fehér Márton

 

Nem szakmai elnökségi tagok: Pham Ngoc Chu, Tarkó László, Szatlóczky Zoltán,

 

Felügyelő Bizottság: Bódi Ferenc (elnök) Zsigóné Nikodém Júlia, Rácz Sándor   

 

 


2017.03.03.

Darts

 

Sok mindent történt a Darts Premier League-ban, mivel a honlapunk technikai hibája miatt nem tudtunk tudósítani az eseményről. A 2. fordulóban Wright és Chisnall kikapott, van Gerwen, Lewis, Anderson magabiztos formában játszott, ennek köszönhetően győztek. Két döntetlen mérkőzést is hozott a forduló.

 

A 3. fordulóban négy mérkőzésen is 7:4 arányú győzelem született, csak Wright diadalmaskodott egy picivel nehezebben, meglepetésre legyőzte 7:5 arányban Gary Andersont. A további győztesek James Wade, Phil Taylor, Michael van Gerwen és Dave Chisnall.

 

A 4. fordulóban csak egy mérkőzésen született döntés, ezen Jelle Klaasen 7:3 arányban legyőzte Chisnallt. A forduló további mérkőzései döntetlenre végződtek.

 

Nyolc bréket és döntetlent hozott Gary Anderson és Phil Taylor összecsapása a darts Premier League ötödik állomásán, Exeterben. Peter Wright egészen pazar játékkal 7–2-re legyőzte Adrian Lewist – a skót 119.5-ös átlaggal zárt!

629tayloranderson_400

 

Dave Chisnall–Raymond van Barneveld

 

A Klaasen ellen sima vereséget szenvedő Chisnall a várakozásokkal ellentétben nagyon simán legyőzte a rossz napot kifogó Barneveldet. Az angol mindössze két leget engedélyezett ellenfelének, az utolsó játékban majdnem a kilenc nyilas kiszálló is összejött, hét hibátlan nyíl után azonban hibázott – így is megnyerte csütörtöki első meccsét (7–2).

 

Jelle Klaasen–Kim Huybrechts

 

Izgalmas összecsapást és döntetlent hozott a holland-belga párharc. Két bréket követően sokáig mindketten hozták saját kezdésüket, 4–3-nál azonban Klaasen elvette ellenfeléét, majd sajátját hozva karnyújtásnyira került a győzelemtől. Nem jött össze neki, Huybrechts innen is fel tudott állni, és egy nagyszerű 12 nyilas (három 140-es kör) kiszállóval ikszre mentette a mérkőzést (6–6).

 

Gary Anderson–Phil Taylor

 

Nem okozott csalódást a játéknap leginkább várt összecsapása, amely izgalmas meccset és brékparádét hozott. Taylor rögtön elvette ellenfele kezdését, nem tett azonban másként Anderson sem – mindketten harmadik nyilukat használták ki.

 

Ezután mindketten hozták saját játékukat, utána viszont Taylor szép kiszállóval ismét előnybe került. Nem tudta kihasználni a bréket, az angol hibája után Anderson azonnal visszavette az elveszített leget (3–3).

 

A következő két játék a skótról szólt, azt követően azonban kulcsfontosságú pillanatban hibázott, így Taylor brékelt. Hatalmas lavinát indított el ezzel, a következő három leget nem tudta hozni az éppen kezdő játékos – pedig Anderson lezárhatta volna a meccset, de nem jött össze neki a 100 feletti kiszálló (6–5).

 

Az utolsó játékot hozta Taylor, így legalább a veretlenségét megtartotta a nyolc (!) bréket hozó nagyszerű mérkőzésen (6–6).

 

Adrian Lewis–Peter Wright

 

Hét hibátlan nyíllal kezdett Lewis, utána azonban három lehetőségéből egyet sem használt ki, így Wright került előnybe. Az angol rögtön visszabrékelt, ezt követően azonban belelendült Wright. A skót egészen szenzációsan játszott, végül 119.5-ös átlaggal (!) – a valaha volt második legmagasabb tévés meccsen – zárt, és valósággal kiütötte a kétszeres világbajnokot – tegyük hozzá, Lewis is jól játszott (2–7).

 

James Wade–Dave Chisnall

 

A játéknap utolsó mérkőzésén Michael van Gerwen hátsérülése miatt ismét Chisnall lépet tábla elé. Wade ellen jobban megszenvedett, 5–4-es hátrányban is volt, de 7–5-re fordított, így két győzelemmel zárta a napot (5–7).

Eredmények, tabella a Darts menüben olvasható.


2017.02.07.

Darts

Meg van az új szövetésgi kapitány

images


A Magyar Darts Szövetség pályázatot írt ki a soft szakág szövetségi kapitányi poszt betöltésére. A megjelölt 2017. január 22-i határidőre egy pályázat érkezett. 

 

A pályázat értékelése után az elnökség egyhangú döntéssel úgy határozott, hogy Kövesdi Andreát (a Budapesti Darts Szövetség elnökét) bízza meg a soft szövetségi kapitányi poszt betöltésére 2018. december 31-ig.

Munkájához sok sikert kívánunk!

2je1e38


2017.02.07.

Súlyemelés

Tisztújító közgyűlés február 11-én


A Magyar Súlyemelő Szövetség tisztújító közgyűlését szombaton tartja, a Sportok Házában 10,00 órai kezdettel.

A szervezet honlapján található tájékoztatás alapján az elnöki pozícióra egy jelölés érkezett. Ami valószínűleg a honi súlyemelés további csúszását jelenti a lejtő legalját közelítve. A jelenlegi, illetve már biztos, a jövő beli elnök keze nyoma jól látható, a honi súlyemelésen. Az elmúlt évek eredménytelensége, megosztottsága, a versenyzők hiánya megfelel a hazai sportvezetésnek, akik az elmúlt időben jelentős tőkét pumpáltak a magyar súlyemelésbe. A tőke egy része arra lehet elég, hogy a súlyemelésben dolgozó edzők egzisztenciája megközelíti a jövőben az elvárható minimumot. Az erre beharangozott 60 millió forint 6 edző között lesz elosztva, akik havi 300 ezer bruttó fizetést kapnak (forrás:mssz.hu) Igaz nem kell nagy számítást elvégezni ahhoz, hogy a rendelkezésre álló 60 milliót 6 részre osztjuk és azt tovább osztjuk 12 hónapra, akkor ez az összeg nem 300 ezer bruttó. De ezt már megszokhattuk, hogy amit az elnök úr mond, sokszor köszönő viszonyban sincs a valósággal. Jelen állás szerint, most is így van.

A közgyűléshez visszatérve, a Tisztelebeli elnöki tisztségre 1 jelölt, szakmai elnökségi tagságra az 5 helyre 7 jelölés, nem szakmai elnőkségi tagságra 3 jelölés érkezett. Az eddigiekben a szakmai elnökségben, gyakorlatilag a szakmát senki nem képviselte. Hisz kizárólag támogatókkal volt feltöltve az elnökség, a szakmához kevésbé értő "szakemeberek" voltak hivatottak, dönteni a súlyemelés jelenéről és jövőjéről. Lehet, hogy ez meg fog változni?

További információ a közgyűlésről, a MOB képviseletében Fábián László sportigazgató lesz jelen. Az elmúlt években senki nem képviselte a MOB vagy egyéb sportvezetést a mára már gyakorlatilag "súlytalanná" vált szövetség közgyűlésén.

Valamint a jogi képviseletet Dr. Kovács Kázmér az Ügyvédi Kamara alelnöke látja el. A szépséghiba az, hogy az Ügyvédi Kamarának alelnöke nincs. Ellenben elnökhelyettesei vannak. A pontatlan megjelölés a továbbiá az is, hogy nem tudjuk az ügyvéd úr melyik Kamara "alenlöke". (Nem újdonság a pontatlanság, mivel a szövetség honlapja időnként hemzseg a pontatlanságtól. Mellesleg a rábízott több száz millió forintból telne egy érthetőbb, átláthatóbb internetes felületre is). Szóval Dr. Kovács Kázmér a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökhelyettese, további négy társával együtt. (forrás:magyarugyvedikamara.hu)

Ennyi bevezető után, valóban egy izgalmas közgyűlésre lesz kilátás.

 

2017.02.07.

Darts

Februárban kezdődik a bajnokság


Az 2017. évi versenyévadban is két csapattal indul a SEDE. Csapataink az alábbi csapatokkal kerültek egy csoportba.


VSE Rutin SEDE I. BEAC Magic Érdi Cápák II. FKF Titans
VSE Rutin    2017. február      
SEDE I.     2017. március    
BEAC Magic      2017. február  
Érdi Cápák II.         2017. március
FKF Titans        


 

 

VSE Mix EKSE Acél II. EBDE SE SEDE II.
VSE Mix    2017. február      
EKSE     2017. március    
Acél II.      2017. február  
EBDE SE         2017. március
SEDE II.        


2017.02.04.

Darts Premier League

Pontosztozkodást hozott a vb-döntő visszavágója

michaelvangerwengaryandersonbetwaypremierleaguelawrencelustigpdc_1ptq8340vccz615wi7dommpt68_400

Newcastle-ben vette kezdetét a Premier League, Van Gerwen és Anderson remizett, míg Taylor sima győzelemmel rajtolt. Kim Huybrecht nem bírt el a 2009-es bajnok James Wade-del. Az est második összecsapásán a 2014-es bajnok Raymond van Barneveldet és a 2011-es döntős Adrian Lewist szólította John McDonald a színpadra. Izgalmasnak induló összecsapáson van Barneveld örülhetett a végén. Az est zárómeccsén Peter Wright és Jelle Klaasen Sokáig fej-fej mellett haladtak, aztán még is a rutin győzött és begyűjtötte a pontokat Wright.

Eredmények statisztikák a Darts menüben olvashatóak.

(forrsá:PDC Hungarian Fanclub, hatharom.com, pdc.tv)


2017.02.01.

Darts

Phil Taylor, minden idők legjobb dartsjátékosa bejelentette, hogy az idei lesz az utolsó éve profi pályafutása során


Phil Taylor a legutóbbi PDC-világbajokság után már beszélt arról, hogy talán 2018-as lesz az utolsó éve profi játékosként. Most ezt megerősítette, azzal a megjegyzéssel, hogy nem pontszerző versenyeken – mint például a Premier League és a World Series – még lehet, hogy elindul, ha meghívják.

„Ez az utolsó évem, így nem akarom túl nagy nyomás alá helyezni magam – árulta el Taylor. – Ha nyerek, akkor nyerek, ha meg nem, akkor az nem a világ vége többé. Ami a versenyeket illeti, ha olyan eredményeket érek el, amelyekkel kvalifikálom magam a következő esztendőre, akkor játszom. Ha nem, akkor lelépek.”

Taylor hozzátette, hogy ha menedzsere, Barry Hearn marad a PDC elnöke, akkor könnyen kaphat újabb szabadkártyát a Premier League-be 2018-ban is.

thumb_400

Világbajnokságon azonban idén decemberben láthatjuk utoljára – ha eljut a végküzdelmekig, akkor jövő januárban.

(forrás:NSO)

2017.02.01.

Darts

Premier League


A PDC közzétette a február 2-án kezdődő darts Premier League első fordulójának párosítását. A newcastle-i állomáson rögtön összecsap egymással a legutóbbi világbajnoki döntő két résztvevője, a címvédő holland Michael van Gerwen és a skót Gary Anderson.

16003000_1211127755601296_2950133088933446519_n_400

Michael van Gerwen a legutóbbi 22 tornán, amelyen elindult, 20-szor döntőt játszott, a televízió által közvetített versenyeket tekintve pedig zsinórban hat tornagyőzelemnél jár. A holland legközelebb csütörtökön lép tábla elé, amikor a 2017-es Premier League-sorozat első, newcastle-i állomásán Gary Andersonnal találkozik – idén már harmadszor.

Az első forduló további párosítása: Kim Huybrechts–James Wade, Raymond van Barneveld–Adrian Lewis, Phil Taylor–Dave Chisnall és Peter Wright–Jelle Klaasen.

További fordulók a Darts menüben olvashatóak.

(forrás:NSO, 9nyil.blog.hu)

 

2017.02.01.

Darts

Unibet Masters

Michael Van Gerwen győzelmével ért véget a PDC első, 2017-es (nem ranglistás) versenye, a Masters.

A holland játékos számára azért is különleges ez a siker, mivel zsinórban harmadik alkalommal ért oda az első helyre. A megismételt világbajnoki döntőn - ha lehet ezt mondani - ismét Gary Anderson ért oda a második helyre, ám szemmel láthatóan a skót versenyző sem volt elszontyolodva. Nézzük, hogyan is értékelték teljesítményüket a döntő után.

michaelvangerwen2017unibetmasterschampionlawrencelustigpdc_1xxthl4w65jmg1miq6u0nxe3va_400

 

Michael Van Gerwen:

 

"Nagyon jól érzem magam, mert sokat jelent nekem ez a győzelem, mint ahogy mindegyik siker - mondta a világelső, aki 109,42-es átlagot produkált a döntőben. Imádok nyerni, és szeretem ezt csinálni, hiszen megéri.

 

Gary nagy küzdő, mivel ha a kisujjad nyújtod neki, ő az egész karodat akarja - ezért igyekeztem jobbat nyújtani. Minden pillanatban - amikor visszajött rám - tudtam, hogy nem fogja feladni. Fantasztikus játékos, mindig nagyot alakít, ezért is kellett 105-110-es átlagot dobnom, hogy nyerni tudjak ellene.

Nagyon nagy hétvége volt ez nekem, mindenki jól játszott ezen a remek tornán. Mindig nyomás van rajtam, ezért is akarom bizonyítani, hogy képes vagyok tornáról tornára tartani ezt a szintet. Ezért is örülök nagyon, hogy sikerült nyernem."

Gary Anderson:

"Michael megint brilliánsan játszott - kezdte a kétszeres világbajnok skót játékos. Bár jobban örültem volna, ha én jutok el előbb a nap végére, de továbbra is a világ legjobbjai között játszom, így összességében véve elégedett vagyok.

9-7-es Michael vezetésnél kellett volna hoznom a saját játékomat, így még lehetett volna esélyem a döntetlenre, ahol már bármi megtörténhet. Azonban hibáztam, Michael pedig azt tette, amihez a legjobban ért - befejezte a találkozót.

Közel voltam hozzá, de kihasználta a hibáimat. A legfontosabb dolgom az lesz a következő napokban, hogy ezeket a hiányosságokat kiküszöböljem."

Eredmények a Darts menüben olvashatóak.

(forrás:9nyil.blog.hu)

 

2017.01.13.

Darts

BDO Darts VB


Javában dübörög a PDC VB után pár nappal kezdődött BDO darts VB. Ez a VB sokak számára nem annyira élvezetes, mint a már véget ért PDC VB. Miért? Itt a nézők a játék közben nem hangoskodhatnak, sőt nem is érezhetik magukat olyan felemelkedett hangulatban, mint amit sokszor láthatunk egy-egy PDC verseny kapcsán. 

Annak ellenére kiváló játékosokat láthatunk ezen a tornán is, melynek január 15 én lesz a döntője. Az eurosport közvetíti a VB több mérkőzését, természetesen a döntőtt is.

Eredmények a Darts menüben olvashatóak.


2017.01.13.

Olimpia

Dopping


Azt gondolnánk egyszer véget ér az olimpiák történetének egyik hanem az eddigi legbrutálisabb dopping botránya. A közel 10 éves, a jelen adatok szerint 1243 mintát analizáltak újra, hétről hétre újabb nevek kerülnek a lebukottak, érmüktől megfosztottak listájára. Csaknem hihetetlen, de 7-8. helyen végzett sportolók kerülnek fel a dobogóra, vagy 5. helyen végzett sportolókból lesz olimpiai bajnok.

Miért van erre szükség, van-e az egésznek értelme?

Egy csokorba szedte az index.hu újságírója az elmúlt évek történéseit. Az alábbi linken érhetőek el az idei dopping dosszié újabb fejezetei.

http://index.hu/sport/2017/01/12/dopping_elvett_ermek_ujrateszteles_london_2012_peking_2008_statisztikak/

http://index.hu/sport/hirek/2017/01/12/ujrateszteles_harom_kinai_arany_elveve_dopping_nob/

http://index.hu/sport/hirek/2017/01/13/ujabb_orosz_bukott_meg_london_2012/

 

2017.01.13.

Darts

 

Van Gerwen szeretné, ha több lenne a doppingellenőrzés.

A darts világbajnoka, Michael van Gerwen azt szeretné, ha a sportágban több lenne a doppingellenőrzés, és a játék felkerülne az olimpia műsorára. 

„Az ötkarikás szereplés nagyszerű lenne. A golf is olimpiai sportág, a darts is az lehetne” – mondta a 27 éves holland játékos, hozzátéve ugyanakkor, hogy a közeljövőben reálisan erre kevés az esély.

„Két világszövetségünk van, ezért ez most még nem működne” – fogalmazott.

Van Gerwen, aki a londoni vb múlt hétfői döntőjében aratott győzelmével pályafutása során másodszor hódította el a világbajnoki címet, azt reméli, hogy a jövőben több lesz a doppingvizsgálat és a vérteszt a dartsban. Ahogy elárulta, az előző szezonban őt mindössze ötször vagy hatszor ellenőrizték.

„A biológiai útlevél bevezetésével világossá tennénk, hogy egyre profibbak vagyunk” – mondta a vizsgálatok esetleges kiszélesítésével kapcsolatban.

(forrás:NSO)

A költői kérdés továbbra is az alkohol doppingnak számít-e a dartsban. 

 


2017.01.03.

Darts

William Hill Darts VB


A világelső Michael van Gerwen 7:3-ra megverte a kétszeres győztes Gary Andersont a londoni dartsvilágbajnokság döntőjében, ezzel 2014 után másodszor hódította el a sportág legrangosabb versenyének megnyeréséért járó Sid Waddell-trófeát. 

vangerwen629_400_01

 

Nem sok esély adott Michael van Gerwen a dartsvilágbajnokság döntőjében. A világelső holland abszolút esélyese volt az egész tornának, s ezt úgy is igazolni tudta, hogy Gary Anderson személyében a kétszeres címvédő volt az ellenfele.

Azonban a második helyen kiemelt skót csak a mérkőzés elején villogott. 2:1-re vezetett is, ez azonban nagyon felpiszkálta a hollandot, aki ezután sorozatban öt szettet megnyert. Bár Anderson még egyszer szépített, többre már nem futotta az erejéből. Michael van Gerwen teljesen megérdemelten szerezte vissza a világbajnoki címet 2014 után.

Összesen 42-szer dobtak 180-as kört. Ez abszolút csúcs, 34 volt korábbi rekord. Ez mindent elmond a döntő színvonaláról.

A győzelméért 350 ezer fontot (126 millió forint) kapó Van Gerwen körátlaga 107.79 lett, Anderson 104.93-on zárt. Elképesztően színvonalas döntőt láthatott a közönség az Alexandra Palace-ban. 

Anderson vb-sorozata 17 győztes meccs után véget ért, ellenben Van Gerwen már 28 találkozó óta veretlen minden versenyt figyelembe véve.

„A mennyországban érzem magam – mondta az örömmámorban úszó Van Gerwen. – A mérkőzés elején szenvedtem kicsit, elhibáztam néhány kiszállót. Később azonban sikerült valahogy belerázódni. Elképesztően boldog vagyok. Nagyon keményen dolgoztam ezért. Ez az év legfontosabb versenye, ezt szerinte mindenki tudja. Megtettem, amit meg kellett tennem.”

Gary Anderson keserű humorral ismerte el, hogy igazából esélyt sem adott neki a holland.

„Elég jó a srác. Olyan volt ez neki, mintha csak a parkban sétált volna egyet” – mondta a skót.

Persze Andersonnak sincs miért szégyenkeznie, hiszen sorozatban háromszor jutott be a világbajnokság döntőjébe.

„Minden elismerésem az övé. Ha háromszor egymás után vébé-döntőt játszol, akkor tudsz valamit” – dicsérte ellenfelét Van Gerwen.

Eredmények a Darts menüben olvashatóak.


(forrás:NSO)


 

2016.12.23.

 

Darts

 

William Hill Darts VB

Csütörtökön rendezték a londoni dartsvilágbajnokság első fordulójának utolsó játéknapját, melynek legnagyobb meglepetését Vincent van der Voort kiesése szolgáltatta: a 20. kiemelt holland játékos 3:1-re kapott ki a 20 esztendős német Max Hopptól. A másik három meccsen érvényesült a papírforma, Jelle Klaasen, Dave Chisnall és Kim Huybrechts is továbbjutott.

DARTSVILÁGBAJNOKSÁG, LONDON
A CSÜTÖRTÖKI PROGRAM
1. FORDULÓ

Jelle Klaasen (holland, 10.)–Jeffrey de Graaf (holland) 3:1
Vincent van der Voort (holland, 20.)–Max Hopp (német) 1:3
Dave Chisnall (angol, 7.)–Rowby-John Rodriguez (osztrák) 3:2
Kim Huybrechts (belga, 13.)–James Wilson (angol) 3:0

Az 1. forduló eredményei (ágrajz szerint)
Michael van Gerwen (holland, 1.)–Kim Viljanen (finn) 3:0
Cristo Reyes (spanyol, 32.)–Dimitri Van Den Bergh (belga) 3:2
Stephen Bunting (angol, 16.)–Darren Webster (angol) 2:3
Simon Whitlock (ausztrál, 17.)–Dragutin Horvat (német) 3:0
Mensur Suljovic (osztrák, 8.)–Ron Meulenkamp (holland) 3:0
Mark Webster (walesi, 25.)–Joe Murnan (angol) 3:0
Robert Thornton (skót, 9.)–Zoran Lerchbacher (osztrák) 3:0
Daryl Gurney (északír, 24.)–Jermaine Wattimena (holland) 3:1

Adrian Lewis (angol, 5.)–Magnus Caris (svéd) 3:0
Joe Cullen (angol, 28.)–Corey Cadby (ausztrál) 3:1
Raymond van Barneveld (holland, 12.)–Robbie Green (angol) 3:0
Alan Norris (angol, 21.)–John Michael (görög) 3:2
Phil Taylor (angol, 4.)–David Platt (ausztrál) 3:0
Jamie Caven (angol, 29.)–Kevin Painter (angol) 1:3
Kim Huybrechts (belga, 13.)–James Wilson (angol) 3:0
Vincent van der Voort (holland, 20.)–Max Hopp (német) 1:3

Gary Anderson (skót, 2.)–Mark Frost (angol) 3:0
John Henderson (skót, 31.)–Andrew Gilding (angol) 2:3
Benito van de Pas (holland, 15.)–Tengku Shah (malajziai) 3:1
Terry Jenkins (angol, 18.)–Josh Payne (angol) 3:1
Dave Chisnall (angol, 7.)–Rowby-John Rodriguez (osztrák) 3:2
Justin Pipe (angol, 26.)–Chris Dobey (angol) 1:3
Jelle Klaasen (holland, 10.)–Jeffrey de Graaf (holland) 3:1
Brendan Dolan (északír, 23.)–Christian Kist (holland) 3:1

James Wade (angol, 6.)–Ronny Huybrechts (belga) 3:0
Steve Beaton (angol, 27.)–Devon Petersen (dél-afrikai) 3:1
Michael Smith (angol, 11.)–Ricky Evans (angol) 3:2
Mervyn King (angol, 22.)–Steve West (angol) 3:2
Peter Wright (skót, 3.)–Jerry Hendriks (holland) 3:0
Jamie Lewis (walesi, 30.)–Mick McGowan (ír) 3:2
Ian White (angol, 14.)–Kevin Simm (angol) 3:0
Gerwyn Price (walesi, 19.)–Jonny Clayton (walesi) 1:3 

A MÁSODIK FORDULÓ PÁROSÍTÁSA (Ágrajz szerint)
Michael van Gerwen (holland, 1.)–Cristo Reyes (spanyol, 32.)
Darren Webster (angol)–Simon Whitlock (ausztrál, 17.)
Mensur Suljovic (osztrák, 8.)–Mark Webster (walesi, 25.)
Robert Thornton (skót, 9.)–Daryl Gurney (északír, 24.)

Adrian Lewis (angol, 5.)–Joe Cullen (angol, 28.)
Raymond van Barneveld (holland, 12.)–Alan Norris (angol, 21.)
Phil Taylor (angol, 4.)–Kevin Painter (angol)
Kim Huybrechts (belga, 13.)–Max Hopp (német)

Gary Anderson (skót, 2.)–Andrew Gilding (angol)
Benito van de Pas (holland, 15.)–Terry Jenkins (angol, 18.)
Dave Chisnall (angol, 7.)–Chris Dobey (angol)
Jelle Klaasen (holland, 10.)–Brendan Dolan (északír, 23.)

James Wade (angol, 6.)–Steve Beaton (angol, 27.)
Michael Smith (angol, 11.)–Mervyn King (angol, 22.)
Peter Wright (skót, 3.)–Jamie Lewis (walesi, 30.)
Ian White (angol, 14.)–Jonny Clayton (walesi) 

(forrás:NSO)

 

 

 


2016.12.20.

Darts

William Hill Darts VB

Az ötödik napot követően, csaknem teljes az első forduló képe. Az NSO segítségével vázoljuk az eddigi eredményeket.

A HÉTFŐ ESTI PROGRAM
SELEJTEZŐ
Szun Csi-ang (kínai)–Corey Cadby (ausztrál) 0:2
1. FORDULÓ

Mervyn King (angol, 22.)–Steve West (angol) 3:2
Adrian Lewis (angol, 5.)–Magnus Caris (svéd) 3:0
Joe Cullen (angol, 28.)–Cadby 3:1

williamhillworlddartschampionshiplawrencelustigpdc_tw05olny87a51uywb304ect59_400

A párosítás (ágrajz szerint)
Michael van Gerwen (holland, 1.)–Kim Viljanen (finn) 3:0
Cristo Reyes (spanyol, 32.)–Dimitri Van Den Bergh (belga) 3:2
Stephen Bunting (angol, 16.)–Darren Webster (angol) 2:3
Simon Whitlock (ausztrál, 17.)–Borisz Kolcov (orosz) vagy Dragutin Horvat (német)
Mensur Suljovic (osztrák, 8.)–Ron Meulenkamp (holland)
Mark Webster (walesi, 25.)–Joe Murnan (angol) 3:0
Robert Thornton (skót, 9.)–Zoran Lerchbacher (osztrák) vagy Simon Stevenson (angol)
Daryl Gurney (északír, 24.)–Jermaine Wattimena (holland) 3:1

michaelvangerwen2017williamhillworlddartschampionshiproundonelawrencelustigpdc_vlug4edi4icy1mxvkzesejk75_400

Adrian Lewis (angol, 5.)–Magnus Caris (svéd) 3:0
Joe Cullen (angol, 28.)–Corey Cadby (ausztrál) 3:1
Raymond van Barneveld (holland, 12.)–Robbie Green (angol)
Alan Norris (angol, 21.)–John Michael (görög) 3:2
Phil Taylor (angol, 4.)–David Platt (ausztrál) 3:0
Jamie Caven (angol, 29.)–Kevin Painter (angol) 1:3
Kim Huybrechts (belga, 13.)–James Wilson (angol)
Vincent van der Voort (holland, 20.)–Max Hopp (német)

philtaylorwilliamhillworlddartschampionshiplawrencelustigpdc_s03qv915udz716b5sckicd3tu_400

Gary Anderson (skót, 2.)–Mark Frost (angol) 3:0
John Henderson (skót, 31.)–Andrew Gilding (angol) 2:3
Benito van de Pas (holland, 15.)–Tengku Shah (malajziai) 3:1
Terry Jenkins (angol, 18.)–Josh Payne (angol) 3:1
Dave Chisnall (angol, 7.)–Rowby-John Rodriguez (osztrák)
Justin Pipe (angol, 26.)–Chris Dobey (angol) 1:3
Jelle Klaasen (holland, 10.)–Jeffrey de Graaf (holland)
Brendan Dolan (északír, 23.)–Christian Kist (holland)

garyandersonwilliamhillworlddartschampionshiplawrencelustigpdc_te2fc24uiik21qx4dmp5jtmxl_400

Gary Anderson szemüvegben sem rosszabb


James Wade (angol, 6.)–Ronny Huybrechts (belga)
Steve Beaton (angol, 27.)–Devon Petersen (dél-afrikai) 3:1
Michael Smith (angol, 11.)–Ricky Evans (angol) 3:2
Mervyn King (angol, 22.)–Steve West (angol) 3:2
Peter Wright (skót, 3.)–Jerry Hendriks (holland) 3:0
Jamie Lewis (walesi, 30.)–Mick McGowan (ír) 3:2
Ian White (angol, 14.)–Kevin Simm (angol) 3:0
Gerwyn Price (walesi, 19.)–Jonny Clayton (walesi) 1:3  

peterwright2017williamworlddartschampionshiproundonelawrencelustigpdc_x8qsbyzlf5oi1qd00z6kuwt92_400

Peter Wright a szokásos "tarka" öltözetben


2016.12.15.

Darts

 

3,2,1, kezdődik a darts vb - szááááááznyolcvan – népszerű, mint a PL, csak itt pontosabban lőnek

Csütörtök este megkezdődik a 2017-es dartsvilágbajnokság a londoni Alexandra Palace-ban. Az 1.650 millió angol font (617 millió forint) összdíjazású eseményen 22 ország 72 résztvevője áll a tábla elé legalább egy meccs erejéig a Sid Waddell-trófeáért. Az esemény – amelyet a Sport Tv közvetít – magyarországi népszerűsége ebben az időszakban az angol Premier League-ével vetekszik.

629mvgga_400

„Mindenki utálja az első kört – jelentette ki a címvédő Gary Anderson. – Hazudnak azok, akik azt mondják, hogy nincsenek nyomás alatt, mert egyszerűen csak szeretnének túljutni az első ellenfélen. Ha ez nem valósul meg, akkor elég rossz karácsonyod van! Tisztában vagyok a játékosok képességeivel, és ha nem nyújtod a legjobbadat, máris mehetsz haza! A színvonal olyan magas, hogy bárki legyőzhet bárkit.”

A fogadóirodáknál nem a legutóbbi két vb-t megnyerő Anderson a legfőbb favorit, hanem a világelső Michael van Gerwen – szombaton van jelenése. A holland nagyon kemény tempót diktált a szezonban, fölényesen vezeti a rangsort. Ugyanakkor már az előző vb-n is abszolút esélyesnek számított, már a nyolcaddöntőben elbukott honfitársával, az ötszörös világbajnok Raymond van Barnevelddel szemben.

„Azt várom, hogy megnyerem a világbajnoki címet, minden más helyezés tragédia a számomra – mondta határozottan Van Gerwen. – Nem lesz könnyű, mert kemény a mezőny. De készen állok a csatára, jól érzem magam. Minden nyomás rajtam lesz, de kit érdekel? Így játszom már négy éve.”

A 16-szoros világbajnok legenda, az angol Phil Taylor vasárnap kezd.

A selejtezős párharcok két, az első fordulós meccsek három nyert szettig tartanak.

A selejtezők párosításai a Darts menüben olvashatóak


(forrás:NSO)


A világbajnok Rob Cross a harmadik mérkőzésén megszerezte első győzelmét a darts Premier League-ben. Az angol a skót Peter Wrightot múlta fölül 7–4-re Newcastle-ban, ahol a mérges skót nem fogott kezet vele. Michael van Gerwen Gary Anderson legyőzésével javított múlt heti veresége után. Az angol Michael Smith a Mensur Suljovic elleni siker után továbbra is százszázalékos.

 

Belfastban a darts Premier League 8. fordulójában Daryl Gurney 7–5-re legyőzte a világbajnok Rob Crosst. A hollandok rangadóját Michael van Gerwen nagyon simán nyerte meg.

 

A walesi Jonny Clayton sikerével zárult a PDC European Tour-sorozat negyedik versenye az ausztriai Premstättenben. A 43 esztendős dartsozó a döntőben honfitársát, Gerwyn Price-t győzte le 8–5-re.

 

A darts Premier League 13. állomásán Michael van Gerwen és Michael Smith is bebiztosította a helyét a legjobb négy között, amire már matematikai esélye sincs Peter Wrightnak, valamint Simon Whitlocknak. Nagy meccset játszott egymással Raymond van Barneveld és Rob Cross.

 

A darts Premier League utolsó előtti állomásán több dolog miatt lehetett izgulnia az aberdeeni közönségnek, leginkább Gary Anderson továbbjutásáért kellett szurkolnia. Mint később kiderült, a kétszeres világbajnok skót már felszabadultan játszhatott az este rangadóján, percekkel korábban ugyanis a honfitársa biztosította a „Repülő skót” elődöntős helyét.

 

Michael van Gerwen 10–6-ra nyert Rob Cross ellen az elődöntőben, majd 11–4-re verte meg Michael Smitht a döntőben, ezzel sorozatban harmadszor, összességében pedig negyedszer nyerte meg a darts Premier League-et.